Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Freudův fenomén

05. 01. 2008
0
13
1110
Autor
Una Malá

Pokus o fejeton, je to jen slohovka do školy, ale zajímalo by mě, co si o tom myslíte, protože si tím nejsem moc jistá, jsem nakloněna každé kritice a radě :)

Má smyl učit se psát seminárky?

 

aneb Freudovský fenomén

 

 

       Je docela pravděpodobné, že namísto fejetonu vznikne z této práce nesmyslný text, reflexivní patvar ublíženého adolescenta, nějaké novodobé pojetí žánru bez myšlenky a pointy či rádoby znalecký posudek plný bezvýznamných nápadů a úvah, nepodstatných detailů, dlouhých, nudných, nezáživných, suchopárných a fádních pasáží s nezajímavými poznatky, domněnkami, pocity a dojmy, dlouhými nepřehlednými větami a možná taky přeformulovanými zkomoleninami cizích a odborných výrazů a termínů. Ještěže je fejeton natolik osobitým stylem, aby si mohl dovolit nějaké ty jazykové úlety a zvrhlosti.

       Má schopnost vyjadřování a tvůrčího uvažování je totiž právě zcela determinovaná množstvím nabytých informací posléze shrnutých do několikastránkového zápisu a následně seskládaných do krátké prezentace o přední osobnosti psychologie Sigmundu Freudovi. Ne že by jeho názory byly málo kreativní.

        Zajímá mě, jestli bude mít tato seminární práce mimo mou deformaci a získání nějakých nových informací i jiný obohacující dosah. Určitě by mohla, kdybych dokázala o tomto charakteru před svými za celý den znuděnými a unavenými spolužáky mluvit dostatečně přitažlivě, atraktivně a poutavě. Což se dokonce docela nabízí, vždyť to byla taburozbíjející individualita a ne žádný nudný a konzervativní suchar. Obávám se ovšem spíš, že jakmile dojde na jeho studie o kastračním komplexu, kultu mužského pohlavního údu, penisové závisti, orálních, análních a análně-sadistických fázích lidské sexuality a erotizovaném konečníku, odhodím veškeré úmysly sebevědomě přednést zajímavý referát, skočím pod katedru a setrvám tam schovaná až do zvonění.

       Ano. Možná, že tím pravým důvodem pro psaní seminárek, je právě naučit se překonávat stydlivost, nesmělost, ostych a trému. A jestli mě ta několikahodinová práce nic nového nenaučila, můžu klidně říct, že po tomhle krátkém zadumání mám za sebou alespoň docela solidní psychoanalýzu.

 


13 názorů

Una Malá
10. 01. 2008
Dát tip
Přísnost nevadí, ba naopak :) No...oboruznale, chtěla jsem prostě působit deformovaně - asi jako když se třistapadesátkrát otočíš dokolečka a pak máš jít rovně po chodníku. Každopádně vidím, že to není ono. Jestli jsi upřímný, když píšeš, že ve mně něco je, tak jsi mi udělal radost :)

StvN
05. 01. 2008
Dát tip
Avízo jsi poslala dobře. Též ti doporučím Vauda, píše ukázkové fejetony.

Lollo2
05. 01. 2008
Dát tip
Myslim, ze tim panove chteli rict, ze prvni vetou se proste shazuje okamzite cele dilo. Nepsat vubec!:-) A je jasne, ze terminy jsou spravne, jen to asi zas tolik lidi nevi a fejetony by zas nemely pusobit prilis intelektualne, spis odlehcene. Aspon si to myslim:-)

Una Malá
05. 01. 2008
Dát tip
Tak...a teď jsem zatrhla všem "avíza" a jelikož jsem tu krátce, tak absolutně nevím, co to udělá. Takže pokud je to špatně a dělat se to tak nemá, tak se omlouvám a snad vás to příliš nepohorší :) Zmateniny typu "penisové závisti" jsou zrovna vlastně docela doopravdy odborné termíny. Alespoň je tak Freud ve svých materiálech pojmenoval (popřípadě se tak překládají do češtiny) Ale taky jsem dost uvažovala, jestli to nějak nepozměnit. Pokud jde o ten jazyk. No, byl to samozřejmě záměr, (což jste pochopili, nechci vás osočovat :) ) Jde tam o tu mou deformaci. Je pravda, že když jsem se Freudem několik dní podrobně zabývala, tak jsem pak nemohla myslet na nic jiného, stačilo, aby se mi zdál zcela normální, klasický sen a druhý den jsem už docela vážně uvažovala, jestli to není náznak nějaké psychotronní choroby. Ale upřímně, abych se přiznala, byla to spíš taková z nouze ctnost, protože já takhle úchylácky píšu normálně. Vlastně tak docela i mluvím (Baví mě to, zní to tak rádoby intelektuálně, hezká póza :) ) ...akorát, že se teď už neumím vyjadřovat jinak :( Taky jsem dost dlouho přemítala, jestli Freudovo téma není příliš náročné, ale dělala jsem takový průzkum mezi lidmi v mém okolí...co o něm kdo ví a všem se vybavila psychoanalýza, sny, kastrační komplexy, sexualita, tak mě to trochu uklidnilo (i když je pravda, že chodím na gympl a mám štěstí na vzdělané lidi kolem sebe, takže si nejsem jistá, jestli jsou právě oni tím správným měřítkem) S tou počáteční větou mi to došlo, až když jste mne na to upozornili. Tak nějak jsem si pořád říkala, že to tam ani nevadí, pomohlo by, kdybych to třeba nahradila jen "Je docela pravděpodobné, že namísto krátkého zadumání (zamyšlení, zvažování, rozjímání,...) vznikne z této práce nesmyslný text, reflexivní patvar ..." ?? V osnově bude asi ten problém s neuceleností. Podle osonovy nidky nepíšu, vždycky mě během psaní napadne něco nového, co tam posléze zakomponuji. Nicméně...v podtstatě jsem tím chtěla říci, že tady to dělání referátů a seminárek má význam hlavně v tom, že se třeba dozvím nějaké nové informace, ale hlavně se je naučím před ostatními prezentovat a pracovat s trémou, se strachem, stydlivostí,... Pro ostatní to tolik obohacující nebývá, protože stejně většinou neposlouchají a jako takový vedlejší a nepříznivý efekt je ta determinace...že nad vytvořením takové práce strávíme hrozně moc času (možná až zbytečně.) A jako příklad je to prostě uvedné na mně a tom Freudovi. Ještě jsem si říkala, že vhodnější nadpis by bylo asi "Má smysl učit se tvořit a prezentovat seminárky?" Nebo tak nějak... Já to právěže ve škole ještě neodevzdávala, zajímalo mě, co si o tom budou myslet ostatní (zkušení a vzdělaní :) ) ...a moc si vaší kritiky vážím a děkuji, děkuji.

Vaud
05. 01. 2008
Dát tip
viz panove prede mnou - tomu zacatku se v psychoterapii rika self defeating behaviour - cesky snad sebeporazejici chovani jeste navic, jak ma fejeton napsano v prologu neco na zpusob "kontrolni slohova prace - fejeton", tak neslibuje moc treskutou zabavu pak existuji jeste fejetony "ex-post", ktere maji v prologu napsano "cetla jsem to ve tride a spoluzaci se rezali smichy" - vyskytuji se v nich vety, kdy rano zazvonil budik a dotycna vyskoci, tak rychle, ze se prasti hlavou o policku - to taky skoro urcite nebyva fejeton

Rabb
05. 01. 2008
Dát tip
a prologem jsi si v podstatě vykopala hrob, mno..

Rabb
05. 01. 2008
Dát tip
první věta hovoří o tom, co by se nemělo dělat, ale ona sama je toho příkladem: "Je docela pravděpodobné, že namísto fejetonu vznikne z této práce nesmyslný text, reflexivní patvar ublíženého adolescenta ... a možná taky přeformulovanými zkomoleninami cizích a odborných výrazů a termínů". a fejeton to není.. úvaha, zamyšlení se, možná, ale fejeton ee.. :-)

StvN
05. 01. 2008
Dát tip
Není vhodné zmiňovat na začátku fejetonu, že možná nenapíšeš fejeton. To není vhodné nikdy. Není vhodné už předem zpochybňovat vlastní ještě nenapsaný text. To je lepší ho vůbec nenapsat. Při psaní ti více záleželo na tom, nasekat do textu co nejvíce termínů, frází, ale opomněla jsi na celkový koncept. Rád bych viděl osnovu. Ke konci není patrná souvislost s úvodem, díky čemuž pointa tolik nevyzní. Vyhnul bych se používání slov typu ještěže. Hezčí je třeba naštěstí. Máš pěknou slovní zásobu, text hezky plyne, největší nedostatek vidím v jeho jaksi zrychlenosti a nepropojenosti. Jako bys měla hlavu plnou myšlenek a honem je dala na papír, protože ses bála, že na něco zapomeneš. Že jsi nenapsala fejeton asi není třeba zvlášť zdůrazňovat.

Lollo2
05. 01. 2008
Dát tip
No na fejeton je to dost narocne tema s tim Freudem. Chtelo by to mene dlouhych souveti a vice nadhledu. Na fejeton to pusobi moc dulezite a na uvahu to je zase malo dulezite:-) Ale vytrvej a zkus neco jednodussiho.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru