Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

super výlet do hor

03. 02. 2008
0
0
1165
Autor
vevik

nevím jaké to bude zkouším to.

kapitola1 

Jednoho dlouhého odpoledne se Radka rozhodla zavolat Kláře.Zvedla mobilní telefon a vytočila Klářino číslo.Po pěti minutách to vzdala.Radka rozčíleně položila telefon .

  V tu chvíli zazvonil domovní zvonek a slyšela od dveří volat svoji mámu,aby okamžitě šla dolů,že tam má kamarádku.Radka bez čekání seběhla ke dveřím ,ale místo Kláry tam stála Hanka.

„Ahoj, co tady děláš?“

Hanka se na ní  ustaraně podívala,chytla jí za ruku a opatrně odpověděla,protože si myslela ,že to špatně dopadne.

„Byla jsem doma sama,potom přišel táta a dostala jsem dvě hodiny ,abych mohla za tebou zajít.Doufám ,že ti to nevadí?“

Radka se na ní usmála.„To víš ,že mi to nevadí.Pojď dál.Jdi do mého pokoje a tam na mě počkej.Musím si něco vyřídit s mámou.“

Hanka vyšla k Radce do pokoje.Po chvíli za ní došla Radka.Vzala si do ruky velkou hromadu časopisů ,které  podala Hance.Ta si je rychle vzala a začala jimi listovat.

Asi po deseti minutách začal hlasitě vyzvánět Radčin mobil.Radka ho vzala do ruky .Na displeji bylo napsáno jméno Klára.Okamžitě to zvedla a spustila.„Kde jsi?Volala jsem ti aspoň dvacetkrát ,ale ty jsi měla vyplý  telefon!“

Klára si lehce povzdychla a začala stručně a jasně odpovídat na  konkrétní otázky.

„Stojím u tvého baráku , čekám až mi otevřeš ,protože ti musím něco říct!Zbytek ti povím až pak!“ a zavěsila.

 Radka se rozběhla z pokoje,otevřela velké dveře  a bosá vyběhla za Klárou.Přátelsky jí objala.V jejím pokoji ,kde seděla Hanka se udělalo velké ticho.Tichost nakonec přerušila Radka.„Posaď se na postel . Začni nám vykládat  o tom výletě!“

Klára se s překvapením usadila a rozpovídala se.„No byla jsem u jedné firmy a tam mi řekli, že můžu vzít tři kamarádky i víc lidí  a zadarmo jet do Krkonoš.Tak co holky pojedeme?“

Hanka  a Radka se na sebe navzájem podívali  a spolu řekli.„To by nám museli dovolit rodiče“

Klára zvedla oči v sloup  a nervozně   jim řekla.„Tak se jděte zeptat,já tady počkám a ty Hanko zavolej domů!“

Obě vstaly a rozběhly  se ke dveřím.

Hanka uchopila malý telefon,vytočila tátovo číslo,protože věděla,že jí to táta dovolí.Po chvíli uslyšela známý hlas.

„Ahoj tati.Klára jede asi na týden do Krkonoš a bude to mít  zadarmo.Chtěla jsem se zeptat,jestli můžu jet s ní.Prosím!“  

Táta se nadechl a chtěl něco říct,ale pak jí to dovolil.Hanka celá šťastná vyběhla  do pokoje ,kde všechno řekla Kláře.Klára se jí snažila utišit,když v tu chvíli slyšela křičet Radčinu mámu.

„Nikam nepojedeš!Ještě se ti něco  stane . Já tě mám na starost!To si nemůžu dovolit!“

Najednou se do toho zamotal i její táta.„Ale Lenko  tak jí to dovol!Nikdy  sama nikam nejela!Její věk už je na to moc vysoký! Vzpomeň si  kdy jsi začala sama jezdit ty!Má na to právo!“

Máma nakonec přikývla . Radka se rozběhla k pokoji.Potom všechny tři  začali  skákat po pokoji , až na ně přišel Radčin táta.Nakonec se rozhodly,že si půjdou zabalit kufry a zítra ráno vyjedou.

Když holky odcházely bylo půl třetí.Radka  uklidila nedočtené časopisy , ze skříně vytáhla  velký kufr a do něho naskládala  oblečení  i hygienické potřeby. Potom jí máma  vytáhla z domu na čerstvý vzduch a společně zašly do několika obchodů.O půl páté vyšli ven s plnýma taškami hadrů i šminek . Rozhodli se ,že se ještě půjdou    podívat do kina. Vrátily  se domů a vybalily velký nákup.Radka si vzala své nové věci a šla si je zbalit sebou na hory .

Dole už na ní čekala máma s dlouhým kabátem v ruce.Radka si ho pohodlně oblékla .  Potom  otevřela mámě dveře.Ta elegantně vyšla ze dveří a na ulici počkala  na svou dceru.

Když vyšly,tak Radka uviděla nově postavený dům,který tam nestál,nebo si ho nikdy nevšimla.

U kina byl dlouhý zástup lidí vedoucí  až k průjezdné silnici.Řada se pomalu posunovala blíž ke kinu.Po necelé hodině  už fronta nebyla.Radka s mámou pohodlně koupily lístky .Na poslední chvíli  se usadily na předem určená místa.Film se jmenoval Divoké kočky  . Byl velice zajímavý,ale Radka měla velkou žízeň a tak si šla koupit něco k pití do bufetu,který  byl uvnitř kina.Koupila  dvě koly.

Když se vrátila byla už polovina filmu odehraná.Navíc její máma na ní nechtěně vylila kolu.

Po filmu vyšly z kina ,kde na ně  čekalo velké překvapení.Stálo tam auto s podobnou tváří Radčinýho táty.Nervozně na ně troubil ,aby si pospíšili. Rozhodly se  usadit do zadní části auta.Táta je upozornil,že měli na čase,jinak by jim ujel.Obě se hlasitě rozesmály až se za břicho popadaly.Radky máma pustila rádio ,dala Radce  malou pusu na tvář,potom usnula..Táta zatočil k obchodu a vystoupil.Ostatní zůstali v autě . Po půl hodině  vyložil nákup do kufru auta.Potom si nasedl a rozjel malé auto.

Když byli všichni doma,tak Radka celá šťastná vyběhla do svého pokoje,kde v oblečení usnula.

 

                                                        

 

 

Druhý den ráno  Radce zazvonil telefon.Nechtěně ho vzala do ruky a zmáčkla tlačítko hovor.

Když uslyšela Klářin hlas,hned věděla,že se něco děje . Měla pravdu.

„Ahoj Radko .Musím tě zklamat,ale dnes se nejede.Přeložili to na zítra .Co kdybychom se dnes sešli?Nemám co dělat a ty asi taky ne.Tak půjdeme nakupovat ,nebo večer zajdeme  na diskotéku .Už dlouho jsem tam nebyla.Ještě musím zavolat Hance!Tak zatím ahoj.“Radka se s ní rozloučila.   Pomalu se  plížila  do kuchyně ,kde seděla máma s tátou.

„Ahoj všichni !Dnes se nikam nejede!Jede se až zítra,protože to přeložili na jindy.Dnes půjdu s kamarádkami nakupovat a večer půjdeme na diskotéku.Zatím ahoj ,jdu se připravit.“

Šla si  do svého  pokoje  pro oblečení.

Potom vyšla ven,kde na ní čekala Klára  a Hanka.Rozhodly se ,že půjdou do skateshopu.

Když vešly do obchodu bylo tam liduprázdno.Všechny tři  se rozestoupily k jednotlivým regálům se spoustou nových věcí.

Po hodině vyšly z obchodu s taškami v rukách.Přemýšlely kam by mohly jít,nakonec se souhlasily se zmrzlinou.O tři ulice dál našli zmrzlinový stánek s různými příchutěmi .Každá si koupila dva kopečky  nejoblíbenější příchutě citronové  ledové pochoutky.

V parku se usadily na lavičku. Kolem nich proběhl malý pejsek a za ním další,který se zastavil u Hančiny nohy a počural jí.            Hanka vztekle psa odehnala . Nervozně se podívala na Kláru a Radku,které se dobře bavili na její účet.

„Hlavně  ,že se máte čemu smát.Mě to moc vtipné nepřipadá.Pokud chcete nemusím s vámi vůbec  jezdit.“a rozčíleně  se rozběhla  na druhý konec parku.Holky jí rychle doběhly.Míru milovně se snažili omluvit. .Hanka to s radostí přijala a společně se vrátily zpátky do parku.

Když  se vrátily k lavičce,kde seděli,už tam někdo seděl.Tak si sedli na lavičku hned vedle obsazené.Ale nevšimly si nápisu  „nově natřeno“ a když stouply ,začaly hlasitě křičet,že i ten pes který šel kolem radši utekl.

Kolem páté hodiny se rozloučily..Diskotéka začíná v osm hodin  v nočním klubu.Radka si na sebe vzala pohodlné kalhoty a hezký topík ,koupený v nedalekém obchodě.

Pomalu sešla ze schodů a oblékla si dlouhý,pohodlný kabát.

V tu ránu u ní stála máma a dávala jí pokyny jak se má chovat.Radka zděšeně přikyvovala. Před vchodem na ní čekaly holky ,které vypadaly moc hezky. Obě jí začaly tleskat.

Když se Radka začala smát ,přestaly tleskat.

Cestou potkaly hodně svých  známých,kteří na nich mohli oči nechat.  

U nočního klubu  nestál žádný člověk .Ze vnitř se ozývala hlasitá hudba .V klubu bylo hodně lidí a tak je tam málem nepustili.Došly si pro láhve alkoholu . Usadily se k volnému stolu ,kde zbyla dvě volná místa.Rozhodly se,že půjdou tancovat,ale moc jim to nešlo,protože je lidi omlacovali ze strany na stranu , a proto si šli sednout na svá původní místa.Potom k nim přišel mladý číšník a nabízel jim  rum.Místo rumu si objednaly poslední pivo.Po chvíli jim číšník donesl objednávku. Klára se pustila do své role flirtování s číšníkem.Radka s Hankou se přátelsky  ušklíbly.Klára získala jeho jméno i číslo.

„ Tak holky!Jmenuje se Adam a pozvala jsem ho s námi na hory !Představte si ,že souhlasil . Zítra na mě počká u mého baráku!“ Radka s tím souhlasila ,ale Hance se to moc nelíbilo.

„Myslela jsem že je to holčičí výlet?Ale proti tomu ,abys měla kluka opravdu nic nemám!“

Klára  se na ní bez citu podívala  a řekla jí,že Adam prostě pojede.Nakonec  se  Hanka nezmohla slova a tak mlčela.Klára se bavila s Radkou . Hanka se k nim přidala.

„Hele holky,kde,kdo,s kým bude spát?Jsme jenom tři!“Radka jí uklidnila ,že se to vyřeší.

Po chvíli se rozhodly jít domů se vyspat.Klára se rozloučila s Adamem .U kina se   všechny rozešly.Když se Radka vrátila domů,tak se rozběhla do svého pokoje,kde se bezvýznamně převlékla do pyžama a usnula….

 

                                         Kapitola2

Hned ráno se Radka probudila.Když sešla dolů,měla připravenou snídani od mámy.Byla doma sama,protože její rodiče byli v práci.Po snídani se připravila na odjezd.Vyšla ven,ale tam nikdo nestál.Myslela si,že holky  čekají  na nádraží a měla poloviční pravdu.U autobusáku  na Radku čekala Klára s Adamem ,ale po Hance ani stopy.Radka si vzala telefon  a vytočila Hančino číslo.Po pěti minutách usilovného volání Radka zavěsila.Klára začala nervozně pobíhat z místa na místo.Asi po patnácti minutách   se ze zatáčky vynořila udýchaná Hanka.Radka s Klárou jí cestou na zastávku pěkně vynadaly.Tam na ně čekalo další překvapení,.Autobus jede až za dvě hodiny.Klára si lehce povzdychla.„Můžeme jet vlakem.Ten jede za půl hodiny z vlakového nádraží.Stihly bychom to!“

„Jak myslíš!“řekla Hanka.„Rozhodně se mi tady nechce čekat takovou dobu!“

Všichni si řekli,že to je nejlepší nápad ze všech.Při cestě za sebou vlekli těžké kufry.U nového baráku,který viděla s mámou se zastavila.„Tenhle dům tu snad vyrostl ze země.Zajímalo by mě kdo v něm bydlí!“

Adam se na ní se zájmem zadíval.„Tam bydlím já.Ten barák tady stojí přesně půl roku.“

Červená Radka radši změnila téma.Po dlouhé cestě se vítězoslavně usadili na lavičku u nástupiště.Vyčkávali příjezd vlaku.Vlak byl přeplněný lidmi ,ale jedno volné kupé  přece jenom našli.Hanka začala přemýšlet nahlas.„Co kdybychom  se až přijedeme šli podívat za naše hranice?“

To je blbý nápad!“řekla Radka.„Můžeme tam zajít jindy.Po příjezdu chceme mít klid.“Hanka na sebe byla naštvaná a pořád si říkala co to vymyslela za blbý nápad.

Všichni začali hrát karty kromě Hanky a Kláry.Obě si začaly povídat.

„Za chvíli tam budeme !“řekla Klára„Co ti je?“

„Je mi hrozně!Takový trapas,ale tobě to je jedno,nebo spíš Radce to je jedno.Mě to  moc mrzí. Radka se ke mně chová  hnusně. Promiň musím na toaletu.“

Klára zatahala Radku za rukáv.Ta pochopila ,že má jít za ní.Na chodbě dala Klára Radce kázání.

„Jak si to představuješ?Ona se s tebou chce kamarádit a ty jí místo kamarádství děláš ze života peklo.Teď půjdeš a omluvíš se jí!“Když se vrátili ,Hanka seděla na svém místě.

Radka se jí kamarádsky omluvila.Hanka to přijala  s radostí.Pak se všichni začali balit,aby stihli určitou zastávku.

Na nástupišti bylo  hrozné ticho.Před velkou halou vlakového nádraží se tyčil jeden velký kopec,na který se měli všichni vypravit.Místo šlapání do opce ,si zavolali taxi .Po dojezdu na vrchol kopce je s otevřenou náručí přivítala stařenka.Za ní stáli dva moc pěkní kluci.Ukázala jim jejich pokoje a představila její vnoučata a syna. Její vnoučata se jmenují Martin a  Jakub.Syn je pojmenovaný Ondřej.Hanka s Radkou museli být s klukama na pokoji ,proto si užívali výlet.Kluci se vydali do kuchyně.Obě holky je sledovaly až dolů,ale jak viděli pravou bramborovou polévku,hned usedly za stůl.U stolu seděla i Jakubova holka .Radka se s ní hned seznámila.Vyměnily si svá ctěná jména a Lucka dodala ,že už musí jít…………

 

Zbytek příště


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru