Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kletba medailonu

06. 08. 2007
0
2
462
Autor
eery

Začátek jednoho z mých článků. Název díla zatím neodpovídá textu, mám vymyšlený konec, ale chci vědět: Mám tenhle příběh dopsat?

Tu noc pršelo. Obrovské kapky ťukaly na kapotu červenobílé sanitky s černým potiskem „Borlova nemocnice“ pod nímž tkvěla internetová adresa. Nicméně sanitka nebyla prázdná a nejela zrovna pomalu, tu noc se něco stalo. U lesní lávky spadla pospíchající dívka mezi kameny...hlavou mezi kameny. V prvních dvou minutách vnímajíc vytáhla mobilní telefon a zavolala na první číslo v seznamu:,,Spadla jsem z lávky nad Zeleným potokem,“ stačila říct a hlava ji klesla do mokré hlíny. Měla štěstí, že volala na číslo nejlepší kamarádky Andrey. Ta rozumně vytočila hned číslo záchranné služby a aniž by zjišťovala co se stalo, zda si jen vyvrtla kotník nebo umírá, utíkala k příjezdové cestě, aby sanitku k lávce přivedla. Teena-dívka jenž ležela na lůžku v sanitce, byla v těžkém bezvědomí, snad kdyby nesklouzla a nespadla tak prudce a zrovna na ten ostrý kámen! Měla však i malé štěstí, že nespadla níže, do chladné vody. Ne jen pro nic za nic, se tomu potoku, říkalo Zelený potok. Byl plný řas, do kterých se mohla Teena klidně zamotat a utopit se. Pak by už ani nestačila přivolat pomoc.

Sanitka vjela do kruhového objezdu, hned před recepci. Zaparkovala nedbale před velkými skleněnými dveřmi, ze kterých se vzápětí vyřítil doktor v bílém plášti a v kapkách deště pomáhal vytáhnout nosítka z vozu. Recepční stačila jen zapsat jméno a příjmení dívky, datum hospitalizace, už si doplnila ve své kruhové kanceláři s cedulkou „Zákaz kouření,“ jež upozorňovala všechny, aby chodili pokuřovat až za živé plůtky, které nemocnici ohrazovaly ze všech stran.

Dívka tedy ležela na nosítkách, modrý svetr s bílým nosorožcem byl potřísněn krví, stejně tak její zdravé hnědé zvlněné vlasy. Nohy navlečené do úzkých džínsů ležely bezvládně na červené podložce a jedna černá teniska, již měla za chvíli z nohy spadnout. Každopádně byla Teena celá mokrá, jak ležela dobrých pět minut v hustém lijáku, oči měla červené, jestli snad předtím plakala, ví jen ona sama. Za malou chvíli, by již spatřila operační lůžko se spoustou přístrojů a světel mířených zrovna na to místo, kde ji mají vyléčit a dostat z bolesti, teď však měla v hlavě černočernou tmu, nevěděla nic, neviděla nic, a ani neslyšela.

Po několika hodinách strávených na operačním lůžku, ji dovezli do pokoje. Smrděl různými chemikáliemi, jak to v nemocnicích bývá a okno bylo přikryté vrstvou bílých záclon. U postele stála dřevěná židle pro návštěvy a v rohu stará televize s dlouhou anténkou. Zdi nebyly pomalované moc optimisticky, malé děti si dali záležet na tom, jak vyjádřit, že je pro ně nemocnice jakousi noční můrou. Kreslily tmavé postele a doktory šklebící se od ucha k uchu, jenž v náruči drželi celou kopu injekcí. Tu duhu, slunce a květiny okolo musely zřejmě dokreslit sestřičky.

Byla to pro Teenu dlouhá noc. Nic nevěděla, neviděla, ani neslyšela, ale podvědomě v hlavě cítila, že se vznáší. V době, kdy už ležela ve svém pokoji a liják nebyl tak silný, spatřila že stoupá po schodech nahoru. A tím to začalo. Začaly se jí zdát divné věci. Chtěla se probudit, ve snaze, že je to snad sen. Ale bezvědomí je přece něco jiného. Viděla ty schody. Nekonečné schody a viděla sebe jak po nich stoupá stále výš. Však nikde jim nebyl konec, nezvládala stoupat dál. Její chůze se zpomalila. A to byla ta chvíle, kdy k ní do pokoje vstoupili rodiče. Matka hubená s dobráckou tváří. Vlasy již krátké a kruhy pod očima. Na první pohled se dalo poznat, že na Teenu myslela celou noc a oka nezamhouřila. Z kapsy košile vytáhla malý květ, určitě ze zahrádky, aby holce připomínal domov. Položila ho opatrně na stolek a změřila si pohledem své dítě. Hlavu mělo obalenou vrstvou obvazů a nemocniční přikrývka ji sahala až ke krku. Pak přistoupil otec, na hlavě trampský šátek a na bradě fous, tričko s názvem oblíbené skupiny. Položil k posteli nějakou brašnu a obešel ji. V pokoji panovalo ticho, pak rodiče chytli svou dcerku za ruce. V tu chvíli se Teena na schodech úplně zastavila a otočila se na druhou stranu, jako že chce sejít dolů. A když uslyšela matčin třaslavý hlas, sestupovala již ze schodů svižně dolů, jakoby něco dole bylo a kdyby tam tak rozuměla slovům své mámy. To ona říkala:,,Teeno, dceruško, co tě tak zdrželo? Měla jsi být v deset doma a ne teprve o půl jedenácté běžet skrz les a přes lávku. Nic ti tím nevyčítám, jen se prosím prober... .“  


2 názory

Arogant
06. 08. 2007
Dát tip
Kletba medailonu, jméno Teena, příběh začíná bezvědomím? Ty nebudeš mít moc originálních nápadů, ale v každým případě měly věty aspoň dobrou návaznost, když už nepřinesly nic novýho. Vadilo tam vyjádření "její zdravé hnědé zvlněné vlasy", trochu moc přívlastků na to, aby to působilo přirozeně. A k tvýmu dotazu: Ano, dopiš to, ale nenatahuj to na víc než jedno dvě pokračování, tvoji čtenáři se rychle začnou vytrácet

R.P.
06. 08. 2007
Dát tip
dúfam, že to bude mať aj nejaké pokračovanie. čítalo sa to dobre:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru