Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis 4

03. 04. 2008
0
10
404
Autor
kamarád
Má nejdražší Mirko, Dospěli jsme do situace, kdy nic, co bych řekl, nebude dobře. Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jestli to jsem já, kdo vidí věci jinak. Opravdu jsem se snažil tě pochopit a uznávám, že z části se mýlím a některé situace opravdu nechápu a některé věci vidím jiné, než jaké jsou. Ostatně všichni pouze interpretujeme skutečnosti, takže se asi nedá říct, že někdo něco vnímá přesněji, ale asi máš pravdu, že na tom nezáleží. Berme tedy v úvahu pouze to, co skutečně vidíme, a ne pravou podstatu. Trochu mě mrzí, že zabíháš do osobní roviny, protože jsem chvíli cítil, že si můžeme rozumět. Samozřejmě to záleží především na tom, jestli si vůbec rozumět chceme. Možná si myslíš, že jsem měkkej, ale já takovej nejsem, protože to jinak neumím, ale protože nechci, bylo by to moc jednoduchý podléhat pudům a na nic nemyslet. Určitě bych uměl být i ten bezohledný muž, který čumí na fotbal a pije Bráník, ale proč? Proč bych ti měl něco dokazovat? Já s tebou chci vycházet v dobrém a udělám proto všechno, jen řekni co. Ano, jsem možná tupý, že to sám nepoznám, ale aspoň mám snahu. Ty mi to ale vůbec neulehčuješ. Přiznám se, že se v tobě trochu nevyznám. Napadá mě tisíc možností, proč jsi někdy taková a jindy zase jiná, a všechny jsou rovnocenné. Není mým cílem přijít na tu jedinou příčinu, vím, že ženy musí mít svá tajemství, takže si je mnohdy uměle vytváří, chci jen říct, že se ti snažím porozumět. Asi je to jen takové to primitivní chlapské porozumění, taková ta touha vědět, že když uděláš něco, znamená to něco. Nakonec je možná dobře, že si nerozumíme. Možná, ačkoliv mi připadá, že nám to nefunguje, to naopak funguje tak, jak má.

Co se dotýká Honzyka, když už ses rozhodla k tomuto kroku, tak myslím, že se mýlíš a právě proto, že nejsem sám a že je Honzyk tak oblíbený, to musí být pravda. Honzyka obdivují samí inteligentní lidé, přečetla sis od nich vůbec něco? Jsou citliví a mají citlivost rádi a tu jim právě Honzyk umí dát, spolu s nefalšovaným pochopením, a to vše zobrazuje v reálných životních situacích. Uzavírat se před vyjadřováním pocitů není známkou síly, i když vím, že silná jsi, tak vím i to, že jsi citlivá. Honzyk možná není génius (píše se to génius), vyjadřuje se schematicky a jeho myšlenky jsou tak trochu dětské, nemá pochopení pro druhé, jako třeba pro mé dopisy, ale to není důvod dělat si z něj legraci, on za to nemůže. Pravda, svou inteligenci by nemusel zvýrazňovat v četných avízech a mnohonásobných kritikách. I přes to, kde zůstalo tvé pochopení? A kde zůstal pozitivní pohled na ty lepší stránky? Vím, mnohdy je těžké nějakou dobrou stránku najít, ale to přece není důkaz, že žádná není a není to ani důvod chovat se k druhým hnusně. Teď mě napadá, že jsem neměl kreslit ty čtverce. Zbytečně tě svazuji, kdybys mi tak řekla, co dělám špatně. Prosím.

10 názorů

Kokrouč
03. 04. 2008
Dát tip
ach.. rubrika tenkrát poprvé..:) a ten plešatej doktor zodpovídající svědomitě naše opilecké legrácky.. ach:)

To už zetlelo, za ta leta...

Kokrouč
03. 04. 2008
Dát tip
pištágl: do dyť. my jinak vůbec nevíme můžeme-li se totožnit a psali-li (psalili psalili) bychom obdobné 'mirce' obdobné referáty ze svých niter. helejse a nedělej že nevíš jaxeto menovalo dyž máš ještě bravíčka pod matrací, vesměs slepený veprostřed. (kruci, teď sem se vodkopal)

Skvělý nápad, ta fotodokumentace. Mohl by to být takový ten fotokomiks, jak za starých časů býval v časopise Bravo, či jak se to jmenovalo.

Kokrouč
03. 04. 2008
Dát tip
o co tady jakože de? příště bych tuto telecí novelu oživil např. fotografií rozladěné mirky či zoufalého 'už jen' kamaráda

*pasáž - pardon, nechal jsem se unést silou textu:)

Obrovský Piští VÝÝÝÝÝBĚR!!!! :) (byť si nemůžu dovolit ten pravý, neb tupci z kritické sekce tuto nádhernou telenovelu ve své přízemnosti nedokážou ocenit...) A pasáš o Honzykovi, který "nemá pochopení pro druhé" leč "umí dát citlivost spolu s nefalšovaným pochopením", to je perla, která by si zasloužila tesat do mramoru. Jsem na vrcholu blaha:) (avízo "ktitikům":) )

archie
03. 04. 2008
Dát tip
cha! zřejmě jsi ranil její útlocit :) ahoj :)

Honzyk
03. 04. 2008
Dát tip
...ja napsal vzkaz Mirce a podepsal se Mirka. ...cau, archie:)

archie
03. 04. 2008
Dát tip
no ty kráso, haló Honzyk, haló, cos těm dvěma/jednomu, provedl strašného, že si tě vzali na paškaál?? upřímnou soustrast kamaráde :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru