Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sny

12. 10. 2007
1
4
557
Autor
Snapp

(Toto není zase až taková úvaha na jaké jste asi zvyklí. Ale za prvé, svým osobitým způsobem to úvaha je a za druhé jsem nevěděl pod jaký žánr to mám zařadit.)

 

Když zavíráme oči a usínáme v reálném světě, tak se budíme ve světě představ, iluzí, podivnosti, bláznovství, ve světě snů.

 

Představím vám druhy snů, se kterými se můžete setkat.

Tak za prvé, to je Přípravný a prohlížecí sen. Do tohoto snu, se může vzbudit pouze člověk, který má velkou představivost. Je to totiž takový ten sen, kde si malíři předkreslují své budoucí díla, kde si architekti kreslí plánek další budovy, ale dají se zde i prohlížet videoklipy, a někdo, kdo má opravdu velkou představivost (jako např. já) se může podívat na kratší film nebo na nějaké představení (jako například divadelní atd.)

Dalším typem je takzvaný Přací sen. Tento typ, do něhož se dá probudit, je nejčastější. Zde si jeho uživatel představuje to, čeho by rád v životě dosáhl, jako příklad uvedu třeba puberťáka, který je obklopen spoustou pěkných žen s Cameron Diaz a Angelinou Jolii v čele. A nebo jak Karel Gott přebírá dalšího slavíka, a mnohem více. Tento typ se ještě rozděluje na reálné a nereálné. Snad nemusím vysvětlovat, co který pojem znamená. Vy byste ale řekli“ Všechno jde, když se chce“. Buďme realisté a ne optimisté. Copak je možné, aby nějaký patnáctiletý kluk (dejme tomu z Čech), si získal přízeň Angelini Jolii? Jestli si dobře vzpomínám, tak její poslední přítel (ten desátý) vlastnil tolik peněz, že si mohl koupit Česko a ani by to nějak finančně nepoznal. No nic jdeme dál.

Dalším typem jsou Psycho sny. Můžete si být stoprocentně jistí, že při těchto snech, se nudit nebudete. Píšu v množném čísle, protože se to ještě dělí na tři další proudy. A to na hororové, sci-fi a absolutněvšemožné.  Tak nejprve ty hororové. Zde je celkem k popukání to, jak vás na hřbitově honí tucet kostlivců, kteří nemají nic lepšího na práci, než vás rozsápat na kousíčky. A ještě větší sranda je, když zaběhnete do slepé uličky, kde není cesta úniku.

Dalším, ale už méně úsměvným proudem je sci-fi. Zde se například stálé zvětšujete a zvětšujete až překonáte neuvěřitelnou velikost Země. A musíte uhýbat kometám, vzduchu taky nemáte moc, a díky slunci, se krásně opalujete na černo. A budete si klást otázky typu „To se budu stále zvětšovat a zvětšovat? Pořád? Nikdy to neskončí? Nikdy?“, a budete se při tom modlit, aby byl vesmír opravdu nekonečný. Taky úsměvné nemyslíte?

No a posledním proudem Psycho snů jsou absolutněvšemožné sny. Zde je VŠECHNO možné. A když píšu a myslím VŠECHNO, tak píšu a myslím VŠECHNO. A tak se nemůžete divit, že vám před očima proletí plechovka s ptačími křídly, vedle vás projde had s osmdesáti sedmi nohami, či potkáte střízlivého, pohledného a tolerantního politika, který nemyslí jen na sebe. Tento typ snů, je můj nejoblíbenější, protože tam nejsem podivín.

 

To by byly ve zkratce sny, do kterých se můžete (a i určitě tomu tak je) probouzet.

 


4 názory

in_kognito
24. 10. 2007
Dát tip
Je to hloupost. Sny nemůžeš kategorizovat jako knížky nebo filmy. Sen snad nikdy není jenom scifi nebo absolutnevsemozny. Sen je specificky v tom, ze se ti do nej micha vsecko, jsou to volne asociace.

Houp88
13. 10. 2007
Dát tip
zajímavý, ale ještě jsem se ve snu nikdy nezvětšoval (:

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru