Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polemika s G(g)ramatikou

26. 07. 2007
3
4
790
Autor
Svatuskaaa

Já jsem Gramatika učená pravidly a žijící z vědomých nevědomostí celého lidského pokolení. Místo rukou mám slova, místo nohou věty a ty všechny udržuji v dokonalém souznění. Upísmena A rozkvétám jako lilie, na sladkou vydávám se cestu. Písmeno Z se mi stává smrtelnou sokyní. Tak spolknu celou abecedu a pak už jen trousím nepolapitelné fonémy, jak mě jen napadne. Sázím je do vět a do slov, které se řídí pravidly. Pravidly, co si určuji sama a jen málokdo jim rozumí.

Já jsem já a je mi jedno, jakým jménem mě chcete nazývat. Třeba Ctirad, Emanuel nebo Pan Mluvka. Jenom se u toho nazývání mé vlastní osoby moc nenazívejte, to by pak paní Gramatika měla moc práce. Ano, nemám ji rád! Po večerech sužuje moji duši, v noci se mi o ní zdá a ráno, jen co vstanu, už na ni myslím. Je horší než tasemnice, taky vás kousek po kousku užírá.

Neblázni, člověče, právě mojí květnatostí můžeš dokonale odlišit jemné slovní nuance a barvitě vyjádřit vše, co máš na jazyku. Vždyť mluvnice jako taková je jedna velká hra. Odlož kostičky a začni stavět z písmen.

Já asi trpím halucinacema, já snad s tou gramatikou už i rozmlouvám. Dobrá tedy! Raději než tvoji květnatost vídával bych květnatost květin. Ty aspoň nezavinily, že mám pětku z diktátu. Proč bych nemohl mylovat lýbeznou dívku a dobívat její srdce? Mylému osudu zpadnout do klýna? Ale my jsme řekli ne, když pětky, tak pro všechny, viď?

Co tě nemá! Pětka je hloupý prostředník mezi tebou a učitelem. Už Koperník tvrdil, že je Země kulatá, a učitel odkázán na jeho slova chce pouze zakulacovat-byť nesprávně tvoji žákovskou knížku. Nezavrhuj mě, prosím. Když ve mně přestaneš vidět nepřítele, půjde vše snáz.

To si jako naivně myslíš, moje milá Gramatičko, že z nás dvou budou nakones přátelé? Že přestanu pohrdat každým tvým s, z, y, i, mně, pě...? I když... ,,Pro hloupého každý hloupý," říkávala maminka. Možná máš pravdu. Ve dvou se to lépe táhne, ale s tebou to nebude nikdy procházka růžovým sadem.

Růžová není barva pro chlapce, nehodí se jim k pleti :) Tak tedy platí! S mojí pomocí se zlobivá písmenka na papíře jistě umoudří a ty se už nikdy nestaneš tím poraženým v boji s Koperníkem i celou GRAMATIKOU...


4 názory

Svatuskaaa
27. 07. 2007
Dát tip
Děkuji lidičky, mám radost, že se Vám to líbí, fakt:)))) Ne, lingvistické pohádky jsem nečetla, ani jsem se s žádnými nesetkala...

Winter
27. 07. 2007
Dát tip
Hej tak tohle by měli řadit do čítánek :)

vesuvanka
26. 07. 2007
Dát tip
nápadité, pěkně a vtipně zpracované :-))) díky, TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru