Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je pozitivní či negativní míchat se s jinými etniky? Jaký máte na to názor?

01. 01. 2008
0
50
2152
Autor
Kocour22

   Jaký je váš názor na lidi, kteří se " odváží " vzít si člověka z jiné země? Co si myslíte o dětech, které vzejdou z těchto manželství? O jejich budoucnosti, přáních a obavách? Jsou tyto děti mosty, které spojují národy a rasy? Jsou tyto děti jakási slepá línie, která nevede nikam? O problémech integrace různých etnických skupin v různých zemích není zapotřebí obšírně se zminovat. O komplikovaném soužití novodobých přistěhovalců a " místních " se informuje často. Namátkově připomenu některé země, které mají problémy s imigranty. Je to Francie a imigranti  hlavně z Afriky. Německo a Turci. Anglie a Asiaté... Letmo připomenu jen některé konfliktní oblasti ve světě, které už přetrvávají po staletí a dokonce po tisiciletí: Baskicko, Kurdistán, Katalánsko, Bosna, Makedonie, Tibet, Abcházie... Některé národy mají zdánlivě vyřešnené vztahy a tak se může zdát, že je dokonce prospěšné, aby se lidé z těchto zemí míchali. Otázka zůstáva, jestli minulost byla skutečně vyřešena a jestli se všichni s ní dokázali vyrovnat. Jaké jsou tedy vztahy Němců a Francouzů, Poláků a Rusů, Slováků a Madarů...? Tyto nevyjasněné vztahy se přesouvájí i do náboženství. Jaké pocity má dnešní dítě či člověk pocházející z katolickomuslimské rodiny. Vztahy katolických a muslimských národů nejsou určitě idilické. Stačí připomenout Irák. Většina muslimských zemí určitě " fandí " Iráčanům, očemž svědčí řada dobrovolníku z islámských zemích bojujicích proti Američanům. Soužití Čechů a nejpočetnější menšiny v Česku Romů není ideální.

   Odvážili byste se tedy mít dítě s člověkem pocházející z jiné země? Třeba z Bavorska? S vědomím, že za 20 let může vypuknot konflikt s nějakou v dnešní době spřátelenou zemí. Jak by vypadalo vaše manželství? Jak by na tento problém reagovalo vaše dítě, které by se rázem stalo z půlky nepřítelem? Ne pro vás, ale pro okolí ( pro některé Čechy ) určitě. Někteří lidé můžou mít vztek, protože se obávají problémů, které z toho můžou vyplynout. Pokud je člověk napůl Rom a napůl Čech, může se stát, že ho nepříjme ani jedna společnost.

   Podívejme se na pozitiva. Michání národů, tedy i kultůr přináší často obohacení různých společností. Máme radost z řady věci z novýho světa. Jsou to rajčata, brambory, cigarety, čokoláda a taky Indiáni... Používáme arbské číslovky, naše písmo se vyvynulo z fenického, Čínani vynalezli papirus. Čteme autory z různých zemí, posloucháme hudbu z různých oblastí. Řada umělců, sportovců jsou lidé ze smíšených manželství, kteří více čí méně čerpali ze své multi kultůrnosti. Od genetických předispozicích, které by tyto lidé měli mít až po výchovu a poznání jiných směrů ( názorů ), které běžný člověk nepozná. Ani když v cizí zemi nějakou dobu žije. Krev není voda, říká jedno přísloví...

   Je pozitivní či negativní míchat se s jinými etniky?  


50 názorů

StvN
16. 02. 2008
Dát tip
Předsudek je, že tě to vůbec napadlo, víš? My normální lidi bez předsudků nad tim nepřemýšlíme.

Kocour22
15. 02. 2008
Dát tip
Znovu opakuju,že nemám nic proti nikomu.Zajímali mě jen vaše názory.Nevím,jak někdo v mém článku může najít nějaké předsudky.Možná je tam chce vidět...

já osobně bych se s nikým"nemíchala",i když jsem po babičce z Vídně,po druhé babičce z Hané a po dědečkovi Němka...:o))

Kocour22
21. 01. 2008
Dát tip
- Jaký je váš názor na lidi, kteří se " odváží " vzít si člověka z jiné země? Co si myslíte o dětech, které vzejdou z těchto manželství? O jejich budoucnosti, přáních a obavách? Jsou tyto děti mosty, které spojují národy a rasy? Jsou tyto děti jakási slepá línie, která nevede nikam? Co je na tom xenofobního?

těša
20. 01. 2008
Dát tip
jo, a pozitivní - negativní? neexistuje hodnotící kritérium, ať se míchá, kdo chce. Mam pár kamarádů všude možně, mam rád černochy i žluťochy i všechny ostatní, o např. Němcích ani nemluvě, ale cítim se být Čechem spíš než Evropanem nebo dokonce člověkem bez konkrétní vlasti, takže radši zůstanu tady a smícham se s Češkou.

těša
20. 01. 2008
Dát tip
při spojení "napůl Rom a napůl Čech" mi vyskočila husí kůže, to je jako říct napůl červenej a napůl studenej. mimochodem to, ti, který jsi tím chtěl asi označit - obyčejní napůl cikáni, ale celočeši, tyhle problémy prakticky nemají, protože žijou buď v jedný nebo v druhý společnosti a tý se drží. Anebo "utečou" od Romů k majoritě, ta je přijme a oni žijou poměrně bez větších problémů dál. 99% problémů soužití majority s cikánama je v soužití dvou kultur, který si na sebe de facto kvůli bolševikům nezvykli a naopak získali averzi, takže se vzájemně sereme, ale jako skupiny, ne jako jednotlivci. a ten papIrus by docela chtěl opravit.

pozorovatel
20. 01. 2008
Dát tip
no ježiš, ještě abych nebyl rasista..

Kocour22
20. 01. 2008
Dát tip
Rozhodně nejsem xenofób či rasista. Právě naopak! Stačí se podívat na různé diskuze o Romech a lehce zjístímě, jestli Češi jsou rasisté a xenofóbové či ne. Zajímalo mě, co si o tom " Pismáci " myslí. Tot vše. Když si, kupříkladu, někdo veme Romku, Arabku, černošku, jak na tuto věc bude nahlížet věčinová společnost ( v tomto případě Češi ). Jaký budou mít život jejich děti. S jakými problémy se budou potýkat atd.

pozorovatel
16. 01. 2008
Dát tip
s holkou která neni z prahy bych si v životě nic nezačal!

Fouckault
13. 01. 2008
Dát tip
je dobré se křížit co nejvíce, vyhneme se tak degeneraci

houmles
13. 01. 2008
Dát tip
co si myslite o lidech, kteri se takhle blbe ptaji? tahni do hajzlu curaku, prvni radka stacila!

Vio
09. 01. 2008
Dát tip
Xenofobní otázka...

kapitan
07. 01. 2008
Dát tip
Divná debata..kam to má vést?

Správně. Složíme se mu na nočník.

a ten jazyk murou. nocni...

Ano. To víno je cítit korkem a autorovy nohy tůrou:)

kultůr. multi kultůrnosti. chybí korek a túry, asi.

Jo, a nevím, jak autorovo, ale moje písmo se rozhodně "nevyvynulo"... Začínám se bavit .)

P.S. Papyrus neroste nikde. Leda šáchor .)

Ono to začíná vypadat, že milý kocour se zakoukal do feny, a potřebuje z toho nějak vybruslit... Jinak si ty jeho rádobydiskuse nedovedu vysvětlit.

StvN
04. 01. 2008
Dát tip
Už to začíná být trapné. Nelíbí se mi, že tu podněcuješ debaty s rasovým podtextem. Dej se dopořádku, díky.

Vaud
03. 01. 2008
Dát tip
Nedavno jsem cetl na jednom chatu, jak se nejaka holka od nas jede vdat do Tunisu. Seznamili se v hotelu na dovce, kde on pingloval, u neho doma nikdy nebyla, arabsky nemluvi, ale ten jeji je "rozkosnej cumacek". Hadejte, jak to dopadne?

Kocour22
03. 01. 2008
Dát tip
- Řekl bych vzhledem k muslimským zvykům-:) - Já znám jednoho Palestince, žije v Praze už přes 10 let. Je ženatý s Češkou a žádné problémy nemají... Pokud vím, byli spolu i u něj doma a jsou pořád spolu... - Chleba o dvou kurkách...

Kocour - tenkrát existovala - jméno města si už nepamatuji. Byl to pravděpodobně muslim, jeho chování tedy nebylo neobvyklé vzhledem k místním zvykům.

Kocour22
03. 01. 2008
Dát tip
A odkuď byl ten cvok-:) ? Jugoslávie už neexistuje...

Hádej, kdo přijde na večeři Hotel Rwanda Bez dcerky neodejdu Marie z Columbie Merle: Výlučná vlastnost člověka ------------------- Moje spolužačka se pčed maturitou zamilovala do krásného Jugoslávce. Odešla s ním plná iluzí. V jeho domě ji sebrali doklady a zavřeli ji do zadní místnosti. Ven nesměla bez doprovodu. Podačilo se ji otamtud dostat, dodělala školu, i vysokou. Vzala si Kanaďana a žije spokojeně v Kanadě. Někoho to prostě pořád táhne jinam. A někdo jiný je spokojený, tam kde je. Myslím, že obecné odpovědi na tvé otázky neexistují - stejně jako na život nelze stanovit obecný postup :-) Zámotek to řekl velmi hezky. Uvedené filmy a knihu pak doporučuji jako náměty k zamyšlení, pokud tě to téma opravdu zajímá

R.P.
03. 01. 2008
Dát tip
otázka znela, či "Je pozitivní či negativní míchat se s jinými etniky". treba si však položiť aj otázku, čo je pozitívne a čo negatívne? všetko sú to relatívne pojmy. ako už napísala Zámotek, keď sa dvaja majú radi, kašlú na to, či je jeden ind a druhý ufón, je im to (sorry za výraz)u prdele. veľký ľudomil a zástanca rozmanitosti...zas môže povedať, že je to nááádhera a je to kráááása a je to vééééľmi pozitívne lebo nás to zbližuje, a nejaký konzervatívny dedo, ktorý žije v horách a riadi sa tradíciami a má stometrovú bradu a tisíc rokov si môže pritom trhať vlasy, že kam to ten svet speje, čiže, že je to negatívne (sorry za výraz)a na hovno.tak si môžeš vybrať, čo sa ti najviac páči. je to ako pýtať sa o pohári, v ktorom je do polovice voda, či je poloprázdny, alebo poloplný.

Tragicus
02. 01. 2008
Dát tip
Urcite ano: "cista rasa" by, at se to tem prostoduchym holohlavym poskokum libi nebo ne, nebyla vyber nejlepsich, ale prehlidkou cirkusovych atrakci: geneticky material je jako orna puda - vycerpa se. A co se tyce te ztraty rozmanitosti, to neni moc pravdepodobny scenar, vzdy se najde par jedincu s potrebou stadni individuality, tj. nebudu se stadem, zalozim si vlastni stado, vzornym prikladem jsou vsechny odnoze krestanstvi.

Repulsion
02. 01. 2008
Dát tip
Pleteš páté přes deváté. Náboženství, etnickou příslušnost, kulturní rozdíly... A Číňané nevynalezli "papirus" - vynalezli papír. "Papirus" jsi vynalezl ty. V povodí Nilu roste papyrus. A Němci pro většinu z nás už dávno nejsou "jiné etnikum", protože za ta staletí už máme geny hezky promíchané...

Godfrey
02. 01. 2008
Dát tip
Bavoři rozhodně nejsou jiná kultura, jiné etnikum než Češi, takže v tomto případě nejde o žádné míšení.

Vaud
02. 01. 2008
Dát tip
jen protrepat, nemichat :-)

Winter
01. 01. 2008
Dát tip
Jo, ten problém americké kultury je příkladný. Pro blízkou budoucnost, s ohledem na budoucnost je však otázka, kam až forma může zajít, jestli se neuchýlí do nejstálejšího možného tvaru a nebude se mít již chuť dále posouvat (jistě stálý tvar zde nebude nikdy, ale nějaký předstupeň před ním, nějaký předstupeň úplné unifikovanosti). Nakonec "lidské zdroje" (jak já to úsloví nenávadím), tedy rozdílné pohledy na věc, různé názory, nejsou nekonečné. Vždycky uvádím příklad z české politiky, kdy zatímco za první republiky byly problémy řešeny ve spektru mnoha různých stran, dnes se vše redukovalo na problém pravice/levice a zdá se, že to všem vyhovuje. Mnoho různých řešení se smrsklo do buď/anebo. No nic, je to skutečně na dlouhou řeč. A jinak sorry za terminologii, vždycky jsem až přílišně líný ji zpětně doplňovat, tudíž za národem se skutečně skrývá etnikum. Dneska už to ale asi nechám být. Měj se.

Winter
01. 01. 2008
Dát tip
Já ti nevím, ale je rozhodně rozdíl, jak žili (například) Indiáni kdysi a jak žijí teď, jistě ten proces bude nadále pokračovat. Kulturní projevy (vzorce) daného národa by se staly jen mrtvou historií, něco jako Velká Morava, nebo projevy, kterými by již nevládl tento národ, nýbrž výhradně jeho napodobovatelé. Jedině snad různé způsoby života vzešlé z biologické podstaty národa (i když opět otázka, jestli je tato neměnná, nebo dokonce existuje-li vůbec). Ale to je fakt už na jinam. Přirozené promíchávání by na to vliv nemělo, naopak je poměrně žádoucí. Já jen strašně rád podlehnu kouzlu odboček...

Winter
01. 01. 2008
Dát tip
Já ti nevím, ale je rozhodně rozdíl, jak žili (například) Indiáni kdysi a jak žijí teď, jistě ten proces bude nadále pokračovat. Kulturní projevy (vzorce) daného národa by se staly jen mrtvou historií, něco jako Velká Morava, nebo projevy, kterými by již nevládl tento národ, nýbrž výhradně jeho napodobovatelé. Jedině snad různé způsoby života vzešlé z biologické podstaty národa (i když opět otázka, jestli je tato neměnná, nebo dokonce existuje-li vůbec). Ale to je fakt už na jinam. Přirozené promíchávání by na to vliv nemělo, naopak je poměrně žádoucí. Já jen strašně rád podlehnu kouzlu odboček...

Winter
01. 01. 2008
Dát tip
Jo jo, souhlasím. Jde to krásně slyšet na hudbě, pokud bychom byli sleúí a neviděli to ve společnosti. Otázka jenom zní, jestli by toto sjednocování a absolutní zboření izolace nevedlo právě k dokonalé unifikaci, tudíž k zániku rozmanitosti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru