Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Najdou všichni svůj talent?

23. 10. 2007
1
8
605

Toto dílko je kompot všech možných slohových útvarů. :o) Doufám, že se vám bude dobře číst, ráda bych slyšela váš názor, jak na kvalitu tohoto dílka, tak i na otázku, která je zároveň nadpisem... předem děkuji :o) PS: samozřejmě můžete napsat i cokoliv jiného :D

Také se vám někdy stává, že máte chuť něco velkého dokázat, čí být v něčem dokonalý? Mě tento pocit přepadá skoro každý den, a to vždy když na mě přeskočí nemoc jménem Dlouhé nic nedělání. V tu chvíli chci něco velkého udělat, vyrobit, nebo třeba být sama někým společensky vysokým… prostě v něčem být lepší než všichni ostatní. Už jsem zkusila tolik způsobů, jak naplnit tento pro mě docela důležitý cíl, ale ještě nikdy se mi to zcela nepovedlo, upřímně řečeno nic pořádného jsem ještě v životě neudělala.

Jediné čeho touto neodbytnou myšlenkou dosahuji je to, že každý rok mám čím dál tím méně času na odpočinek. Nabírám totiž nový směr, který by mohl vést do šťastného konce. Možná, že to dělám jen a jen špatně, a že by bylo pro mě lepší, kdybych si vybrala jen jednu věc, kterou bych dělala třeba 5x týdně, čímž bych se v ní mnohem rychleji zlepšovala, než když na ten kroužek chodím jen jednou za týden.
Tím mým dosavadním postupem způsobuji jen to, že až dosáhnu období, kdy si budu muset vybrat, na jaký obor se zaměřím, strávím nekonečně času nad přemýšlením, která z těch aktivit mi šla aspoň o trošku lépe než ty ostatní. Třeba se mi i stane, že se nerozhodnu a budu studovat více škol nebo oborů najednou. Může se mi i povést, že je všechny absolvuji na výtečnou a budu slavná ve vícero oborech. Jenže to je tak pravděpodobné jako to, že slepici naučím mluvit.

Naproti tomu si ale uvědomuji nevýhodu zaměření se hned na začátku svého života. Co kdyby zrovna ta první aktivita nebyla ta pro mě osudová? Pak by moje největší schopnost zůstala navždy ukryta v hlubinách mého mozku a nikdy by se nedočkala osvobození z komnaty Moje největší nadání. Takže jak to tak vidím, radši zůstanu u své mnoho směrnosti, třeba se časem ustálím na jedné věci, ale teď mi to přijde příliš brzo…možná se moje nadání teprve rodí.

Ráda bych vám teď prozradila, jak já začínala s hledáním svého talentu, možná se mi někteří budete smát, že jsem naivní nebo, že je to i nemožné, co vám tu říkám, avšak věřte mi je to pouze holá pravda. Možná, že mi časem dáte za pravdu.

První, co jsem asi za svého působení na této planetě zkusila, bylo podobně jako nemálo lidí kolem mě, prosadit se v oblasti pěvecké. Už jako novorozeně jsem procvičovala své hlasivky a zvětšovala kapacitu svých plic pomocí neustavičného křičení. Dokonce už odmala jsem zkoušela zpěv spojit s tancem. No abych pravdu řekla, moc jsem své publikum neohromila, spíše bych řekla naopak. Maminka ze mě byla vždy celá nešťastná a tatínek zas chytal amok. Nejdřív jsem si myslela, že to jen tak na mě hrají, abych už od mládí nebyla namyšlená na to, že jsem v něčem dobrá, ale postupem času mi došlo, že to asi přece jen bude z jejich strany upřímnost.

Další, pro mě v budoucím životě velice důležitá, činnost bylo chození, nevím, co bych si počala, kdyby si maminka usmyslela, že za to, jak jsem na ní pořád řvala, mě nic učit nebude. Zkuste si jen uvědomit, jak moc by vás to omezilo, myslím, že s takovým kolem, bruslemi či lyžemi, byste se mohli navždy rozloučit. Proto aspoň v duchu děkujte rodičům zato, co pro vás všechno museli udělat.

Jak šel čas, moje umění se začala prohlubovat. Z obyčejného cupitání se vyklubal přespolní běh, florbal, skákání do dálky či výšky. Z držení pastelky a dělání abstraktních obrázků se stalo psaní literárních textů, ať už pro zábavu či jako článek do školních novin. Také moje hudební nadání se projevovalo již dříve, než jsem začala hrát na klavír a altovou flétnu, a to proto, že mi maminka koupila xylofon, který mě velice uchvátil. Dokázala jsem do něj bouchat paličkami celé hodiny. Za to tatínek moc velkou trpělivost neměl, vždy když jsem hrála Beethovenovu Osudovou a to ve fortissimu, přišel a xylofon mi zabavil. Abych pravdu řekla, moc se mu to nevyplatilo, protože nyní musí doma hodinu poslouchat klavír, hodinu altovou flétnu a třešničkou na dortu, je můj bráška, který se rozhodl, že jednou bude hrát v orchestru a to na trubku. Myslím si, že bratrovo zlepšování, však nepozoruje jen náš tatínek, ale i celý panelák, jelikož hraní na trubku by se dalo docela přesně přirovnat k hasičským sirénám.

Abych vyrovnala utrpení, které způsobujeme otci, začala jsem dělat i tišší věci. Například jsem se dala do řešení olympiád všeho druhu. Nejvíce mě asi nadchly olympiády z jazyka českého, matematiky a zeměpisu. U matematiky jsem se rozeběhla ještě více a začal jsem řešit různé korespondenční soutěže. Abych pravdu řekla, jsem ráda, že jsem to udělala, protože nebýt jich bych nikdy nepotkala, tak skvělé lidičky, kteří jsou stejně praštění jako já.

Asi jsem si teď nevzpomněla úplně na všechny věci, které mě zaujali či nějak význačně poznamenali v mém dalším vývoji, ale musím říct, že jsem rozhodně ráda, že jsem je podnikla. Nemohla bych někomu povědět: „ Hele tohle jsem zkusila, to je fakt nuda, to rozhodně nedělej.“ Doufám, že budu mít v životě příležitosti poznat, ještě mnoho věcí, které budou fajn, a tak se nikdy nebudu muset nudit.

PS: Momentálně jsem obklopená všelijakými věcmi, které chci udělat, skoro se nemůžu hnout ve svém pokojíčku… Že bych to přece jen přehnala?

8 názorů

Třeba stokrát by se ten komentík nechtěl objevit?

No nevím, někteří z vás to berou jako vypovídání, které nikomu nic nedává... Někteří už předem věděli, co napíši... Tak teda nevím, nevím... Účel tohoto je, aby se čtenáři zamysleli nad tím, jak to je u nich... Druhá část je takové odlehčení, které mělo býti zábavné, někomu nic nedává, někdo už to podobné zná... Nevadí... Každému se líbí něco jiného...

No nevím, někteří z vás to berou jako vypovídání, které nikomu nic nedává... Někteří už předem věděli, co napíši... Tak teda nevím, nevím... Účel tohoto je, aby se čtenáři zamysleli nad tím, jak to je u nich... Druhá část je takové odlehčení, které mělo býti zábavné, někomu nic nedává, někdo už to podobné zná... Nevadí... Každému se líbí něco jiného...

No nevím, někteří z vás to berou jako vypovídání, které nikomu nic nedává... Někteří už předem věděli, co napíši... Tak teda nevím, nevím... Účel tohoto je, aby se čtenáři zamysleli nad tím, jak to je u nich... Druhá část je takové odlehčení, které mělo býti zábavné, někomu nic nedává, někdo už to podobné zná... Nevadí... Každému se líbí něco jiného...

V pohodě... :o)

levan
24. 10. 2007
Dát tip
Pardon za preklepy, a chyby... straaasne sa ponaaahlam :)))))) ;-)

levan
24. 10. 2007
Dát tip
Taakze: k tomu ako je to napisane: celkom slusne, pride mi ako skolska praca do skoly, tam by to zrejme uspelona vybornu. Myslim, ze niekedy prilis urozpravane, trebalo by preskrtat, potom take klasicke motivy, ked hranie na hudobny nastroj vsetkym vadi atd atd... take ocakaven, v nicom ma neprekavpilo, stale som akoby vedela co bud enasledovat... K teme: :)))) nooo ano, mylsim ze toto riesi, riesilo, vela vela ludiii, ak nie kazdy.. A nech si vravi co chce kto chce, kazdy chcel byt uspesny v niecom.. lepsi nez ostatny... byt pochvaleny, ziskat uznanie atd atd. Ked som bola mladsia riesila som presne toto iste... robila som vela veci vsetko mi ako tak slo, vo vsetkom som bola priemerne a to ma strasne stvalo, v niecom som chcela byt najlepsia. Je velmi dolezite, aby to u toho jedinca vsak neprestalo az do nejake psychickej manie.. Ked by sa to to pozerala nejaka tretia osoba, tak si viem predstavit ze mi mohla zavidiet, vsetko mi tak trochu slo, a niekto nema ani to...ze mu porste nejde nic a nic nema talent- to ti chudaci potom maju este horsie trapenia ako "my, co len hladame svoj najlepsi talent" Zaujimave je, ze o com mi vsetci vraveli ze mi ide najlepsie, som zacala aj ja tak brat a dnes dokonca ma to zivi, co som niekedy mohla len snivat... a prve unanlivy pohlady okolia, no to bol paradny pocit... :) Ale zase dnes viem, ze nic netrva vecne, a trapi ma to, ze ci to nahodou nie je len docasne... ZAVER: Vlastne stale nieco riesime, cely zivot :) a hladame... "nieco" No uz by aj stacilo snad monologu...

Ta_Audrey
24. 10. 2007
Dát tip
tak nevim je to takový vypovídání se, ale nějakou hodnotu pro sebe jsem tam neshledala, možná tak ten nick :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru