Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co malují děti

19. 02. 2008
20
31
3570
Autor
Flákač

Stalo/stane se.

    Na silnici číslo 55 jela dodávka. Za volantem seděl Jindra. Znal cestu zpaměti, a tak se věnoval více svým myšlenkám, než řízení.

    Děti se mění. Jsou jiné než my. Všechno v našem okolí se mění. Úkol do školy.

    Jindrův syn měl za úkol namalovat domeček. Všechny děti malovaly žluté domečky s trojúhelníkovou střechou, se zahrádkou a s autem v garáži. Všechny děti malovaly modré záclony a hnědé dveře. U dveří pejska nebo kočičku.

    Malý Jindříšek namaloval dva kvádříky, ze kterých se linula spirála kouře. Oranžovožluté čáry měly zobrazovat oheň. Jindříšek namaloval na spod obrázku červenou trávu posetou křížky a kolečky. To jakože mrtvolami.

    Jindříšek vysvětloval paní učitelce, že ti lidé dole na trávě umřeli po pádu z okna, protože nechtěli uhořet. Paní učitelka se ptala, proč kreslí takové škaredé věci. Jindříšek s vypláznutým jazykem šrafoval krvavý chodník a odpověděl, že se to přece stalo.

    Jindru si zavolali do školy, kde musel slíbit, že už se synek nebude dívat na zprávy v televizi. Ředitelka měla na stole několik dalších kreseb od Jindříška. Pán v montérkách se žlutou přilbou na hlavě visí na laně omotaném kolem krku vysoko na nějakém lešení, chlapec svázaný ve sklepě ležící ve žluté loužičce, několik pánů v bílém a žlutém oblečení, jak nosí zvířátka – hlavně ovečky, kravičky a kuřátka – do ohně. Jindra se díval na spirály kouře.

    Slibuje, že už televizi nezapne před dítětem, že odhlásí předplatné novin a časopisu. Ředitelka hřímá, že takové obrázky mohou kazit jiné děti. Kam by to vedlo. Ať si doma s Jindříškem trénují malování kytiček a pejsků.

    Jindra slibuje a přitom se zvedá a odchází z místnosti. Když stane před školou cítí, jak je zpocený. Štípou ho mokré trenýrky. Sedá za volant dodávky a jede domů.

    Jakmile zaparkuje auto před domem, vyběhne Jindříšek a dá tatínkovi, který jej zvedá do náruče, pusinku. Vypráví tatínkovi, jak dneska maloval vláčky, které se srazily. Jindra se usmívá a jde  s Jindříškem do kuchyně, kde maminka vaří. Ta dá Jindrovi také pusu, a pak se dívají na Jindříškův obrázek.

    Sanitky blikají zaparkované v záhonu krásných barevných kytiček, pejskové čmuchají se záchranáři za zády v troskách vagónů a lokomotiv, nad nimi svítí sluníčko zpoza modrých mraků.

    Jindra si říká, že jeho synek umí dost dobře malovat kytky a pejsky.

 


31 názorů

Povedená taškařice. Úplně živě vidím, jak v okamžiku, kdy si Jindra říká, že jeho synek umí dost dobře malovat kytky a pejsky, z nedaleké školy vyskakují děti z oken, aby v ní neuhořely... :o))

 


Zordon
19. 06. 2012
Dát tip
*

sveřep
14. 10. 2011
Dát tip
krásný, takový nepoučný :)

Flákač
07. 11. 2010
Dát tip
Madame, supr je, že tady čteš :) měj se.

heej..zajímavé a supr!

Flákač
23. 02. 2010
Dát tip
tak jo, budu rád, konečně u tvých děl také stojí za to se zastavit :)

nějak jsem sem zabloudila a budu se vracet.

Flákač
23. 02. 2010
Dát tip
to mě těší, dík za návštěvu :)

tak tohle se mi líbí!obsah i styl. t

Flákač
29. 06. 2009
Dát tip
aleš: to jej jen tak něco nerozhodí :) myslím, že to bude potřeba.

jednou jsme dostali pochvalu od psychologa, když náš pětiletý syn nakreslil strom a dole uzavřel kmen vodorovnou čarou. Prý to znamená pevné kořeny...:o)

Diana
21. 06. 2009
Dát tip
Dobře napsáno - a je v tom hodně pravdy. Děje se ale také spousta dobrých věci, to bohužel redaktory zpráv nezajímá...*

Flákač
16. 06. 2009
Dát tip
Elleanor: to jsem rád, měj se.

Elleanor
15. 06. 2009
Dát tip
paráda! Tvoje dílka mají náboj, ráda je čtu!:)*

Flákač
20. 09. 2008
Dát tip
někdy nám i malý prcek nastaví zrcadlo. dík, že čteš :)

hehe:).. co dodat k takovéhle blbůstce:)*

Eleriana
15. 07. 2008
Dát tip
ten konec nemá chybu :))

Arwen_
19. 06. 2008
Dát tip
Dobrá věc a bohužel v dnešní době hodně aktuální.

Dobré, ale zdá sa mi to nedokončené...(tento názor vyjadruje postoj jednotlivca z našej zlotrilej spoločnosti, nie jej vedenia...)

Flákač
28. 03. 2008
Dát tip
děkuji ti za přečtení :)

slunco
20. 02. 2008
Dát tip
Nářez.Sad but true.*

Rabb
19. 02. 2008
Dát tip
dobrý.. líbí.. dobrý..*

Flákač
19. 02. 2008
Dát tip
tak jest :)

Winter
19. 02. 2008
Dát tip
Já to říkám pořád, že nejbrutálnějším mediálním nářezem je zpravodajství, kór když člověká ukolebá Večerniček.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru