Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První láska

22. 07. 2007
10
21
2691
Autor
Marcela.K.

 

Otevřel dveře a řekl: ,,Pojď dál, nikdo není doma.“ Zaváhala, natrhala v lese kytičku konvalinek a teď je nesla jeho mamince… jen tak pro potěšení.
Prošli kuchyní a on otevřel dveře svého pokojíčku. Téměř celý prostor zaplňovala jen válenda, v rohu pár skříněk na knížky, gramofon a cívkový magnetofon.
,,Posaď se,“ vybídl ji, pustil potichu hudbu a ona si pomalu sedla na lůžko přikryté kostkovanou dekou. Posunula se a opřela zády o zeď. Tak a co bude dál? On napouštěl vodu do vázičky a volal, jestli se nechce napít. ,,Ne,“ špitla a rozhlížela se po pokoji. Přišel, hrábl rukou do poličky a vytáhl pár časopisů s anglickým textem. Byly tam veselé barevné obrázky, ale to bylo tak všechno, čemu rozuměla. On se přisunul blíž, opřel se taky o zeď a začal jí comicsy překládat. Pomalu se k ní přibližoval a najednou cítila, jak se dotýká ramenem toho jejího. Rozlilo se ji po těle příjemné teplo a nedokázala si odsednout. Smála se, když se smál on, a přitom vůbec nevnímala, co ji říká. Cítila jen vůni jeho světlých vlasů, které byly delší než ty její a vlnily se mu kolem uší až na krk. Přála si, aby tady mohla sedět věčně, poslouchat jeho hlas, dotýkat se ho bokem svého těla… a pak umřít.
Když odložil poslední časopis, řekl: ,,Pojď, něco ti ukážu,“ a zavedl ji do pokoje jeho tetinky, která bydlela s nimi v bytě, kde měla vyhrazenu jednu místnost. ,,Podívej,“ zůstala stát a s úžasem se dívala na záclonu, která splývala přes sklo okenní tabule. Na zácloně sedělo hejno pestrobarevných motýlů…
Po chvíli ale znejistěla. Celým pokojem se linula nasládlá vůně, okno bylo zavřené a ani jeden motýl se nepohnul. Přistoupila blíž a zachvěla se. Tělíčka motýlů byla k zácloně přichycena špendlíky! Vyběhla z pokoje a její zděšení ho rozesmálo. ,,Víš, ona teta je trošku podivín, myslí si, že to je krásný.“ Najednou chtěla pryč z toho bytu… ne, tady nechce umřít!
Každý rok, koncem jara, když ucítí nasládlou vůni konvalinek, si vzpomene… na svoji první lásku

 

 

 

 

 

 


21 názorů

8hanka
26. 01. 2012
Dát tip
pekne zachytena prva laska...stacilo tak malo, aby sme boli stastni...dotyk ramena, prijemne teplo, blizkost toho druheho... *****

Marcela.K.
07. 05. 2009
Dát tip
Jsou tam...konvalinky...nosívala jsem je v ty roky každé jaro těm dvěma maminkám...mamince své první lásky a té svoji... víš, příliš mnoho "znamení"...snažím se je spojit a vychází mi nádherný obraz p

Marcela.K.
07. 05. 2009
Dát tip
Jsou tam...konvalinky...nosívala jsem je v ty roky každé jaro těm dvěma maminkám...mamince své první lásky a té svoji... víš, příliš mnoho "znamení"...snažím se je spojit a vychází mi nádherný obraz p

Marcela.K.
13. 03. 2008
Dát tip
Jo, je... všechno tam je pravda ...je to jen popis ;-)

Diana
13. 03. 2008
Dát tip
Výborně napsáno, překvapivý závěr! t*** (To s těmi motýly je PRAVDA?)

Korála
12. 12. 2007
Dát tip
na mě asi málo rozvinutý? ale někdy zas, kdyby se to moc okecávalo, tak by to ztratilo grády..takže tipec, ale možná bych si eště řikala, že by to i šlo dodělat, i nějak ten konec, aby to nebylo tak nahonem zas naopak

Barman
02. 12. 2007
Dát tip
To je... pozoruhodné

Nejde přeci o to nalézt to, co jsi do textu ukryla - tak reaguju na jednu tvou poznámku, kterou jsem si přečetla; to je nesmysl. Tak by mohl být autor vždy nedostižný, nejvýše stavěný. Možná jsi se nevyjádřila nejlépe. Možná. Snad. Po obsahové stránce je to pro mě unylý - od plavých (pardon! světlých) vlasů po různé obrazy, které si nezadají (pokud by to bylo vyprávění pouze v ich-formě)s publikovanými povídkami "co se stalo v létě", stylově, ale především jazykově je to pro mě předvídatelně roztříštěné; všechno pouze zapadá do mozaiky; vidím, co jsi chtěla napsat, nevidím, jak jsi to chtěla napsat. Možná to nemá být ani vidět, ale těžko říct, jestli sis s tím dala nějakou práci nebo zavřela oči a poslepu přepisovala:) Vadí mi tady obrovská jednota jazyka (žádné pevné držení, věty působí frázovitě) a obsahu a dohromady mi to spoluvytváří megakýč. (a motýli - abys říkala, že jsem to třeba nepochopila, což se klidně mohlo stát...dala bych tomu větší VÝRAZ, abych mohla říct to samé, co čtenářka přede mnou: silné) Chci ti totiž vysvětlit tohle, abych mohla z pozice čtenářky říct, že to je pro mě silný příběh, musela bych hodně vyvinout síly, představivosti a zapomenout na vyjadřování, na sled událostí, které spíš neproběhly; nekonalo by se domýšlení, ale vymýšlení.

Lakrov
01. 12. 2007
Dát tip
Je mi divné, že pod tohle povídkou nenalézám žádný svůj komentář. Tohle motýlí usínání už mě jednou potkalo. Na začatku zahřeje, na konci zamrazí. Ta záclone je obrazem těměř hororovým. Čtou Tě? Měli by. Poručme jim :-) D.T.R.

Vitex
03. 09. 2007
Dát tip
Zajímavé :-) Dal bych si to chvílama aj o neco delší. * *

Lady_clash
23. 07. 2007
Dát tip
tip za vyvornej namet, co by me nikdy nenapadl :]

Marcela.K.
22. 07. 2007
Dát tip
... ano, je to pouhopouhá epizoda...ale je v ní něco, co jsi ty, bohužel nenhledal a proto nenašel :-) i to se stává ...dík za názory :-) Zebulún :-) jo, neodmítá... jednou se k ní určitě ještě vrátím... byla opravdu ta pravá... první... nepolíbená a přesto nezapomenutelná...možná proto :-)

Finch
22. 07. 2007
Dát tip
Už jsem doufal, že dojde k radikální proměně děje a hrdinka bude, poté, co se z chlapce vyklube bestiální psychopat, taktéž přišpendlena na záclony, ale překvapení se bohužel nekonalo - nakonec se z toho přeci jen vyklubala pouhopouhá sentimentální epizoda jako vystřižená ze života mladé dívenky z dob socialismu.

Winter
22. 07. 2007
Dát tip
No nevím: pro mě asi nic, přijde mi to docela prázdné.

Marcela.K.
22. 07. 2007
Dát tip
já nevím, kde to mám hledat :-) to myslíš ty mastné vlasy...nebo co?

avox
22. 07. 2007
Dát tip
vzpomínky... a tak je to pořád, milé i nemilé, jak to život nese, ale paměť je milosrdná, nakonec zůstane jen nostalgický úsměv, už nemrazí... */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru