Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pochodeň míru

12. 10. 2007
0
1
493
Autor
rossi

    Pochodeň míru

 Bylo jedno z mnoha středečních rán, kdy devatenáctiletý bělošský chlapec Daniel usedl do školní lavice stojící přímo u okna učebny. Bezmyšlenkovitě hleděl do smutného oparu mlhy, který zahaloval celou krajinu jako plášť úzkosti. Jako by všechno pohltila šeď beznaděje.

     Daniel zdvihl obyčejnou tužku a pomalu začal vpisovat do rohu dřevěné lavice slova, jež mu vycházela ze srdce. Psal a mlhou prostupovaly paprsky Slunce.

    

     Byl čtvrtek odpoledne, když se šestnáctiletá asijská dívka Ajako posadila do školní lavice u okna. Tiše sledovala kapky deště, které za oknem dopadaly na osamělé sklo. Připadaly jí jako drobné slzičky dítěte, marně prosícího o pomoc, která nikdy nepřijde. Jako by celý svět plakal.

     Ajako si všimla drobného písma v rohu lavice a začala číst slova, jež jí hladily srdce. S posledním slovem vzala svoji propisovačku a začala jemně tvořit slova, která jí šeptalo srdce. Psala a na obloze se objevila duha.

 

     Bylo páteční poledne, když si osmnáctiletý černošský chlapec Marlon sedl do lavice k oknu. Oči mu zabloudily na oblohu za sklem, která byla zahalena špinavou oponou zármutku. Jako by snad ani neexistovalo štěstí.

     Marlon spatřil slova lesknoucí se v rohu lavice. Začal číst a každé slovo mu připadalo jako kouzlo, jako by ho psalo jeho vlastní srdce. Nakonec on sám sáhl po tužce a vepsal poslední dva řádky. Psal a z mraků vystoupilo Slunce.

 

     V rohu lavice stálo:

 

Mezi lidmi není žádná rovnost,

je jen na nás, abychom to změnili.

 

Podívej se do svého srdce,

je stejné jako srdce ostatních lidí.

 

Pozvedni Pochodeň míru

a zapal ji svým srdcem.


1 názor

Winter
13. 10. 2007
Dát tip
Je to dost krátké na hlubší kritiku, ale myšlenka sice zpofanovanýá, ale jaksi stále aktální. Inu uvidíme příště.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru