Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Spáncích

13. 01. 2008
2
6
1147
Autor
Mioneo

to jsem celý já...

 

Víte kdo to jsou Spánkové, nebo také Spánci, jsou to takoví tuze malinkatí skřítkové, ale né ti co pořád spí. Tihle mají na starosti vše kolem spaní. Starají se například o to, aby lidem a zvířátkům nic nekazilo dobrý spánek, nebo aby špatné sny byly co nejrychleji zapomenuty... Když se jim podaří chytit nějaký špatný nebo zlý sen, vyčistí ho tak, že z něj je takový, který vám udělá radost. No milí skřítkové mají práce mnoho. Někdo se stará o to, aby každý kdo jde spát měl měkkou a natřepanou peřinku, polštářek tak, aby ho nebolelo ráno za krkem. Nebo aby děti měli co nejblíž svého oblíbeného pejska, kočičku nebo medvídka. Kdyby jim bylo v noci třeba smutno. Mají ale na starosti i jiné věci. Jsou Spánkové uklízeči, Spánkové kresliči a malíři, kteří vám sny vymalují tak, že je v nich tolik radosti, že se vám ani nechce probudit. Pak také Spánkové stláři a pohádkáři. Ti pohádkáři umějí tisíce pohádek, víc, než jich uměla sama Šeherezáda. Vyprávějí je těm dětem co nemohou usnout, nebo nemohou spát. Pak jsou písničkáři a hudebníci, ti se zase starají, aby ve snu nechyběla hudba, aby to nebyl němý sen... Samozřejmě, že když se ve snu mluví tak nehrají ani nezpívají, aby nerušili. Ale když je třeba, tak umí zahrát na všechno co mají po ruce. Jsou v tom mistři nad mistry. Jeden co mi v noci hrál a já měl to štěstí ho vidět, vytruboval na trubku z ulity malého špičatého šneka a ze stébla trávy měl malinkou píšťaličku. Ta hrála tak lehké tóny, že mě za chvilinku zase uspala a zdál se mi nádherný sen. Pak jsou tady chrupkaři. No jistě, někdo se musí postarat o to aby ti ospalci co chrápou nebudili všechny kolem. Takže jim našeptávají a urovnávají je všelijak, aby nechrápali jak medvědi v zimním spánku, ale aby si jen tak spokojeně pochrupkávali. A nedělali si starost tím, že po nich třeba někdo hází boty a papuče a nehuláka, aby přestali konečně řezat to dřevo a podobně. Skřítci se starají i o probuzení, sic vás někdy budí nepříjemným drnčením budíku. Je to proto, že jste asi spali moc tvrdě a nechtělo se vám vstávat. Když se probouzíte obvykle zmizí než se vám rozlepí víčka, ale někteří odvážliví čekají, až se zcela probudíte, popřejí vám dobré ráno a jen zamrkáte už jsou pryč, takže se divíte jestli se vám to náhodou ještě nezdálo. Jsou to takoví strážci spánku. Také rádi spí a zdají se jim sny stejně jako nám. Jenže oni jsou vynalézavější, trumfují se tím kdo koho jakým snem nebo jako kulišárnou ve spánku překvapí. Ve svých snech se také potkávají a hrají spolu různé hry zatím co odpočívají ve spánku... scházejí se ve snech a to co nestihnou během noci, když dávají pozor na nás, si potom vynahradí. 


6 názorů

Alela
24. 01. 2008
Dát tip
Naprosto souhlasím s malinkou hvězdinkou... :)

Ani jsem to nedočela, ale vím, že z tebe bude dobrý tatínek :-)))

Mioneo
13. 01. 2008
Dát tip
jééé už tu mám i o kolečko a kritiku víc... paráda =o)

Kolečko
13. 01. 2008
Dát tip
pěkná pohádka *

Mioneo
13. 01. 2008
Dát tip
každý je má, jsou teď schovaní a sní ;o) není potřeba je vidět, stačí když o nich víme... oni to vědí také a pak příjdou a pohladí nás ve spánku po čele ;o) ď...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru