Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění ze "jmen bajkařů"

22. 07. 2007
1
7
937
Autor
Svatuskaaa

Já to tvrdím pořád- začátek začátku bývá koneckonců nejtěžší. Sedíte, čekáte, čekáte, sedíte, lapáte myšlenky a jejich prostřednictvím toužíte čtenářovi něco sdělit, ale ony se drze rozplynou jako vodní pára nad hrncem. Inu, kam ten svět spěje?

V dobách, kdy jsem bývala ještě mladice, se mi pokojně klaněl celičký svět. I dnes se o mně mluví, ale spíše jako o té staré Bele, co za nic nestojí. Rozhodla jsem se připomenout příběh z dávné minulosti, abych vyvedla lidstvo z omylu.

Je tomu více jak 1 600 let, co jsem na své ladné nožky nasadila sedmimílové botky a pádila s nimi přes sedmero hor, přebrodila sedmero řek a v neposlední řade doskákala až do vesničky Sedmery, kde se pořádal velký sjezd bajkařů.

Dorazili velikáni jako Epop, La Fontána, Žáčel, Karel Čapčík a já. O naší velikosti svědčí i to, že jsme byli z nejrůznějších koutů Země, a přesto se dokázali domluvit jazykem dnes již zapomenutým- bajkárštinou. Dovoluji si pro zajímavost uvést příklad: Haf, haf, go, go, žbluňk, kap, kap. To prosím znamená, že člověk s nemalým ochlupením na těle, plandavýma ušima a výrazným odporem ke kočkám, šel a šel, když v tom najednou spadl do rybníku plného vody.

Po krátké chvíli určené k seznamování jsme se vydali vstříc tajemství hradu v Sedmerech, kde se měla odehrávat soutěž "O nejlepšího bajkaře". Cesta byla úporná a zdlouhavá, vše kolem jako by se mi vysmívalo, že jsem raději nezůstala doma. I skály se daly do tance a zpívaly: "Kdo chce kam, pomožme mu tam!" Únavou se mi klížila očka, ale to nebránilo tomu, abych slyšela Epopa, jak se nad všemi vytahuje, že má doma zavřenou v kleci tu nejchytřejší lišku na světě, prý s ním i rozmlouvá. Chudák, asi trpí halucinacemi. Žáčel naopak pořád opakoval: "Ufo, ufo, ufouni, přiletěli k Mimoni, snesli se k nám na zahradu pod velikou jabloní. Je to vážně k nevíře, vyskákali z talíře a hned se mě vyptávali, co jsem vlastně za zvíře." Nevěřícně kroutím hlavou a nepřestávám si mlet tu svou. Říkám: "Čapčíku, kamaráde, podívej se na moje nové sedmimílové botky, je to poslední hitovka, čorchla jsem je na jednom veletrhu." Čapčík nezklamal a rychlostí blesku odpověděl, že jsem jako straka. Už abychom byli na hradě!!!

Po pár minutkách se mi konečně splnilo přání a celou naši partu velikánů dovedli organizátoři do obří místnosti s obřími stoly. Na každém z nich ležel nepopsaný list papíru s logem soutěže, u něj po pravici modrá tužka a sklenka červeného vína na straně levé.

"Nuže, dejte se do práce, máte čas do prvního kohoutího zakokrhání." Zvolali organizátoři a zajistili, aby se každý usadil na svoje místo.

Byl to závod o čas, všichni drapli svoje tužky a začali sepisovat něco, čemu se říká bajka. Jenom já jsem spokojeně vyhlížela, kdy už kohoutek zakokrhá a ukončí moje trápení. Na papír jsem napsala pár vět, které se týkaly toho, že jsem na svých překrásných sedmimílových botech objevila kaz a že mě moc mrzí, že je nemůžu jít reklamovat, protože od nich nemám lístek, když jsem je vlastně ukradla.

Konečně dal o sobě kohoutek vědět. Po obří místnosti se rozlila vlna ticha, soutěž byla u konce. Organizátoři dali každému z nás prostor, aby vystoupil se svojí bajkou. Vítěz měl být určen kolektivně.

To byste nevěřili, jaká se strhla mela. Řval jeden přes druhého. Nadávali, lamentovali a bědovali, když náhodou některý z velikánů slyšel svoje jméno v bajce jiného autora. "Proč? Proč píšeš zrovna o mně?" Byla to děsná vřava. Nechci být na výši, ale musím uznat, že jsem právě já přišla s tím geniálním nápadem. "Co kdyby bylo počínaje dnešním dnem hlavní postavou bajek zvíře?" Sál utichl. "Vím, že jste byli zvyklí psát o lidech. O lidech, které všichni dobře známe. Epop si vymyslel příběh o La Fontáně, La Fontána o Žáčelovi, Žáčel o Čapčíkovi atakdále, atakdále. Vím, že měnit bajku takto výrazným způsobem je troufalé, ale uznejte sami, jestli nebude lepší, když bude hlavním hrdinou zvíře. Zvíře, které bude mít ony ošidné lidské vlastnosti.

Najednou nastala chvíle ticha, po ní však přišel neutichající potlesk, Dodnes do můžete slyšet, jak se veselí z velkoleposti nápadu.

Právě stará Bela se zasloužila o to, že je bajka tím, čím je, a za to jí patří nemalý dík. I když naše soutěž neměla vítěze, tak zvítězila nad budoucností. I když by se mohlo zdát, že účast velikánů v Sedmerech byla zbytečná, věřte, že nebyla. Někdy se může zdát, že věci, které děláme, nemají smysl, ale zdání klame, protože nám osud dá tu stejnou facku a pohlazení jako my jemu...


7 názorů

Winter
27. 07. 2007
Dát tip
Díky. Vlastně to zase tak dlouhá kritika není, dyk od své poloviny je nepodstatné: Tím frázovstvím (osobně) myslím jednak slova či fráze jako: Řval jeden přes druhého, pádila apod, samozřejmě, že samo na nich není nic špatného, ale člověk je tady na Písmáku čte dnes a denně, a druhak stavbu vět, kdy je z ní citít jedno určitě schéma: tohl se mi docela těžko rozepisuje, jde ale taky o věc celku, kdy pokud nevynikne nějaká věta zprostřed textu (nějaká stejně povedená - neříkám stejná - jako ta hned první), vyprávění se trochu slije. Takže tak nějak, zase tuhle kritiku neberte bůhvíjak, je to jen můj názor a Bůh ví, že může být mylný!

Svatuskaaa
26. 07. 2007
Dát tip
to Winter: Víte, čeho si cením v životě nejvíce? Času, lidské upřímnosti a dobroty zároveň. Poďekování Vám, to vše jste splnil, tím vším jste zabojoval. Napsat tak obsáhlou a přitom opodstatnělou kritiku muselo dát velkou práci a vzít mnoho času. Za ten děkuji. Jsem ráda za vše, co jste podtrhl jako nedostatky a naopak. Budu si na to dávat příště pozor,snad. Nevím však, jestli se mi vše podaří odstranit, ale rozhodně to není marná snaha. Nechápu ale věci ohledně frázovství. Co máte přesně na mysli? Říká mi to spousta lidí, ale nikdo mi to nedokáže přiblížit. A konečně onou dobrotou myslím to, že je někdo ochotný povídku přečíst, okomentovat a ještě sledovat odezvu...

Svatuskaaa
26. 07. 2007
Dát tip
to Zebulún: po přečtení Vašeho vzkazu jsem se podívala pořádně na to, o čem zde lidé vlastně píší. Máte pravdu, všude kolem poezie, poezie a zase poezie. Proč je tak oblíbená? Kladu si otázku. Snad mi někdo odpoví... Vám však děkuji za ono ocenění, budu se těšit u dalších povídek nashledanou:)

Winter
23. 07. 2007
Dát tip
"...začátek začátku bývá koneckonců nejtěžší. Sedíte, čekáte, čekáte, sedíte, lapáte myšlenky..." tak tohle se povedlo, to jako že jo :) V zásadě ale musím vytknout následující, větnou stavbu bych občas krapet obzvláštnil, odobyčejnil, nějakým zajímavým interpunkčním tempem, protože v dějových pasážích se povídka málo zrychluje; taky část, kdy se píše bych krapet rozvedl: třebaže ten opisuje od toho, ten zase od toho, mě napadá tohle apod. Zatím je povídka dost cítit takovým "frázovstvím", které se ale časem vychytá. Ale už jen to, že mě povídka ponoukla k takto dlouhé kritice, svědčí o její poměrné kvalitě, zvlášť, je-li to tvůj první text tady. Hlavně pokračuj dále, protože některé chyb nejdou odstranit než vypisováním se. Ale jinak musím souhlasit se Zebulúnem, že s povídkařením to je na Písmáku fakt o hubu, věř mi, dělám to již drahný čas :) Mnoho kvalitních textů zde zůstává hrubě nedoceněno, byť samozřejmě jiné se topí v balastu a nesjou o moc lepší než "strašněsrdceryvnébásněosebevraždě", ale časem se povídkáři vždycky vyprofilují. Na tip to z mého pohledu asi není, ale přesto povídka docela potěšila.

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
Děkujííí... Začínám se na tomto servru rozkoukávat a Ty jsi první človíček, co mi něco napsal, takže díky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru