Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Mám tě rád"

29. 05. 2008
1
10
462
Autor
Mitril

Síla lásky, ať už přátelské či romantické dělá železo drahým kovem a život přijatelným a přežitelným obdobím...

Mám tě rád
 
 V první řadě by bylo dobře říct, že v životě každého z nás je už od narození skupina lidí, kteří jsou k tomu, aby nás milovali předurčeni. Ano, myslím rodinu, skupinu lidí, jež nám to stále neopakují ale my víme, že je nejeden pádný důvod k tomu, aby tomu tak bylo.
 Já chci ale mluvit o těch, kteří nesdílí naši krev a přece je jejich náklonnost jedna z nejdůležitějších věcí v našem životě. Chci mluvit o přátelích, partnerech a spřízněných duších, které většinou spadají do první nebo druhé zmíněné skupiny lidí v našem životě.
 Mám několik přátel, jen několik, neboť označení přítel používám jen v případě, že už se prokázalo, že mě mají rádi nejméně tolik jako já je. Sobectví? Nemyslím.
 Mám také pár spřízněných duší. Jak je definovat? Tak tedy, velmi zjednodušeně to jsou dva lidé, kteří v případě potřeby vycítí v čem můj vnitřek strádá a když je to potřeba vezmou mě pod svá křídla, ochrání mě. Myslím, že můžu s klidným svědomím říci, že tyhle dva lidi mám opravdu ráda. Vždyť oni jsou to, co mě drží nad vodou a kdyby je snad někdo nazval strážnými anděly nebyl by jistě daleko od pravdy.
 Člověk tedy žije, uchovává několik lidí ve svém srdci. Někdy je zrazen a zraněn, někdy jeho srdce naopak získá nové obyvatele. Pokud alespoň občas zažíváme ten nádherný pocit, že jsme člověku vedle nás blízcí, pak si nemůžeme stěžovat a jsme spokojení. Co je ale na tomhle přátelení, spříznění a všelijakém shlukování lidských srdcí a duší to nejkrásnější?
 Tak si to představme. Máme neúspěšný den v práci, venku prší a my se vracíme bez deštníku domů, kde zjistíme, že už nemáme vhodné suroviny na večeři. Tak se tedy velice rozčarovaní vydáme ven, abychom se deštěm prodrali až k samoobsluze a koupili si to naše jedno mléko, mouku a pět vajíček. Když ale přijdeme domů, čeká před dveřmi od bytu náš nejlepší přítel s lahví vína a dobrým filmem v ruce. Během večera plného smíchu a povídání všelijakých historek z něj potom vypadne zásadní věta: „Mám tě rád“. Byl to skutečně tak hrozný den?

10 názorů

Honzyk
02. 06. 2008
Dát tip
..´neci'!..:jirik...:)))

j_i_r_i_k
01. 06. 2008
Dát tip
Tak já ti nabídnu náruč plnou lásky a ty takhle, jo? :))) No i když ten zmeškaný vlak tě... ne sice omlouvá, ale aspoň chápu. :)

Honzyk
31. 05. 2008
Dát tip
...autorka sama me, a jqak zdvorile, zadala, a ja nedurdim zde...ci durdim? Nedurdim.,..jen pisi to, co ode mne chtela: zmeskal jsewm kvuli tomu vlak do Berouna, a ty takle, jo...?.)))

Honzyk
31. 05. 2008
Dát tip
...jedes!!!!))))))... ja nejsem zadnej potrhlej slavista, jasny...?.))))

j_i_r_i_k
31. 05. 2008
Dát tip
Honzyk: Ale tak se tak nedurdi, pojď mezi nás, obejmeme tě, máme tě rádi. ;)

Honzyk
30. 05. 2008
Dát tip
..Inu, pozadan autorkou o nazor, rad vyhovim....pokud ctu podobny text, nemyslim, ze je tak zle reagovat na nej absurdne , mozna az cynicky...ano, nekdy mozna prezenu, ale prezit se snad da. Text "Mam te rad" pripomina skvele skolni zacatky vyborne zacky Karoliny Svetle..,(uz to prijmeni.!?D),ktera, zrejme, pise rodicum z vyletu konmo. Vzdyt text zacina jako ty nejnaivnejsi dopisy: "v prvnim pripade by bylo treba rict", item mozno analogicky dosaditi "predem sveho dopisu."...etc... Zvedavec dale hlta radky o milovani , lasce a k zivotu tolik potrebnych objeti (i v prenesenem slova smyslu), ze po prvnim odstavci zadoufa, ze jde o parodii. Neni tomu tak. Bo-hu-zel.... Pomineme-li prapodivnou etymologickou smycku "definovani spriznenych dusi", jez, zel, ani nezavani spiritismem, padame s kazdou dalsi vetou dal a hloubeji do bahna tak, jak Jira Svorcova v dnews jiz kultovnim filmu Kral Sumavy. Dostavam tak jako kralik za lebku jednu dutou ranu za druhou : "clovek uchovava nekolik lidi ve svem srdci", "srdce ziskava nove obyvatele"...(az medicinsky lahodne), abychom se dostali za vresteni trubek k silenemu finale: "Tak si to predstavme"..........a brndy brndy kolobrndy celym odstavcem nam autorka jeste dovysvetluje prazdne a dute, jak dulezita je laska v nasem zivote. Snad jen tolik : je skutecne malo vyvolenych, kteri...(mozna jeste dnes) o kategorii jako je laska , doklaze napsat poutavou a "novou" vec...(A RAd tomu verim, tema skuecne vecne, byt nemam rad slova nadsazena..) . ...tento text je vsak vysmechem tem, kteri se o to snad i snazili, ale pote radeji hodili zmuchlany papir za hlavu a potichu odjeli na sve kolobezce, vzdavse se cestneho vypolstrovaneho mista v mercedesu. "Mam te rad" povazuji za radky kontraproduktivni, za radky z plastu. Inu, umele kytky, byt uvili jsme je s laskou, zustavaji umelymi, i kdyz je postrikame vonavkou a mysleli jsme to PRECI TAK DOBRE... s pozdravem honzyk...

Rajmund
29. 05. 2008
Dát tip
To by mě teda nasral

Honzyk
29. 05. 2008
Dát tip
...uz tisknu a pribijim hrebikem stovkou do lejtka...tam este zadnou ranu nemam:)))

j_i_r_i_k
29. 05. 2008
Dát tip
Hmmm, prostě slohovka, bez výraznějšího momentu, nic, na co bych si za hodinu vzpomněl.

woski
29. 05. 2008
Dát tip
to je tak moc pravdivý a tudíž krásný:))))))) tip:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru