Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mlhaplausmogeochelonegiganteamputace

27. 04. 2008
7
8
624
mlha

Poddal se tajům denního světa - byl svržen na svět s povinností poddajnosti, ale tu vždy za každou cenu před ostatními skrýval - světa, bez starých samozřejmostí a součástí.
Oči, jenž doposud užíval především k pozorování životních radostí a automatickému odsuzování na první pohled průměrnějších jedinců, musel zanechat pouze ve snech o krásách ženských těl.
Oči - ještě jednou si je protřel pro případ, že by se jeho smysly zmýlily. Šlo ovšem jen o poslední svitek naděje, který dokázal vyprodukovat před tím, než odevzdal zbylou funkčnost svého těla slzám - stékaly po tváři, dokonce cítil jejich nenaléhavou vůni. Přesto musel vstát a smířit se s mlhou před vlastním obzorem.

aplaus

Přistoupil k oknu a pohlédl ven. Přemýšlel nad ironií celé situace, u okna totiž nestál snad několik měsíců. Vystrčil hlavu ven a nechal ji bičovat odporně prudkým přívalem větru. Vyžíval se nad možností cítit jeho prudké nárazy na okapech vlastní tváře.
Nostalgicky se pousmál, zavřel oči - aby zapomněl - a vnímal pouze kouzla jarní přírody. Z této pohádky ho vytrhly až zvuky připomínající potlesk, jenž vycházely z pod okna. Matně zaslechl také zvolání svého jména, z čehož usoudil, že venku probíhá nějaká oslavná ceremonie. Pousmál se ještě více a vší silou vychutnával zasloužený výsměch od lidí, kterým vždy stejným způsobem ubližoval on sám. Domnění, že jde o skutečné znaky chvály stále rostlo, dokud se neztratilo uprostřed čistého ticha, které zanechalo v jeho hlavě lež.

smog

S mladistvým nábojem se svalil na podlahu a dlouze se protáhl. Otevřeným oknem vpluly do místnosti úlomky velikého množství smogu z ulice. Odporný zápach mu připomněl jídlo.

geochelone gigantea

V kuchyni, do které došel bez sebevětších problémů, našel k jídlu pouze polévku ze včerejšího dne. Byla pórková, vždy však chtěl ochutnat želví - nyní se mu to podařilo.

amputace

Když dojedl, poplácal se po břiše. Žádné břicho ale necítil, necítil ani zbytek těla. Původní šok se začal rychle měnit v životní odevzdanost.
,,Pokud jsem neexistoval, kdo byli ti lidé, jejichž potlesk jsem slyšel. A co jídlo?'' stala se z něho obyčejná lidská hmota s mozkem.
,,Nikdy jsem ve skutečnosti neexistoval, existují pouze lidé, kteří mají pro koho žít. Dávají světu svůj podíl z daně na život. Dělají něco pro někoho, kdo určil, že zde budou. K čemu zde ale budu já? Nevím co se to děje, nevím proč necítím své tělo, nevidím, neslyším...To co jsem slyšel, ten aplaus...Byl skutečný? Nemohl být, ale já věřil. V té chvíli, bych měl pro co žít...teď ale nemám. Proto zůstanu ležet tady na zemi a budu doufat, že větší smysl než život, má smrt. Dám světu víc, když zemřu.''

8 názorů

líbí, je to rozhodně zajímavý. Je hezký, jak je celá ta neuvěřitelnost podána tak samozřejmě.

*

Pam!PUCH!
27. 04. 2008
Dát tip
Jojo čte se to roztomile mile )

Děkuji. Chystám se tohle téma jednou rozvést do mnohem delší dějové podoby a jsem tudíž rád, že již námět samotný i ve své strohosti přináší určité zalíbení

Winter
27. 04. 2008
Dát tip
Ha, není to špatné, jen trochu strohé. Možná bych rozvedl, rozpracoval doplnil další kapitolky, aby text neměl jen tu jednu závěrečnou pointu (sic!). Jinak velmi podmanivé. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru