Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Orangutani na písmaku (2)

27. 08. 2007
3
101
3063
Autor
Hollock

Dílo jsem se snažil napsat pomocí jinotaje a doufám, že nikdo nebude pyskovat, že jde jen o dílo uraženého ješity. Chtěl jsem kritizovat, ale zaroveň vás rozesmát

Jsem tu, abych se s vámi podělil o informacích z výzkumu "orangutaní nemoci" šířící se na serveru Písmák. Bohužel se tato infekce šíří a to poměrně velkou rychlostí. Nejhorší na všem je, že si jí skoro nikdo nevšímá. Na Železné rudě jsem zkompletoval všechna fakta, která vám nyní přináším.

Fakta o této nemoci jsou velice zajímavá. Se sto procentní jistotou nemoc vznikla na území bývalého Československa a zatím její hranici neopustila. Co je dále jisté, že nemoc se objevila nejspíš u jedné osoby a pak se pomocí tohoto serveru přenesla i na další osoby. Tím však téměř všechny jisté informace končí. Neznámý není původ ani způsob přenosu. Jasné je, že není původu virového, bakteriálního... Jakým způsobem se nemoc přenáší je taky nejasné. Rozhodně to není autozomálně ani heterozomálně geneticky přenosná.

Projevy nemoci jsou jedinečné a žádná jiná nemoc s takovými příznaky není známá. Nejklasičtější a u všech nakažených osob nejčastější projev nemoci je psaní naprosto ostrých a nepřirozených kritik, které vypadají jako by si psající kritk chtěl vybít zlost. Tyto kritiky naprosto neodpovídají podobě, které by měla kritika vypadat, ale jde spíš jen o záměrné ukazování chyb a neobsahují žádné rady jak tyto chyby odstranit. Další projev je psaní kritiky pomocí naprosto cizích výrazů. Mezi takové výrazy patří: patetické, neoriginální... Tím však veškerá podobnost mezi nakaženými mizí. Někteří jsou skvělí literáti, někteří špatní nebo naprosto nepublikující. Lidé nakažení touto nemocí se nazývají "orangutani". Není to žádná urážka, ale normální označení nemocného, jako např.: diabetik, cholesterolik...

Přenos nemoci není znám, ale je známo, čím přenos probíhá. Přenáší se pomocí kritik. "Orangutani" si záměrně vybírají nové členy na Písmáku, kteří mají riziko této chorobě podlehnout vyšší než je u dlouhodobých členů. Rafinovanost nakažených je však veliká a tak pro zvýšení šance každý přidá svůj díl kritiky a tím se zvedne riziko přenosu. Silní jedinci jsou schopní této nemoci odolat. Bohužel z těch slabších se stávají "orangutani" a začínají psát stejné nesmyslné kritiky a tím podporujou šíření nemoci.

Bohužel většina lidí jen přihlíží, jak se nemoc šíří. Přitom tato choroba dělá ze začínajících autorů lidi, kteří jsou naprosto znechucení pro psaní dalších děl. A místo toho kritizují taky. Doufám, že si aspoň uvědomíte, že tohle není ten důvod, proč Písmák vznikl. Ale funguje jako naprostý odrazovač začínajících autorů, kterým se první díla nevedou a chtějí jen poradit, jak se zlepšit.

Doufám, že se se s touto nemocí začne něco dělat. Nerad bych, aby se musela řešit stejným způsobem jako v případě nemoci šílených krav ve Velké Británii :-D

Ps. Omlouvám se za případné chyby, ale musel jsem to napsat přímo z ruky, mohlo by být už pozde. :-)

 

 


101 názorů

Delahaye
31. 08. 2007
Dát tip
mně se líbilo, co psal Jiko .. s tím souhlas a jinak si myslím, že bloncka není blbá, spíše naopak .. v dost věcech samozřejmě dost přetáčí tachometr a rochní si ve své inteligenci (což o to, já bych si taky rochnil, mít v čem :-) ), ale umí věci pojmenovat a je dobrý pozorovatel (sourry Pózovi Prvnímu .-) )

Hollock
30. 08. 2007
Dát tip
jedinej duvod proc jsem to psal byl tvuj odkaz cislo 5........vulgarnosti a jine urazeni sem proste nepatri.....spatna dila maji byt kritizovana takovym stylem, aby se autor z kritiky poucil a ne aby kvuli ni byl nastvany........samozrejme nemyslim samolibeho autora, ktereho urazi pravdiva kritika jeho dila, toho nastve jakakoliv spatna kritika, i kdyz je pravdiva

a2a2a
30. 08. 2007
Dát tip
Ačkoliv bych některým tvým názorům uměl rozumět a nejsou mi k smíchu, není to tak jednoduché. 1) Lidí, kteří mají chuť a odvahu psát věcné a alespoň trochu poučené kritiky, je obecně velmi málo a proto nemohou ani zdaleka pokrýt poptávku. 2) Ti, co tu odvahu mají (počítám se mezi ně), často trpí konfliktem potřebného sebevědomí a nutné pokory 3) Je zde výrazná většina textů, které jsou na první phled natolik nešikovné, že je lépe se jim vyhnout (nekomentovat je), poněvadž by to dalo hodně, a většinou marné práce. Pokud však autor požádá konkrétního kritika, zda by se nevyjádřil, mělo by se vyhovět. Zde je však třeba umírněnosti a nežádat názor na 5 básní najednou či povídku o 500 řádcích, a hned za ni další. 4) Minimální míra nezbytného talentu se projevuje i bez výraznější zkušenosti na straně autora, a není nijak významně závislá na věku, pak stojí za to upozornit na formální či další nedostatky. 5) Hrubé a vulgární odsudky by neměly v žádném případě existovat, to raději žádné komentáře. Chtěl bych jen podotknout, že oběťmi těchto spíše útoků než názorů jsou občas i velmi dobří autoři. Je to jeden z lidskýh rysů, kterého nejen tento server není, bohužel, ušetřen, a v tomto ti velmi, velmi rozumím. Obranou pak může být názor někoho, kdo tuto potřebu být hrubý nemá a přitom svou tvorbou či znalostmi něco znamená. 6) Odhaduji, že se zde v posledním půlroce vyskytovalo a vyskytuje tak okolo 6-7 lidí, jejichž názory stojí za to číst, byť se s nimi nemusíme ztotožnit. 7) Pokud jde o odborné termíny v kritikách, samému se mi nelíbí, dokonce v kritkách literárních si spíše cením českého jazyka, takto se umí vyjadřovat např. Zbora, ale na druhou stranu jsem si řadu termínů musel vyhledat ve slovníku cizích slov, a nebylo to marné. Ovšem příklady, které jako odborné výrazy zmiňuješ, mi jako složité ani trochu nepřijdou.

děkuji vám za avi...,ale nestačím to tady pročíst,už tu mohu být jen velmi málo... Hezký den:o)

JiKo
29. 08. 2007
Dát tip
vono nakonec když se mladý básník achichář nasere z blbý kritiky a je ochoten v rámci tohodle naštvání odejít - je to jen dobře!!! - aspoň pozná, že literatura není pro něj a neotravuje tady vzduch pičovinama. Aspoň tu nebude tolik srágor.

slonovina2
29. 08. 2007
Dát tip
funguje jako naprostý odrazovač začínajících autorů, kterým se první díla nevedou a chtějí jen poradit, jak se zlepšit? V otázce poezie nevěřím ve vývoj, v této konkrétní věci věřím zásadně pouze v duši a její iluminace. tip

blbá: nikoliv, jsem nad věcí :)

aby bylo jasno: myslím tím kritiky u svých děl, ne tyhle :)))

Hollock: týjo, to mě zdejší kritiky děsně baví. Je totiž bezva, když si hned můžeš přečíst bezprostřední reakce. Je to takový adrenalinový sport :))))) (A co se u toho nasměješ :))) Vždycky se na to podívám na chvíli očima zasněné romantičky, pak zase protřelého surrealisty, a nakonec jdu dělat něco pořádnýho :)))))

Hollock
28. 08. 2007
Dát tip
Mili soudruzi....nechci tim rict, ze k novackum nemaji byt negativni kritiky, to spis naopak, potrebuji je, ale meli by byt veci..........a k nikomu by nemeli byt takove, kde oznacuje dilop za hnus a tak ble ble ble a kdyz mu autor odpovi stejnym zpusobem, pak se skoro rozbreci.......jen se zeptejte Umprda

Aneb tři prdele písmenek a řečeno jest hovno... Blondýna dělá čest sama sobě :)

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
:) Víš co, činy, zlato, činy za tebe budou mluvit. Takže šup do toho. Kecko.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Už jsem ti to napsal. Čteš jenom krátké útvary, které ti nezaberou čas a tvé kritiky jsou též krátké a povrchní, proto se mohu pouze smát tvému kritizování "jako divá" - i když to vlatně právě tak je. Přečti si nějaké rozsáhlejší dílo, můžu ti poslat nabídku některých, a napiš k nim pořádnou kritiku. Zatím se pouze chvástáš.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Nelze vyvrátit neexistenci nečeho.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Nenapsal jsem dokonce ani nic ve smyslu, že jsi toho moc nepřečetla. Z té mé věty vyplývá nejlépe to, že bych rád viděl tvou skvělou kritiku u nějaké slušné povídky.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Nevyplývá.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Kde jsem napsal, že haiku a krátký básně nejsou nic, co by stálo za řeč?

Thérése
28. 08. 2007
Dát tip
dobrý jenom snad, že víc mi vadí takoví ti dávači si tipů vzájemně než lyrák nebo d.o.k., tihle dva teda vůbec (ale zuzulinku bych tam moc netahala, to je právě taková ta co píše kritiky jen svejm známejm)

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Nejsem ublíženej. Těžko se diskutuje s někým, kdo se nedokáže oprostit od touhy urážet a nedokáže diskutovat věcně.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Ty si nedokážeš odpustit osobní útoky, že?

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Vzhledem k tomu, že čteš převážně haiku, krátké básně a diskuse....?:)

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Takže přibližně 130 napsaných kritik. Skutečně jako divá.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
A pod jakým nickem?

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Nic. Proč si třeba nejdeš přečíst nějaké dílo a nenapíšeš takovou kritiku, jakou by sis představovala, aby tady čtenáři v ideálním případě po sobě zanechali?

Thérése
28. 08. 2007
Dát tip
bloncka: to je pořád "je tu pár borců", "jsou tu tací" a blabla blabla...ale všichni ste podělaný z toho někoho konkrétního jmenovat...čeho se proboha tak bojíte ? takže se ptám tebe - kdo?

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Jen jsem se zeptal. Já lid nesoudim. To ty jsi tady expert na vypracování psycholigických posudků z jedné věty. Dobře, takže jsi tu byla pod jiným nickem? Jak dlouho tu jsi celkově?

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
bloncka - prosimtě, jak dlouho jsi tady na Písmáku?

dost ostrej:do isolace či izolace s hloupostí :o),tak třeba,napsala jsem to z legrace jen...hezký den!

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
a proč ? je to jen můj způsob, nikomu ho nenutím a myslím, že nebudu jediná kdo to dělá podobně, jen jediná kdo to sem napsal asi... :)

Annex: "Já píšu často kritiky lidem do zpráv, pokud chci upozornit na nesrovnalosti v textu atd" - Hehe:) A co zrušit server a posílat si "kritiky" na koresponďácích?

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
aha tak promiň škoda žes to pochopil právě takhle co se dá dělat avi ti tedy posílat nebudu no:)

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
dost ostrý Já neznám pozadí tohoto autora ani jeho pohnutky, jen si všímám kritik a některé jsou hodně ostré. A celý problém jsem pojala všeobecně víš. Mě když někdo něco ostře vytkne, snesu to, ale já píšu už nějakou dobu a jsem zvyklá. A dobře vím, že ta moje báseň není žádný skvost. Mnohem radši jsem když někdo napíše své pocity a postřehy kde třeba cítí, že to nesedí, neladí, drhne atd...Protože já to nevidím. U druhých ano, u sebe většinou ne:) Tak to máme skoro všichni asi. Protože do svého díla dáš pocity, ale čtenář je nemá, ne ty tvoje. A za každou básní je člověk. Já píšu často kritiky lidem do zpráv, pokud chci upozornit na nesrovnalosti v textu atd. Většina to přijme s povděkem, vlastně se mi ještě nestalo, že bych měla špatnou reakci. Myslím, že tady jde hlavně o ten lavinový efekt. První španá kritika a další se přidávají. Já když vidím výrazně negativní kritiku, tak začnu v tom díle hledat to dobré a snažím se upozornit na tohle a snad se ta lavina trochu zmírní. Já nemám problém napsat jiný názor než většinový. Potom sice dostávám spoustu avíz, protože někdo jiný má názor opačný a snaží se mě strhnout k diskuzi o názorech, nejlíp k osobní hádce, ale vytrvale odolávám :) Takže proto jsem tohle napsala. A gramatické chyby v tomto textu taky vidím, myslím si však, že podstatný je obsah a k němu jsem se vyjádřila. Že tam má hrubky jsem mu psala taky, ale soukromě do zpráv... Lidi všeobecně dost špatně snáší negativní kritiky. To je známá věc. A proto a abych nespustila lavinu je píšu nováčkům do zpráv. Můj postoj, který nikomu nevnucuju.

JiKo
28. 08. 2007
Dát tip
Oooooook!

Thérése
28. 08. 2007
Dát tip
čau smrťák, můžeš být konkrétní? (to abych věděla, na koho si mám dát "pozor") :))

Člověk bez skvělé gramatiky by měl mít dost soudnosti na to, aby se se svou nedostatečností neproducíroval před ostatními....

Hollock
27. 08. 2007
Dát tip
ja to cetl, ale prece jen nejsem clovek se skvelou gramatikou, takze tam chyby jsou stejne

Hollock
27. 08. 2007
Dát tip
psal jsem ze jsem to psal narychlo a tak jsem tam pocital s chybama

Hollock
27. 08. 2007
Dát tip
ja chapu vecnou kritiku, ale ne kritiku kde jen clovek napise, ze je to desny.......tvoji kritiku beru a argumenty taky.....ale proste cloveku se ma rict nazor, ale takovym zpusobem, aby v ni byla aspon slusnost......pokud clovek primo z kritiky citi, ze ho posila ta kritika do pr...., pak je to spatny.......o tom jsem to chtel napsat

A n n e x
27. 08. 2007
Dát tip
jsem dostala avi a nevím proč:) jsem tu už byla i názor pověděla ale nevadí, přečtu si i jiný no:)

Já bych jen podotkl, že když už se chceš pouštět na tenký led jinotaje, možná by nebylo od věci naučit se pořádně česky. Neb jsi-li hned zpočátku schopen předložit "piskování" či větu "Fakta o této nemoci jsou velice zajímavé.", asi bys měl ponejprv znovu zasednout do školních škamen a dopilovat detaily...

Coupe
27. 08. 2007
Dát tip
No, moc vtipný mi to nepřijde. Ale možná máme jen každý jiný smysl pro humor. K obsahu - prvoplánově to působí, že tě někdo vytočil nepříjemnou kritikou a takhle si to vyřizuješ. No alespoň že ses neuchýlil k nadávkám jako někteří po kritikách, které jim nevoní. Podle mého názoru písmák není mateřská školka. A v tom je problém - v očekávání, že :"já sem hodím svoje skvělý dílo a vy mi ho budete chválit a případně mě upozorníte na překlep v třetím řádku nebo na lepší metaforu kterou bych své dokonalé dílo ještě zdokonalil". Myslím si, že pokud nese někdo kůži na trh, měl by umět ustát reakce kupujících. 1/ Kritika nerovná se pochvala. 2/ Kritika je kritikou díla a ne kritikou autora jako osoby. 3/ Zaškrtávátko: Autor stojí o hlubší kritiku znamená přesně to, že autor sotjí o hlubší kritiku - tedy i negativní. Neznamená to, že autor dostane jen chválu. A tohle pořád dokola by si měl každý opakovat, než zveřejní dílo a pak zvážit, jestli opravdu ustojí, když se dozví, že nenapsal nic nového, že píše banality a klišé, že neumí zacházet s jazykem, že se nedá číst nebo prostě ono stručné: sračka. O tom, jestli bude někdo psát a publikovat, rozhoduje on sám, o tom, jestli mu za to stojí a hcce do toho jít.

do izolace s nimi...honééém:o)

A n n e x
27. 08. 2007
Dát tip
souhlas ostřílený autor výrazně negativní kritiku unese a spíše mu prospěje, k nováčkům by se mělo asi přistupovat víc s citem, abychom je neodradili od psaní úplně. Snad je moje odlonost proti této chorobě dostatečně silná :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru