Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A začalo to úplně nevinně...

22. 07. 2007
1
12
2171
Autor
Svatuskaaa

A začalo to úplně nevinně... A koneckonců lituji, že to vůbec začalo... Ale kdyby nezačalo, mohlo se udát něco horšího, něco daleko horšího... A já bych třeba neměla o čem psát.

Vzpomínám si na ten večer. Pršelo. Velká prýskanice byla. Vítr se šplhal ve větvích stromů, zpíval svou dychtivě dunivou píseň, píseň, která v sobě nesla víc než jednu kapku výsměchu. Nejednou udeřil hrom, vše se zachvělo, vichr vyřvával si tu svou. ,,Dobře ti tak, nemáš lozit večer do města!" Procházela jsem kolem radnice, přes most až k nádraží, když v tom jsem ji spatřila. Na cestě, na té uplakané cestě, ležela bankovka. Usmívala se na mě od ucha k uchu jako nějaká dotěrná dáma dychtící, dojít do dlaní mých. Chtěla mít konečně rodinu, chtěla jít za mnou. ,,Haló! Vem si mne! Pohlaď mne! Polib mne! Tak slyšíš, nestůj tam jako solnej sloup!" Nevěděla jsem, co se kolem mě děje. Pokládala jsem si otázku, jestli si v tak mladém věku mohu "adoptovat" dítě, malou bankovečku. ,,Být, či nebýt? Vzít, či nevzít? Teď, babo, raď!"

V samém zmatku jsem natáhla nohu, udělala krok, potom další a další, až jsem ji chuděrku zadupla. No, místo krásné "stovečky" se mi pod nohou cukala zašláplá, ušpiněná, nazlobená, rozmočená a úplně zničená stovka. Kdoví, jestli si takhle ošklivý kus papíru ještě někdo vezme do dlaní, kdoví, jestli si ji někdo adoptuje. Jedno je ale jisté, já se s ní již nikdy nepotkám. Zničenou a samotnou jsem ji tam nechala, ať jiní vidí, že krása mohla dělat divy. Nemá nohy, nemůže utéct, a přesto je pomíjivá a snadno nás opustí...


12 názorů

Winter
23. 07. 2007
Dát tip
Nedá mi to, abych ve věci frázovství nesouhlasil s dost ostrým kritikem, byť zase tak zle bych to neviděl, základ tam je.

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
NO,to se tak říkává. Ale ne, budu ti věřit... Tak aspoň naznač.

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
A když jsi psal něco podobného, můžu si to přečíst? Třeba by z povídky ten drajv a feeling tak sršely, že by mě to úplně porazilo...:)

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
Ne, to jsem vůbec neřekla. Když by mě učitelé, tudíž hodnotící kritici, pouze chválili, tak bych se nic nenaučila. Tak pojď sem s tou dost ostrou kritikou...

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
Vkládám sem své slohové práce ze školy proto, aby mi lidé řekli, co si myslí. Když má jejich kritika smysl a nenapíše ji dotyčný jenom proto, aby ostatním ublížil na náladě, tak sem s ní... Nemyslím si, že jsem úžasná, co se literární tvorby týče, ale myslím, že se každý může zlepšovat, když má dobrého učitele...

Svatuskaaa
22. 07. 2007
Dát tip
Teď jde o to, jestli to bylo horší nebo naopak. Ale možná abych se radši neptala, že...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru