Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štěstí

14. 01. 2008
6
9
865
Autor
Houp?

Vánoce, narozeniny, svátek. Co spojuje tyto události? „Hodně štěstí a zdraví,“ je slyšet ze všech stran. Nejsou to prázdná slova? Mnohdy je uslyšíte i od těch, kteří vás nemají moc v lásce. Proč tuto frázi tak často slýcháváme a říkáváme ji? Víme vůbec, co tomu druhému přejeme? Co on nám?

Původní význam byl poměrně jednoznačný. Eudaimoniá – přízeň bohů. Příznivá náhoda, zdar, úspěch. Nic, co bychom si museli těžce vydřít. Ale tohle štěstí nám ještě nezajistí, abychom byli šťastní. Štěstí je něco jiného, je to vnitřní blaho, spokojenost, radost, smích?

I když asi nikdo nemůže říct, co to vlastně je, každý po něm touží. Po něčem tak abstraktním. Otázku, jak dosáhnout tohoto slastného pocitu, řeší filozofové po dlouhá staletí, tisíciletí. Kde děláme chybu my, nešťastní? Možná by stačilo k získání štěstí odpovědět první otázku, co to vlastně je? Jenže málokdo si uvědomuje, že to není nic objektivního. Pro každého je štěstí něco zcela jiného. Nesmíme se pídit po tom, co rozesmálo ostatní. Už jen proto, že to, že se někdo směje, ještě neznamená, že je šťastný. Někomu stačí vyhrát desítky miliónů ve sportce, jinému to samé přinese doživotní utrpení. Tonda děkuje za každé nové ráno, kdy vyhraje zase jednu bitvu s rakovinou. Je za to rád, přestože ví, že válku má prohranou. Alenka se modlí každý večer před spaním, aby nedožila rána, aby zůstala v zemi snů a fantazií. Už navždy. Vidí ve smrti vysvobození. Lucka dnes ve svém pokoji brečí, protože si dala čtvereček čokolády. Ve stejné ulici si Vašek už ani nevzpomíná, kdy naposledy dal sousto do úst.

Neumíme si vážit toho, co máme. Stále věříme, že když dosáhneme toho, co udělalo šťastnými jiné, že nás to také udělá šťastnými. A ani si neuvědomuje, že šťastný není ten, kdo se druhým šťastným zdá, šťastný je pouze ten, kdo se sám pokládá za šťastného. Možná se naopak snažíme získat to, co druhé udělalo nešťastnými, jen se oni bojí to dát najevo. Možná jsme jen nenasytní. Každý má štěstí příliš, ale nikdo ne dost. Opět, moc se koukáme na ostatní. Ten má tohle a ta zas tohle, dokud to nebudu mít také, nemůžu být šťastný. A přitom ani netuší, že podobně mu závidí oni dva. Možná by mu pomohlo, kdyby oni dva ztratili, co mají. Ale cizí neštěstí nemůže vést k našemu trvalému štěstí.

Když se ostatních zeptáme, co je to štěstí? Mnozí v mžiku odpoví: „Muška jenom zlatá.“ Jenže přiznejme si, kdo z nás se podívá na mušku, jestli je zlatá, než ji zamáčkne? Je možné, že kolem tebe dnes nějaká proletěla, a ty sis jí ani nevšiml. A možná ještě hůř, všiml, ale bál ses ji chytit. Na druhou stranu jsi možná správně udělal. Možná jsi byl v takovém stavu, že bys ji akorát při chytání rozmáčkl. Jenže když si tohle budeš myslet pořád, nikdy žádnou nechytíš. Určitě potkáš ještě spoustu takových mušek, ale třeba jsi propásl tu, která tě mohla udělat nadosmrti šťastným. Nemá smysl se tím trápit, jen se z toho pouč a příště ji nenech uletět.

Zkusme se na závěr vrátit na úplný začátek. Nastaly Vánoce. Pětiletá Anička všem s úsměvem přeje hodně štěstíčka, zdravíčka. Pokud se malé Aničky zeptáme, proč přeje ostatním štěstíčko, nemá problém odpovědět. „Přeji vám moc štěstíčka, protože vás mám všechny moc ráda.“ To dítko na to přišlo. Štěstí je mít koho milovat a být milován.


9 názorů

mirindaL
17. 07. 2008
Dát tip
některé pasáže mě velice zaujaly a nejvíce ty se jménama jak už tu kdosi psal. ale chvílemi mi to přišlo trochu kostrbaté, ale možná po více přečtení to bude dobré. ale jinak moc pěkný nápad, celkově se mi to líbí

palino8
28. 02. 2008
Dát tip
to s tou muškou je príliš technicky poňaté... zvyšok je fajn*

v tomto dielku oceňujem najmä zaujímavé podanie toho, ako kto nevie pocítiť šťastie. S tými menami to dostalo trocha inú podobu, hneď si za ne každý mohol dosadiť buď seba, alebo niekoho známeho... to oceňujem... Záver je škoda, že bol tak nie úplne dobre podaný, ale bol dobre myslený :) A bolo to také zhrnutie "všeobecného" názoru na šťastie celkovo príjemné :)

avox
23. 02. 2008
Dát tip
V něčem s tebou souhlasím, v něčem ne - štěstí je subjektivní pocit, ale jako trvalý stav existovat nemůže. Asi to tady nevyřešíme, ale je dobře, že se nad tím zamýšlíš :-) */

tojeprostě...úvaha.) hezkáalehká...znísamozřejmě...*

"ne vždy musí dávat všechno úplný smysl.. někdy lze vyvodit ze slov i to, co v nich autorem nebylo zamýšleno.." - Tesat do kamene.:)) Přeloženo do češtiny to znamená "Ať si říká kdo chce co chce, já si to vyložím jak se mi zlíbí". Komunikace s tebou musí být dobrodružstvím:)

neroušek
14. 01. 2008
Dát tip
Jo,jo,štěstí je zapeklitá věc.Musím dát za pravdu Houpovi,chladná logika nestačí.

Houp?
14. 01. 2008
Dát tip
ne vždy musí dávat všechno úplný smysl.. někdy lze vyvodit ze slov i to, co v nich autorem nebylo zamýšleno..

**„Přeji vám moc štěstíčka, protože vás mám všechny moc ráda.“ To dítko na to přišlo. Štěstí je mít koho milovat a být milován.** To mi nějak nesedí - dítko "přeje štěstí", jelikož "má rádo", z čehož ovšem nikterak nevyplývá, že "štěstí je mít koho milovat a být milován". To je špatný, ale skutečně špatný výklad té věty. Ona věta říká, že přát komukoli štěstí je možné (mimo jiné, neb vyloučení dalších možností věta neobsahuje) v případě, že daného člověka máme rádi. Zkráceně - mám tě rád, tedy ti přeji štěstí. (z toho pak lze ještě s jistou rezervou odvodit nevyřčené "kdybych tě rád neměl, nepřál bych ti") Neštěstí naopak je, když se do výkladu významů vět pustí snaživý diletant:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru