Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JE POTŘEBA DĚLAT STARÝ ROCK V NOVÉM HÁVU?

10. 01. 2008
0
6
1325
Autor
Jacekusz

Tzv. klasický rock (tak jak ho většinou chápeme, tedy rocková hudba od konce 60. do půlky 70. let) je u posluchačů stále v oblibě, protože během posledních třiceti let prokázal už několikrát svou klasičnost, tedy v jistém smyslu nesmrtelnost. Stačí si poslechnout např. Radio Hey! v hlavním vysílacím čase.

Co je to, co dělá tuto hudbu tak odolnou vůči všem bouřím v podobě nástupu punku, nové vlny, hair metalu, trance i otravného ema? Jistě ona vytříbenost formy a dokonalá kombinace autentičnosti s pózou, afektovanosti s frajerským klidem a technické vytříbenosti se syrovou přímočarostí.

Čechy byly vždy o pár kroků nazpět, ale já v tom nevidím nevýhodu (vždyť která jiná země se na začátku devadesátých let v době nástupu ravu mohla chlubit komerčně úspěšnou novoromantickou kapelou?:-)) Co se ale týče odkazu klasického rocku, existovalo na naší scéně prakticky od začátku 80. let několik velmi kvalitních kapel, zejména Jasná páka / Hudba Praha (i když „oficiálně“ je řazena k nové vlně), Žentour, Lucie, Alice atd.

V dnešní době taková kapela chybí. V dnešní době, až na pár výjimek (Airfare, Simona, Annie´s Trip, Red Baron Band, VVV, Drain), není bandů které by hájily poctivý odkaz Guns´n Roses, Scorpions a Bon Jovi. Dokonce nevím ani o žádné české obdobě vybředlých Nickelback.

Nezbývá, než doufat, co přinese čas.


6 názorů

jsi můj Bon Jovi:)

Jacekusz
15. 01. 2008
Dát tip
ale mě právě přijde, že GnR a Bon Jovi v 80. letech hájily odkaz klasického hard rocku...

Dovesss
15. 01. 2008
Dát tip
nechápu, když mluvíš o 60. a 70. letech, tak že zmiňuješ odkaz GNR a bon joviho...tyto kapely nemají příliš společného s poctivým rockem, a dali by se označit částečne i za kapely pop-rockové...alespoň přístupem.... ....klasický rock je někde jinde.... ....jinak s českými kapelami jako vvv, drain atd. souhlasím, to jsou opravdu bandy skvělé...

Jacekusz
10. 01. 2008
Dát tip
už slyšel. a nezbývá než souhlasit, že jim to šlape:-) budu muset článek zrevidovat...

Jacekusz
10. 01. 2008
Dát tip
Neslyšel, ale rád poslechnu a pak dám vědět...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru