Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejen o háčkování

15. 06. 2008
1
2
429
Autor
Torrian

Tento můj jediný fejeton byl úkol do ČJ, nicméně mě bavil a myslím, že se povedl.

Nejen o háčkování

 

Háčkování je v dnešní době velice těžká věc. Zvláště pro některé. Třeba mladí lidé na tuto činnost občas vůbec nedbají. A pak také lidé již značné pokročilého věku. I když by kdekterá bábinka jistě ráda háčkovala, oči jí již bohužel neposlouží.

Ale nejde tu jen o háčkování. Tento problém se týká také čárkování, kroužkování a tečkování. No doufám, že se nedivíte. Nebo jste si snad mysleli, že mluvím o háčkování, té ruční práci? Tak to jste tedy lehce na omylu. Mluvím jen a pouze o diakritických znaménkách. Ono se to nezdá, ale ve skutečnosti je to velice ošemetná záležitost.

Když píšeme rukou, veškeré háčky, tečky, kroužky i čárky doplňujeme automaticky. Samozřejmě, stane se i tady, že nějaké to znaménko uteče. Ale přesuňme se nyní od papíru a tužky k počítači. Najednou není pryč jen jedno znaménko, ale od některých lidí utekla všechna. Copak komu udělala, že je nechceme psát? A přitom jsou jen o kousek výš, než ostatní klávesy. A pak také dochází k různým nepříjemným nedorozuměním. Jeden takový případ znám.

Jednou večer jsem si psala s kamarádem přes počítač. Bavili jsme se zrovna o čokoládě, a tak se ptám:

,, A jakou máš nejradši?“

,,Je mi to jedno,“ dojde za chvíli odpověď, ,,ale nejmilejsi je mi prece jen horka.“

Aha, ,,horka“. A pod tím si mám představit čokoládu horkou nebo hořkou? Zapřemýšlím a nakonec zvolím druhou možnost, tedy hořkou. A tak jsem mu za týden k narozeninám dala velkou hořkou čokoládu.

Při jeho ne moc nadšeném pohledu na můj dárek se zeptám:

,,Není snad něco s tou čokoládou v pořádku?“

,,Ale vůbec ne,“ reaguje v zápětí, ,,ale nemám rád hořkou. Horká, ta je nejlepší!“

Tímto vás tedy prosím, abyste trošku více namáhali své prsty na klávesnici a psali písmenka s diakritikou. Aby se vám taky nedostalo dárku, z kterého nebudete nic mít.


2 názory

Vaud
22. 06. 2008
Dát tip
nemam na tomhle compu ceskou diakritiku, tak si to vzdycky za dilo bez diakritiky schytam diakritika asi casem umre komplikovanejsi veci jsou zmateny bez diakritiky asi by slo vymyslet spousta dalsich prikladu jeste by to slo trochu dofejetonovat, ale fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru