Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Monolog nenarozeného dítěte ke své matce těsně před potratem.

01. 07. 2001
9
1
2340
Autor
Andílek01

Neboli pokus o slohovou práci, určenou pro církevní školu, ze které vyšlo něco úplně jiného....

Ahoj mami!

 

     Mami? Snad Ti tak ještě můžu říkat. Kolik mi zbývá času? Hodina? Alespoň něco! Nehodlám Tě přemlouvat, zda ano, či ne. I když z mého pohledu se jeví druhá varianta jako přitažlivější. Neboj, nebudu vyhrožovat, ani přemlouvat, ani působit na Tvé mateřské city, které tak intenzivně  potlačuješ, ale které v Tobě, sice hluboko pod povrchem, ale jsou! Jen Ti chci objasnit pár věcí o sobě.

       Byla bych holka, Tedy doufám, ale vše bylo na nejlepší cestě přidat se k té lepší části tvorstva. Můžu si říkat Lucka? Nic neříkáš, jenom pláčeš, tak to beru jako souhlas. Jak se tak probírám genetickou výbavou, měla bych blond vlasy, zelené oči ( po taťkovi?), sklon k tloustnutí, velké uši, smyslné rty, orlí nos, průměrně vyšší inteligenci, zálibu ve všem zakázaném a nezbezpečném, neskutečně vzpurnou povahu + příšernou hrdost. Následně v pokročilém věku tombozu, infarkt, cukrovku a stařeckou demenci. No, toho budu ušetřena. Díky mami! Proč pořád brečíš? Tobě se do toho taky nechce, viď? Tak to jsme dvě! Hele, ještě není pozdě, sice jakési lokální umrtvení ke mě již proniklo, ale...Tak jo, už neškemrám.

        Dost dobře to pořád nechápu. Ve škole pro aktivní spermie nás poučovali, jak rychle máme plavat, čemu se vyhnout, jak se najít skulinky v obranném systému Vašich těl apod. Řeknu ti, je pěkná fuška najít mezeru v plastiku! Proti chemické ochraně ( tablety, gely atd. ) jsme však zatím bezmocné, rada pro příště. To jste si vážně mysleli, že pouze kondom ( mimochodem efektně zbarvený s jahodovou příchutí ), natržený Tvými nehty Vás ochrání? Pěkná nespravedlnost! Buňka, tedy já, se snaží, bičí si div neukroutí touhou být první, a když se jí konečně povede provrtat se do vajíčka, tak se dozví, že to, co udělala, je to největší neštěstí v životě jejích potencionálních rodičů. Otázka: k čemu tedy sex je...?

       Jejda, čas se krátí. Kolik? 30 minut? Zkoušíš mi  vysvětlit, proč  musím umřít. Jsi příliš mladá, taťulda se na Tebe vykašlal, rodiče o ničem neví, stejně by Ti nepomohli, musíš všechno zvládnout sama, bez emocí, dítě stojí děsné peníze, a Ty je nemáš, vlastně ani děti ráda nemáš. Dosti logické důvody, uznávám. Na druhou stranu, těšila jsem se  na den, kdy zjistíš, že jsme  spolu! Že začneš skákat radostí, ronit slzy štěstí, hladit si bříško, před spaním mi zpívat ukolébavky dopovat se samými úžasnými a prospěšnými živinami, aby ze mě bylo supr zdravé mimino a hlavně, milovat mě! Něco se vyplnilo. Skákala jsi hrůzou a děsem. Brečela jsi zoufalstvím. Bříško sis hladila pěstí, jen abys mě dostala ven. No,pochopila jsem, že mě  nechceš. A navíc je sem všechno slyšet. Bohužel. Takže i vím, kdy , jak a za kolik se mě zbavíš. Dnes, interupcí, 3.000,-Kč. Tebe to bude chvíli bolet a celý život mrzet, mě to bude strašně bolet do konce mého života. Prý mě rozdrtí hlavičku ( blonďatou, krásnou, inteligentní, mojí! ), nebo rozmixují, nejsem si tak moc jistá, pak snad budou ještě něco šrotovat, to jsem taky  dost  dobře nepochopila a nakonec zbytky mého rozmašírovaného tělíčka vycucnou a vyhodí. Fuj. Nezdá se Ti to trochu krutý trest za mou snahu uhnízdit se v Tvém těle? Co třeba adopce, odložení, pohození, věnování charitě?! Nebo pilulka, která mě sice zabije, ale neroztrhá, nevysaje, pouze přiměřeně humálním způsobem usmrtí. Nejenže jsem se uchytila v nesprávném těle, také i v nesprávném státě, kde je pilulka zakázaná!  Víš, že budu vypadat jako po nějaké příšerné autonehodě? Jenom bez auta, rychlé lékařské pomoci a truchlivého pohřbu. 

      Nějaký génius ( určitě chlap ), vymyslel, že embryo až od 3-4 měsíce  se stává člověkem. Do té doby je pouze jakési podivné nic. Pěkná pitomost. Od začátku jsem cítila, věřila, DOUFALA!  A snila. O báječném životě s milující rodinou, obklopena vymoženostmi moderní doby, spokojeneně zabalena do jednorázových plenek té správné značky. Nyní by mi stačil život. Nic víc. Mami, neplač už. Nějak do dopadne, Určitě jednou budeš mít dítě, na které se budeš těšit, ze kterého bude mít radost i celá Tvá rodina. Budeš mít hýčkanou princezničku, možná také blonďatou, se zelenýma očima. Dej jí jméno Lucka, prosím. Odpouštím Ti, opravdu.Není nám souzeno být spolu. Jenom se bojím té bolesti.

       Mami, už se to blíží. Neplač, miluju Tě a do konce svého života Tě budu milovat. Hezky hajej, maminko. Až otevřeš oči, bude po problému a já budu spát navěky. Mami je tu nějaký hák! Mám hrozný strach! Opravdu by to nešlo jinak? Už mě dloube. Pomóóóc, já nechci, nechte mě být! Mohla jsem jít na vešku, mohla jsem zachránit svět, mohla jsem napsat úžasnou knihu, mohla jsem se zamilovat, mohla jsem vynalézt důležitý lék, mohla jsem......Mohla jsem zhynout stářím a prolezlá chorobami. Mohla jsem se zabít v šestnácti. Mohla jsem otěhotnět a udělat to samé, co právě činí moje matka. AÚÚÚ, to bolí !!!!!  Nemačkejte mě tolik!  Mami, pomoz mi. Mami, měla jsem Tě hrozně ráda! Už se trhám. Něco praská. Mami...............

 

Toto byl primitivní pokus o průnik do mysli nechtěného dítěte těsně před smrtí. Mohli jsme tím projít všichni, ale žijeme Bohužel - bohudík?

Díky všem rodičům, kteří našli v sobě sílu přivést nás na tento svět. Díky všem, kteří v sobě tu odvahu neměli.

Kamarádka podstopila potrat. Dodnes toho lituje,myslí na své dítě, nikdy nezapomene. Bylo by mu nyní 5 let. Kamarádce je  21 let.

Někdy je opravdu lepší se nenarodit. Všichni jsme se narodili, abychom zemřeli. Někdo dříve, někdo později. No, a někdo se prostě nenarodí. Musíme tam všichni. Kam? To je téma pro další primitivní pokus.

Žít či nežít, toť otázka. Občas jí někdo vyřeší za nás.

Sbohem, Lucko! 

 


1 názor

tip+avi

Miss_Moody
23. 01. 2004
Dát tip
*

inkarnuje se znovu - to děcko. nebo se utrpením dostane na vyšší level a pak bude duchovně bdít nad svými rodiči - bezpohlavní andělíček strážníček. Ale všichni nemusíte mít tuhle víru - pilulka je really better. Je z ní sice ženě špatně, ale z interrupce je ještě hůř (to nemám z vlastní zkušenosti, hádejte proč)

řekla bych, že to stojí za zamyšlení. pošlu sama sobě avi a ještě se vrátím k diskusi teď na argumentaci nemám sílu

Wopi
08. 07. 2001
Dát tip
No, taky se nechci hádat. Máš pravdu, nic neni černobílý. Já mam ostatně taky svou hranici - a ta je právě až nad tim komárem nebo nad ovádem. Toho ještě zaplácnu. Šneka už odnesu ze silnice. ;-) A že jsem Tě zklamal? No, tim jsem proslulej, někdy mam pocit, že celej život nedělám nic jiného. Jenom mě nějak vytočil ten argument o uhýbajícím embryu - uhýbání neznamená nic. Ale už jsem zase zatočenej a uznávám, že nemá smysl se o tom dohadovat. Posílám :o)) na usmířenou, jo?

Katerina
08. 07. 2001
Dát tip
Wopi :-))))) O tom uhybajicim embryu mluvila jedna specialistka uz ani nevim na co v rozhovoru s Mladym Svetem, tak jsem si na to vzpomnela.... vic o tom nevim....

Wopi
07. 07. 2001
Dát tip
Kater.: když už je něco bullshit, tak ten rádobyemocionální nátlak oblíbeného "argumentu" o uhýbajícím embryu. Víš, on ten komár, co mi pije krev obrazně i skutečně, také uhýbá. Můžeme se důsledně držet nezabíjení - ale opravdu důsledně! Žádné hromádky jedu proti potkanům ve sklepích, žádné postřiky proti hmyzu. Anebo zabíjet budeme... Kde stojíš?

Katerina
07. 07. 2001
Dát tip
Wopi, jak ti co rikaji, ze nema cenu byt vegetarianem a setrit zvirata protoze mrkev musi clovek taky zabit, takovy to vsechno nebo nic, cerny nebo bily, to je argument, ktery opravdu nemusim. Fakt me tvoje reakce prekvapuje. Dusledne vsechno nebo dusledne nic!! Jak jsi na to prisel? Ze kdyz neco nejde na sto procent tak je lepsi se na to vykaslat uplne. To je teprv BULLSHIT. Je to jenom vymluva na uklidneni svedomi a nechut premyslet, hlavne at je klid. Kde stojim?? Takhle neuvazuju, nemam rada bipolaritu, je omezujici a zjednodusujici. Hele, ale ja se nechci hadat, mne je jedno co si o tom myslis, ja te nechci presvedcovat o tom, ze mam pravdu, protoze ji mozna nemam. Jenom me tvoje reakce zklamala.

Katerina
05. 07. 2001
Dát tip
Mahoney: na tom neco je :-))) taky to bude mit v rade zivotu svuj vyznam, urcite, vic se o tom bezpochyby dozvim az budu na druhe strane... jsem zvedava....!!

Deltex
04. 07. 2001
Dát tip
Verita: No nevím!

Krel
04. 07. 2001
Dát tip
bez komentáře....snad jenom, je to silný hodně silný a dobře napsaný... !*

Verita
03. 07. 2001
Dát tip
poněkud populistické..... DelteX: nechápu, proč by to měl feminismus kazit (ať už cokoliv... :)) ) já jsem tam naopak viděla zcela opačný trend...vzhledem k tomu, že to vědomé, to co mluvilo byla spermie a ne vajíčko... :)))))

Mahoney
03. 07. 2001
Dát tip
katerina: a nemyslíš, že z onoho buddhistického hlediska má smysl i jen krátká existence do interupce...? aneb každý tu má svou cestu, a někdo velmi, velmi krátkou...

Deltex
02. 07. 2001
Dát tip
Netuším, co si o tom myslet - je to samozřejmě smutné, ale z toho článku vyzařuje opovržení před muži - trochu feministické a to to hodně kazí. Nevím, opravdu nevím jak se mám stavět k problematice potratu.... Měj se krásně! DeX

Mahoney
02. 07. 2001
Dát tip
každé dítě by mělo přijít na svět milované...!!! myriiiiii **************!!!!!!!!!!!!!!!!!! a dítě, které by nebylo milováno...? nevím, tady asi nemůže objektivně odpovědět nikdo... ale jestli má kdo právo rozhodnout, pak jsou to dítě i matka... jenže my umíme naslouchat jen matkám; slyšet nenarozené děti jsme se dosud nenaučili (a nebo už jsme to dávno zapomněli... pro dnešek to vyjde nastejno) a jen tak na okraj: stylisticky tohle dílko ani trochu nevybočuje z šedého průměru... působivé je jen díky obsahu

Katerina
02. 07. 2001
Dát tip
Piži: ja maso nejim :-))) myrinda: samozrejme to neni cerne nebo bile, nejsem za zivot ditete za KAZDOU cenu (zivot matky nebo zivoreni ditete jako postizeneho jedince, ....). Pokazde je to pripad. dobre, opravuju se, kdo sam sebe shledava dost vyspelym na to, aby provozoval sex, mel by jaksi pocitat s tim, ze to muze mit nasledky.. jasne ze 12tilete deti to umi taky, ale pak je na rodicich aby jim vysvetlili, zac je toho loket. Nevedomost podle mne neomlouva, nakonec jde o zivot uplne nevinneho cloveka, ne o nejakou operaci jako trhani mandli. Moji rodice me v tomhle zvladli na vybornou, je skoda, ze ne vsichni meli to stesti jako ja.... a ze na to pak doplaci ti nevinni lide kterym nebude doprano zit jejich zivot at uz jakykoliv, vsechno je lepsi nez smrt a zacatek od zacatku (Pizi...). Jestli si nekdo zaslouzil nestastny zivot, stejne ho jednou musi prozit i kdyby mel predtim absolvovat 10 potratu (jak myslime my, buddhisti :-)))))) ). Delejte si s tim co chcete, mejte se krasne a budte radi, ze jste se narodili!!!!!!!

Astalavista
01. 07. 2001
Dát tip
Určitě si zahrála na citlivou strunu. Nevím jestli je to jenom můj dojem, ale tvým textem občas prosvitne paprsek feminismu - (je to tvoje věc, ale zarazilo mě to, proč?) - jako například - Nějaký génius, určitě chlap atd., z čehož je cítit jakási zahořklost, skepse vůči mužské populaci. Snad je to způsobeno tvou zkušeností s kamarádkou, ale tvůj shakespearovský konec je příliš přímočarý a jednostranný. Bylo na výběr? Bylo to z donucení? Co by bylo kdyby...? A miliony dalších otázek, které přicházejí po učinění rozhodnutí, po překročení čáry, odkud není návratu. Jestli svou úvahou apeluješ na zákaz potratů, dovoluji si nesouhlasit. V tom případě by byla situace asi ještě horší, protože by to samozřejmě nepřestalo, jenom by se to přesunulo z nemocničních sálů do temných sklepů atd. (Ale to je utopie). Celé je to o právu volby a o tom, dělat všechno proto, aby se počet kamarádek, které musely v 16 letech na potrat, co nejvíce snížil, protože to je asi jediné řešení...

Katerina
01. 07. 2001
Dát tip
Ja jsem rozhodne pro-life. Myslim si, ze kdyz je nekdo dost stary na to, aby provozoval sex, je dost stary i na to, aby nesl nasledky provozovani sexu, od ruznych chorob az po nechtene tehotenstvi. Samozrejme neni zakaz interrupce zadne reseni! Jde o zodpovednost a dusevni vyspelost kazdeho z nas, to je ta utopie :-)))) V kazdem pripade je kazdy za sve ciny plne zodpovedny a kazda interrupce je zabiti, rozhodnuti o osudu nekoho jineho, na nejake tydny a mesice po poceti neverim, to je BULLSHIT!!! Monolog je dobry, dokonce jsem nekde cetla, ze pokud nekdo takovy zivot prozil, je schopny si na to v hypnoze vzpomenout... a plody pry pred kyretazni jehlou uhybaji... je mi z toho uplne nanic!! tip

Astalavista
01. 07. 2001
Dát tip
Katerina: To, že si napsala, že když je někdo dost starý na to, aby provozoval sex, je dost starý i na to aby nesl následky, je sice fráze, kterou jsem již několikrát slyšel, ale když se nad tim zamyslíš, tak ti vyjde, že je to populistická blbost.

Katerina
01. 07. 2001
Dát tip
mozna to zni jako fraze, ale blbost to neni :-))) Rikas, ze to je blbost, ale co teda neni blbost?

hmmm...

Piži
01. 07. 2001
Dát tip
A co treba, mami, jestli se narodim, bude me tata bit a strejda me ve 12 letech znasilni. Budete mi porad davat na jevo, ze me nemate radi a ze jsem navic. Hned po zakladce pujdu do prace a vezmu si manzela, ktery me bude mlatit. Tebe tata ubije v opilosti, kdyz mi budou tri roky. atd.... Kdyz se rozhlednu kolem sebe, tak vidim spoustu rodin kterym kdybych se mel narodit, tak bych radsi ten hak. Asi bych na nej skocil sam a s radosti. Polemizujes se zjistenim od kolika tydnu ma plod vyvinutou nervovou soustavu, mas snad jine overene informace? A co třeba zvířata. Jíš maso?

jo, znám tenhle pohled "z druhé strany...".. je to zajímavý, dobře napsaný... emocionální/?/, ve svým základě provokativní a /hmm ..??/..podnětný k diskuzi... ještě vrátím...

Boš
01. 07. 2001
Dát tip
zajímavě napsaný, mě se to líbí i když to asi dost lidí odsoudí jen podle názvu. /*

Astalavista
01. 07. 2001
Dát tip
Katerina: Nevím, zda je potřeba se ptát co není blbost, když konstatuji, že něco je blbost. Ale když už tak: Blbost není, že "účastníci" pohlavního styku, ač fyzicky způsobilý, ještě nemusí být způsobilý psychicky. Věková hranice oné vnímavosti a uvědomění se sice snižuje, ale když se dva kamarádi na táboře, kluk z holkou, 12-13 let, na závěr střihnou jen tak BTW trochu toho sexu, něco, co ještě nedělali, ale slyšeli, že je to dobrý, ještě neznamená, že si jsou plni vědomi možných důsledků svého počínání. Toť vše.

myrinda
01. 07. 2001
Dát tip
jen bych se chtela zeptat: a co deti, ktere maji tezke vyvojove vady? co tehotenstvi, ktere by ohrozilo zivot matky? ma detatko prijit na svet za kazdou cenu? je tedy zivot ditete apriorne a bezvyhrad o tolik cennejsi nez zivot matky? v hodne vecech souhlasim s astalavistou...ze ilegalizace potratu by nic nevyresila... ze to, kdo uz je dost stary na sex je i dost stary na rodicovstvi je spis fraze...katko, ani lekari to tak nevidi...pokud vim, rikaji, ze clovek je na rodicovstvi driv zraly biologicky nez psychicky a socialne... a myslim, ze kazde dite by melo prijit na svet ocekavane, ale predevsim milovane...ono nejde jen o tech devdet mesicu...btw viz pizi... aniz bych se chtela priklonit na tu nebo onu stranu, myslim, ze je treba o tematu premyslet z ruznych hledisek... ano, tenhle prispevek je hodne emotivni a technicky napsany dobre, podle meho soudu... ale jeho jednoznacne vyzneni mi zas az tak nesedi - tema se mi nezda tak jednoduche...myslim si totiz, ze clovek, ktery neni necitelny a hloupy, si sam bude dokola v hlave vsechno probirat, a i kdyz z krajni nouze sahne po krajnim reseni, neobejde se to bez vycitek svedomi a zrejme si dotycna s sebou ponese trpkou zkusenost na cely zivot...

Astalavista
01. 07. 2001
Dát tip
myrinda: Jo, a já zase souhlasím s tebou. Díky, že jsi zmínila postižené děti a otázku, zda je dobré, jak tvrdí třeba některé církve, zachovat nedoknutelnost lidského života i v případě, že existuje zcela reálný předpoklad či dokonce jistota, že narozené dítě nebude schopno samostatného, plnohodnotného života a že do své smrti bude vzhledem ke své vývojové vadě na někom závislé, což na sebe samozřejmě váže desítky dalších negativních skutečností, které by samy vydaly na sáhodlouhou diskuzi, ale to už není předmětem kritiky díla.

myrinda:.. souhlas

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru