Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hřbitov

02. 01. 2008
0
3
698

jedna z prvnich povidek.... asi je z ni dost poznat ze hrbitov je jedno z mych nejoblibenejsich mist:-)

Ano. Samozřejmě to pro mě byl šok. Bylo mi teprve jedenáct let. Přesto jsem chápala, že otec tu nabídku prostě musí přijmout. Byli jsme tehdy ve velice těžké situaci a tuhle práci nám snad seslalo samo nebe. Služební domek, který k ní patřil, se proti našemu bytečku zdál být zámkem.

A tak jsme se jednoho letního dne s celým naším majetkem přesunuli ze zanedbané periferie k branám městského hřbitova. Z mého otce se stal hřbitovní hlídač.

První týdny byly velice těžké. Celé noci jsem probděla schoulená pod peřinou co nejdále od okna, které vedlo rovnou k hrobům. Domek totiž nestál u hřbitova, ale přímo na něm, za vysokými cihlovými zdmi.

Ze začátku jsem se bála, ale časem jsem to pochmurné místo začala vnímat jako svůj domov. Ráda jsem se v noci procházela mezi náhrobky, líbila se mi ta tajemná atmosféra a světlo svíček všude kolem.

Přešel podzim. Prvního prosince začal padat sníh. Přivítala jsem ho s radostí sobě vlastní.

Ráno druhého jsem jako obvykle hned po probuzení vyběhla ven otevřít hřbitovní bránu. Sníh již nepadal. Na prahu jsem se zastavila a nadechla jsem se jiskřivého ranního vzduchu.

Rozběhla jsem se k bráně... a v té chvíli jsem si to uvědomila. Něco nebylo v pořádku. Ten pocit...

...a pak mi to náhle došlo.

Stopy. Stopy ve sněhu. Nejen jeden pár. Jako by přes hřbitov přešli všichni obyvatelé města. Ale vždyť sněžit přestalo teprve před chvílí a brána byla stále ještě zamčená...

Stopy však byly na všech cestách a pěšinkách naprosto jasné a zřetelné.

Čerstvé stopy stovek bosých nohou...


3 názory

jak už bylo řečeno, je to spíš jako začátek příběhu... - nechceš k tomu něco dopsat? :_)

Tragicus
16. 01. 2008
Dát tip
No, napsane to neni spatne, ale na tak kratky utvar tomu chybi alespon sokujici pointa.

wazzup
03. 01. 2008
Dát tip
hrozně krátký...ale i tak mi zdá že píšeš fajn, jen kdybysto víc propracovala, rozvedla... je tospíš jako začátek nějakýho příběhu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru