Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden den života, zlomu

19. 01. 2008
0
0
329
Autor
jjuuppiikk

Nedávno jsem dočetl knihu "Jeden den Ivana Děnisoviče". Tato, na mě udělala opravdu velký dojem a vedla mě k napsání nedlouhé povídky se zaměřením na jeden obyčejně neobyčejný den mého hrdiny Daniela. Moc o svých dílech mluvit neumím, prostě si ho přečtěte. Děkuji.

…Prostá místnost. Dveře, okno, postel u stěny, noční stolek a na něm lampička. Dva koberečky na stranách postele, takové ty s třásněmi. Pod dekou spí můj hlavní hrdina. Vedle zmuchlaného polštáře má položený mobil. Hrdina spokojeně spí, neví že příští minutou mu začne zvonit jeho oblíbená písnička z toho mobilu, jako budík. V romantické literatuře se prý život spisovatele odráží v životě jeho hrdiny. Můj hrdina je mi naprosto cizí, nechci být jako on a on by nechtěl být jako já. A jeho den je tak neobyčejně obyčejný. Popíšu vám jeho život, celý jeho život shrnutý do jednoho dne, tento jeden den je naprostým souhrnem celého jeho života. Nic jiného nedělá a nezažívá a přesto, přesto se stane jeho den neobyčejným. Můj hrdina, jmenuje se Daniel, se převalil na posteli, pod tmavě modrou dekou. Vlastně celý jeho pokoj byl laděn do tmavě modré a rudé. Ve chvíli kdy se převalil, rozsvítil se jeho mobil a začal vyhrávat první tóny klidné písně. Daniel pomalu otevřel oči a zahájil svůj den zamračením. Otočil se na posteli a vypnul zvonění. Odhrnul deku a sednul si na kraj postele. Rozsvítil lampičku a musel si promnout oči protože náhlé světlo ho na chvilku oslepilo. Protáhl se a zvedl se z postele. Nesnášel tohle ranní vstávání. Kdo by taky rád vstával v pět ráno.

…Přešel po nyní již osvětleném pokoji. Od postele ke skříni to bylo jen pár kroků. Jeho ložnice nebyla velká. Otevřel zrcadlové dveře a vytáhl košili a oblek. Přešel zase k posteli a začal se převlékat. Kravatu nikdy nenosil, i když jeho šéf se z toho mohl zbláznit. Ještě si před zrcadlem upravil límeček a posunul si sako, aby mu lépe sedlo a vyšel z ložnice. Venku už začínalo svítat. V celém bytě bylo uklizeno a nablýskáno. Všechno bylo pečlivě uložené na svém místě, ve svém přesně vymezeném prostoru. Daniel prošel rychle kuchyní a zamířil přímo do koupelny. Učesal si své neposlušné hnědé vlasy a vyčistil zuby. Ještě se na sebe podíval do zrcadla a zhasnul, otočil se a odešel. Rychle se obul do černých botasek a vyšel do chodby. Zamknul za sebou oba zámky. Nebydlel v žádném přepychovém bytě. Vlastně nebydlel ani v žádné přepychové čtvrti. Ale přesně to odpovídalo jeho vkusu a hlavně finanční situaci. Všechno dělal jako vždycky, měl zažitý stereotyp a nehodlal ho měnit. Měl to rád tak jak to bylo. Seběhl po schodech, protože výtah nefungoval, nefungoval vlastně od doby kdy se nastěhoval. Kdy se přistěhoval od rodičů z venkova. Vyšel oprýskanými dveřmi na ulici a zamířil na konec bloku, kde se nacházel bufet, který měl takhle brzo ráno otevřeno. Jako každé ráno i tohle si tam chtěl zajít na snídani.

…Zacinkal zvonek nade dveřmi a Daniel vešel do bufetu. Byl to takový ten bufet typický spíše pro sedmdesátá až osmdesátá léta. Prostě v retro stylu, chromované snad úplně všechno a červené potahy sedaček. Servírky v růžových oblečcích a se jmenovkami. Ale na jednu stranu vlastně působil teple a příjemně. Posadil se k pultu na své oblíbené místo, čelem ke dveřím a současně co nejdál od ostatních návštěvníků, kterých stejně nebylo v tuto ranní dobu mnoho. Přišla k němu jedna z tvrdě pracujících servírek a mile se na něj usmála i přesto, že musela být šíleně unavená po celé noční směně. Měla jmenovku Lili. Opětoval jí úsměv, jeden z jeho omezeného repertoáru. Objednal si kafe a jednu koblihu. Ostatně jako vždycky. Lili mu donesla čerstvou, ještě teplou koblihu a úžasně vonící kávu. Seděl tam popíjel a užíval si poslední chvíle klidu a pohody s trochou té idylky. Měl na tento svůj rituál přesně půl jedné hodiny.

…Zaplatil a ještě jednou se usmál na příjemnou servírku. Odešel. Vyšel na ulici. Bylo už skoro půl sedmé ráno, slunce už úplně vyšlo a osvěcovalo celou ulici. Žádná nóbl ulice, ale v tomhle světě ranního života vypadala téměř kouzelně. Šel po chodníku a lidé ho míjeli. Vždycky do práce chodil pěšky. To proto, aby se alespoň trochu provětral a protáhl si nohy, před tím než v práci usedne za stůl k počítači a začne se věnovat svým číslům. Ve škole mu šla ze všech předmětů matematika, ale kdo by čekal, že veselý, oblíbený kluk, s hlavou na čísla a výpočty se zasekne jako obyčejný účetní velké počítačové firmy. Vlastně po tom co se mu stalo, když mu umřeli rodiče a on se všem uzavřel, se nebylo čemu divit. Neměl svou práci rád, ale bylo to lepší než nedělat nic. Aspoň měl na jídlo a byt. Přešel dva bloky a ocitl se v „lepší části města“. Už z dálky viděl budovu, kde pracoval. Jenomže když se blížil, přepadl ho divný pocit. Nikdy, žádné ráno se mu do práce nechtělo, ale dnes to byl zvláštní pocit. Něco ho odpuzovalo. Přímo jako by někdo neviditelný stál před ním a tlačil ho zpátky, pryč od té budovy. Nakonec se ale přece jen přesvědčil o tom, že tam prostě jít musí, žádné jiné nabídky k práci neměl a nemohl si dovolit o tuhle přijít. Ve čtvrt na osm prošel velkými prosklenými dveřmi a hned na recepci ho zastavil jeho nadřízený s tím, že prý zapomněl dodělat vyúčtování pro technickou část firmy. Ten pocit, který ho tlačil z budovy pryč najednou zesílil do neúnosné míry.

…Z ničeho nic se otočil a beze slova odcházel zase pryč, nechápal vůbec co to dělá, tohle přece nemůže. A přesto to dělal, vlastně se ani nebránil. Vyšel z budovy a zamířil přes náměstí, které bylo přímo před ní k taxíku, stojícímu u silnice na vzdálenějším konci. Skoro běžel, za chvíli dorazil až ke žlutému autu a rychle nastoupil.

„Na vlakové nádraží,“řekl…..

…Daniel seděl v autě, taxík projížděl klikatými ulicemi města a on se jen díval ven. Přemýšlel, co ho to proboha napadlo, ale hlavně by ho zajímalo co ho donutilo, aby odešel z práce a vyjel…někam. Ani nevěděl kam chce jet. Proč řekl zrovna vlakové nádraží? Pozoroval lidi za okýnkem. Všichni spěchali do práce a do života. Do života, ze kterého on právě teď prchal. Najednou se probral ze zamyšlení. Byl už na místě. Rychle vytáhl peněženku, zaplatil řidiči a spěšně vystoupil z auta. Stál před velkou budovou s dřevěnými dveřmi, nyní do kořán otevřenými. Nade dveřmi bylo obrovské obloukové okno, přes které do rozlehlé haly hlavního nádraží pronikalo ranní světlo a osvětlovalo tak dlaždicovou mozaiku podlahy staré budovy. Daniel vešel do dveří a začal vzpomínat jak tu jednou byl s rodiči, když ho poprvé vzali do města. Do velkého města. Nic se tam od té doby nezměnilo. Stále ty dřevěné, tmavě nalakované židle. Stolky, jejichž desky byly z napodobeniny mramoru. Celá hala vypadala tak elegantně a vzhledně. Pohlédl k přepážkám, kde se prodávaly jízdenky, nad plexisklovými okýnky byla veliká tabule s příjezdy a odjezdy vlaků. Právě teď na horní řádek naběhlo: „Worthing – 9:45 – odjezd“ podíval se na hodinky a zjistil že do tohohle odjezdu má ještě pět minut. Když už nevěděl, kam vlastně chce jet, rozhodl se dát na náhodu a risknout tenhle vlak, nemá co ztratit.

…Tak to stihl na poslední chvíli. Koupil si lístky, ale té ženské trvalo strašně dlouho než vyplnila kam, že to vlastně chce jet. No nakonec ,on, který nebyl zvyklý na žádný rychlý pohyb, doběhl přes celou nádražní halu až ven, přeběhl několik kolejí a dorazil na nástupiště „3“. Už začínal propadat cestovní historii. Nesnášel, když něco nestíhal. A ten vlak mu skoro ujížděl před nosem. A vypadal nacpaný k prasknutí a to i přes to, že jel do takového malého městečka jako byl Worthing. Vlak se už rozjížděl a on už byl skoro u něj. Snažil se chytit dveří a hlavně madel, aby mohl naskočit. Najednou se k němu natáhly dvě ruce z otevřených dveří. Šťastně se jich chytil a naskočil do vlaku. Dveře se za ní s bouchnutím zavřely. Otočil se doprava, aby těm dvěma lidem poděkoval, že mu pomohli. Ooh, oni nebyli dva. Byla to šestičlenná skupinka lidí asi stejně starých jako on, dva muži a čtyři ženy. Všichni se na něj smáli. Vykoktal něco jako poděkování a chtěl zajít do dveří oddělujících chodbičku a prostor se sedačkami. Podíval se dovnitř a zjistil, že tam je naprosto přecpáno, zůstal tedy raději na chodbičce a věnoval nervózní pohled skupince, která mu sem pomohla.

 

„Taky jste si vyjel na výlet?“ , zeptala se jedna z žen.

 

„No, vlastně…vlastně ano, vyjel jsem si na výlet.“ Odpověděl a cítil potřebu se na tu skupinku usmát. Vyzařovalo z nich takové přátelství a radost z toho, že jsou spolu. Daniel se o něco málo minut a trapných okamžiků ticha později představil a snažil se ustát příval jmen z druhé strany. Tak trochu tím prolomil ledy a začal se s novými známými bavit. Nejdřív probírali počasí a další takové ty věci, které se tak vyprávějí a povídají. Později jak cesta ubíhala dostávali se k dalším tématům, jako jak se kdo s kým seznámil a někteří začali „akčně“ popisovat své aktuální zábavné zážitky. Cesta jim strašně rychle utíkala a Daniel se ani nenadál a byli na konečné stanici Worthing – vystupte si prosím. Nebyla náhoda, že Daniel jel s těmi lidmi až sem, řekl se že vystoupí s nimi. Alespoň trochu známé tváře. …Doslova vypadli z vlaku. Zatěžkáni batohy s jídlem, spacáky a ruličkami karimatek. Přešly jen dvoje koleje a ocitli se pod střechou nyní již malé, vesnické budovy s nápisem „Hlavní nádraží“. Daniel se začal cítit rozpačitě, protože nevěděl, jestli se může opovážit jít s nimi, nebo jestli by se radši neměl rozloučit a někam nenápadně zmizet a nejbližším vlakem odjed zpátky domů a pokusit se ještě vyžehlit si to v práci. Rozhodl to za něj jeden z mužů, protože se ho zeptal jestli nechce jít s nimi na prohlídku místního hradu a pak dělat oheň na pláž. Samozřejmě jestli nemá něco lepšího na práci. Samozřejmě, že neměl a šel s nimi vskutku rád. Bylo to zvláštní. Málokdy si někoho oblíbil a když, potřeboval k tomu dlouhou dobu, ale tihle lidé mu prostě skvěle sedli. Začal je mít rád jen během té cesty vlakem. Byla s nimi zábava.

(část se z poznámek vytratila, možná nikdy neexistovala, protože celý jeho prožitý den stál za to, ale Daniel měl zřejmě potřebu zapsat si alespoň část z večera a z jeho popisu budu nyní čerpat ve svém dalším vyprávění…)

…Šuměly vlny a praskal oheň do ticha noční pláže se ozývaly jen výbuchy smíchu lidí, kteří seděli u jediného ohně široko daleko a bavili se. Nemá cenu říkat o čem. Obyčejné věci, o kterých se bavíte vždycky, ale právě v takové atmosféře, kdy se cítíte být mezi těmi nejlepšími přáteli, a nejen cítíte ale i jste, právě v těchto chvílích tyto obyčejné věci získávají na lesku a někdy i vtipnosti.

…Obyčejná ložnice, u stěny stojí postel, na které leží muž. Právě se převalil, netušil ve spánku, že do chvíle než mu začne zvonit budík. Neuběhla však ani minuta a jeho telefon zapípal a vzbudil ho. Jen se otočil, vzal do ruky mobil. Přišla mu zpráva: „Dobré jitro Danieli, jak ses vyspal?“ To mu psala jedna žena ze skupiny jeho nových přátel. Tentokrát, toto ráno vstal s úsměvem a rozhlédl se po neuklizeném pokoji. Byl čas jít do práce. Začal mu zvonit budík.

…No, asi ano. Můj hrdina Daniel. Je nutné podotknout že jeho život se stával čím dál jen všednějším a přestával vlastně být životem, apatický člověk. Může být vděčný osudu, že mu dovolil procitnout. A najít si přátele a najít si čas a možnost s nimi být. A to je to za co stojí žít. Procitnete i vy ze své skuliny a změníte svůj obyčejný den na ten nejneobyčejnější ve svém životě? Hodně štěstí!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru