Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ty nejlepší vlasnosti

24. 10. 2007
8
40
3301
Autor
America



Když projdeš záclonou řas
ona je najednou sama a nahá
chtěla by   obléct si gesta
svých předešlých milenců
ale mrknout jí není dovoleno

V pupíku vypotí jezírko potu
je slané jako moře
koupeš se v něm a dělá to vlny
na styčných plochách břich
linie mezi těly
bývají rozmazané

Když projdeš skrz
a černou panenkou jejích očí
sleduješ sebe
pochopíš
proč ti zrovna teď hladí vlasy
tak prapodivným gestem

pochopíš
že někdy tam možná ani nejsi





40 názorů

America
06. 11. 2008
Dát tip
Vždyť to bly jen takový drobný a docela milý provokace:)

Nicollette
30. 10. 2008
Dát tip
většinou to nemá duši je blbý, to smažme... už končim.

Nicollette
30. 10. 2008
Dát tip
a neřikám adame, žes mě nenasral. když to čtu znova s těma odpověďma.

Nicollette
30. 10. 2008
Dát tip
ježiši, čtu - li to po sobě po druhé, trochu se stydím, že jsem nedržela hubu. Né proto, že by se mi přestal nelíbit Mirosláwkův konstruktismus, ale proto, že jsem se mohla vyjádřit jako člověk s iq aspoň 90.... Musím se přiznat, že sama bych si M. nevšimla, ale jeden člověk mi uváděl jeho poezii jako příklad něčeho, co je zkonstruované a většinou to nemá duši..

crayfish
30. 10. 2008
Dát tip
Nicolette: (myslim, že Miroslawek je kritik na prd, i když četl toho svýho Šaldu :)) konstruktéři, jak říkam básníkům jeho typu, nemaj pro opravdovou poezii cit...) A já si furt myslel, že si tohle o Miroslávkovi myslím jenom já! :-) Že už jsou tady konstruktéři snad všichni. Mimochodem, já jim říkám intelektuální kombinatorici.

Dáša
20. 11. 2007
Dát tip
poté,co jsem si přečetla znovu tvou báseň i diskuzi pod ní, beru zpět, co jsem napsala před tím. Myslím, že jste tím nesmyslným hádáním a obhajováním tu básničku zkazili ...

America
19. 11. 2007
Dát tip
To bys mě nejdřív musel přesvědčit, že ty tvé rady stojí za to, abys mě jejich nedostatkem pak mohl trestat. Ono to totiž jinak vypadá, že by klidně mohlo být trestající jejich udělení, či hůř, že by jejich povaha mohla ztrestat samotného autora těchto výroků, který se je bojí vyřknout, aby si neudělal výrokový výron v místních velice zdatných a náročných kruzích vyrukovatelů s výroky. Seš ujetej na smajlíky viď: Hele, hop! Na: :O)

Miroslawek
19. 11. 2007
Dát tip
America: nevím, cos čekal ty bláhový... vždyť jsem říkal, že tě za tvůj postoj vytrestám tím, že ti ony dobré rady, jichž se ti evidentně nedostává, prostě nedám ;-D*

pozorovatel
17. 11. 2007
Dát tip
ROFLMAO

America
17. 11. 2007
Dát tip
Tobě by to člověk mohl zopakovat tisíckrát dokola a furt nic Miroslávku, vážně tě obdivuju. Že někoho může bavit mluvit pořád jen žvásty.. Asi s tebou budu muset mluvit po tvém, abys pochopil, co ti chci říct. Takže: :-)))))))))))))))))))))))))))))))) tvoje odpovědi jsou prázdnější, než má očekávání, která mi vhní slzy do očí :-))))))))))))))))))))))))))))))) rofl:-))))))))))))))))))))))))))))))

Miroslawek
16. 11. 2007
Dát tip
America+Nicolette: tak jsem to avízo přeci jen otevřel (když jsem si udělal čas na zábavu nad nicotnostmi) a překonáváte mé očekávání... ROFL ;o))))))))))))))) A mimochodem nečetl jsem jenom Šaldu, ale i spoustu jiných autorů ;-D pozorovatel: svůj názor si rozvracet nedám, mám na něj právo. Že se s ním mnozí neumějí vyrovnat, je jejich problém, ne můj.

Už aby.

pozorovatel
26. 10. 2007
Dát tip
zlatý časy

Myslím, že Nikolka by měla nechat Pozorovatele opět smazat.

pozorovatel
25. 10. 2007
Dát tip
kde jsou ty časy vtipnýho a chytrýho pišty ať se ta vella vrátí...!!!

Nicollette
25. 10. 2007
Dát tip
myslim, že Miroslawek je kritik na prd, i když četl toho svýho Šaldu :)) konstruktéři, jak říkam básníkům jeho typu, nemaj pro opravdovou poezii cit... láduju se dosti, opravdu

America
25. 10. 2007
Dát tip
.

America
25. 10. 2007
Dát tip
Pišto Pišto, moje "obhajoby" vztahuješ k mýmu dílu, ale Miroslawkovi bych jeho originalitu omlátil o hlavu, kdykoli ji zmíní. Už jen proto, že ji sám nedodržuje. To, že dal podnět zrovna u mý básně samozřejmě podporuje tvojí verzi a umocňuje to i moji snahu omlátit mu jeho originální originální originální náhled o hlavu, ale rozhodně to není můj dominantní motiv. Nesnáším, když někdo zbytečně a hlavně nepodloženě (bez argumentů) plácá. Jsem na to alergickej jako snad na nic jinýho. Kdyby mi k tomu napsal pitomý dva důvody, proč se mu to zdá neoriginální, možná ho budu i respektovat, protože má snahu a prokazuje dobrej úmysl mi pomoct v mym básnickym analfabetismu, ale za honění si svýho batikovaný trika skrz heslovitý moudra ho poplácat po zádech ochotnej prostě nejsem. Nenenenenene. Ne. Co vlk a žena, rozuměj si? Ahoj Nic! Byla to asociace, i když chápu, že mohla bejt urážlivá. Ale.. no nechci se omlouvat, je to pravda, občas jsi takhle reagovala a já to nesnášel , tak co! :-) Jak je? Armand ti prej nevaří a tys z toho zhubla! Pozo: Dlouho sem tě neviděl, napiš mi do zpráv (je jedno co, třeba připomínku, ať se ti zejtra ozvu). A dík, žes jim to natřel. Když mi kryješ záda, jsem vždycky jistější:-)

A je to tady. Pupitel zase zapomněl, že se má stydět za svůj pupíček a pokouší se být veřejně známým... Že ti není hanba, Lukášku..... :(

pozorovatel
24. 10. 2007
Dát tip
ajéje:) mně spíš přijde, že je ta báseň hlavně osobitá.. dokonce až osobní a tudíž ksicht má a to hlavně! takže akorát slyšim pištu mlátit slámu a miroslawka tlouct ukazováčkem do stolu:)))teď jsem vám to nandal, styďte se je jasný, že ta báseň nechce objevovat něco novýho, ani nastolovat nový básnický směr, spíš jen zachycuje a odkrývá se jen míro, sim tě, neprosazuj furt ten svůj směr plný originality a pracovitosti nad veršem i samotným slovem (to nepočítám ty tvý archaismy:)) představ si, že jsou skvělý básně, který jsou i ukecaný nebo nedej bože prostý a to se mi ta báseň moc nelíbí..:)

Nicollette
24. 10. 2007
Dát tip
"To člověk píše, když už nemá odpovědi. Nechci nikoho urazit, ale trochu mi tím připomínáš Nicoll..." no dovol..? mně vhání slzy do očí akorát když krájim cibuli !! Ale Mirosláwek pláče furt, protože tuhle větu že mu někdo vhání slzy do očí čtu u něj už asi po třetí... jak originální kritik, že odhlédnu - li od toho, že mě tady s někym nepěkně srovnáváš, tak s tebou souhlasim...

Hesla nehesla... Když se někdo o tvé "perle" vyjádří ne zrovna lichotivě, tak pokřikováním typu "já náhodou na rozdíl od tebe **** (dosaďte co je libo)" z něj vysvětlení nevymámíš. A textík se tak lepším už vůbec nestane. To je asi tak v kostce celé. Maucta.

America
24. 10. 2007
Dát tip
Pišta: To jako mě daleko spíš rozčilujou lidi, co hážou provokativní hesla, za kterejma nestojí žádná jejich obhajoba. Ale trochu mi uniká tvoje návaznost. Opravdu sis přečetl moji odpověď označenou na začátku "Pišta:", nebo jsi byl očima o jednu nad ní? M.: Ale já slyším a bavím se. Ten kdo má zavřené oči a uši a mlátí do bubínku, protože nechce slyšet otázky, aby na ně nemusel odpovídat, jsi ty. Jdu na oběd a pak už tu nebudu. Dobrou.

Miroslawek
24. 10. 2007
Dát tip
A: ne, jen právě teď necítím potřebu polemizovat s někým, kdo má zavřené oči a tluče usilovně na bubínek, aby nic neslyšel.

To jako teď děláš advokáta vlastnímu textu? :))

America
24. 10. 2007
Dát tip
Pišta: Jestli tím myslel, že báseň nemá ksicht (ale pak nechápu, proč z textu vyzdvihoval spojení, která mu nepřijdou originální), pak se neumí vyžvejknout. Což soudě podle jeho kritiky č.2 vcelku odpovídá. Že bys ho znal? :-)

America
24. 10. 2007
Dát tip
To člověk píše, když už nemá odpovědi. Nechci nikoho urazit, ale trochu mi tím připomínáš Nicoll... A hádej, proč proč asi tam jsou VLASnosti a ne vlastnosti, když se celá báseň točí okolo gesta hlazení VLASů. Já vim, že bys chtěl působit děsně chytře, ale pouhý rejpání ti k tomu nepomůže, zvlášť když je tak... nepozorný (přátelskej eufemismus) jako to tvoje.

Norsko
24. 10. 2007
Dát tip
někdy je žena jako vesmír pohltí vše, a ještě zbyde :-)

A ohledně té "originality"... Tak bych si tipnul, že Miroslávek neměl na mysli to, že ta která slova již byla kýmsi napsána (nakonec, ukažte mi slovo, které ještě napsáno nebylo...), ale spíš že ta báseň "nemá ksicht", nepůsobí nijak osobitě...

Vlasnosti???

Miroslawek
24. 10. 2007
Dát tip
Vehnal jsi mi slzy do očí ;o))) No nic, tak si aspoň oprav ten název, vypadlo ti v něm písmenko.

Ta_Audrey
24. 10. 2007
Dát tip
taky si myslim, že dojít sám k obratu, kterej už třeba před tim někdo napsal je někdy cennější než si cenzurovat řádky jen aby o mě něco neřekli Poezie je živá a i dneska se můžeme oblékat do gest, a hlavně, vždycky to bude o něco jiný. Jinak za mě tip.

martinez
24. 10. 2007
Dát tip
líbí se mi to když vypustím dvojku, su na tom skoro jako Ikniv až na to že poslední dva řádky mi tam sednou... "na milost" bych z tý druhý vzala: na styčných plochách linie mezi těly bývají rozmazané - jako takovou tichou vsuvku mezi první a třetí :o)

America
24. 10. 2007
Dát tip
ad Miroslawek: Haha, zrovna ty mi chceš vykládat o originalitě? A ještě na základě jedné básně? Tak prosím, prosím. Byl bych docela rád, kdybys to udělal v kontextu svých básní. Milerád si konečně poslechnu, co je správně a co špatně od někoho, kdo tomu skutečně rozumí. Kdo jen nehází moudra kolem sebe, ale také se jimi řídí. Nebo že bych nám oběma ušetřil čas a předpověděl, jak to dopadne? Ať už jsi slovní spojení použitá v této básni četl kdekoli, zjistili bychom, že já originální jsem, narozdíl od svého kritika, který sice píše opravdu krásně, ale bohužel přitom není nikdy sám sebou, ale vždy jen katalyzátorem těch tuctů a tuctů sbírek básní, které kdy spolykal. Pokud už slovní spojení, která jsem v básni použil, byla skutečně někdy někým napsána, nemyslím, že by v mém podání ztrácela originalitu, pokud jsou nejvěrnějším a nejlépe popisujícím prvkem, který může atmosféru nebo metaforu zachytit. Kdyby stará slova v nových kontextech ztrácela na originalitě, pravděpodobně nepíšeme už nikdo.

Trochu mi nesedí (významově) první a poslední sloka, ale i přesto *

Miroslawek
24. 10. 2007
Dát tip
ad záclona řas, oblékání gest... trochu originality by tomu neuškodilo

Ten konec, je docela jako kůl do srdce upíra. Určitě si tipnu.

Dáša
24. 10. 2007
Dát tip
to je můj šálek, takže určitě tip, co bych jinak dodala? nevím, jen že láska, něha a milování je nevyčerpatelná studnice inspirace ... ;o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru