Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To dekato trito Domatio

26. 06. 2008
5
14
1863
Autor
Fidorka69

Další text do dalšího songu o další lidské slabosti...

Kolikrát se znovu skončit odhodlá

či se jako Prométheus přiková?

Nad faktem, že orlovi játra odevzdá,

jen tiše oči přivírá...

 

Do bludiště Mínotaura

může lehce zapadnout,

pokud svoji slabost přizná,

východ může naleznout...

 

Kolikrát se znovu skončit odhodlá

či do sítě Arachné se zamotá?

Nad faktem, že ji pavoučí jed rozleptá,

jen tiše oči přivírá...

 

Do třinácté komnaty smí

pouze krátce nahlédnout,

ti, kdo její práh překročí,

navždy uvnitř zůstanou...


14 názorů

Fidorka69
03. 07. 2008
Dát tip
Tak vám teda pěkně děkuju, chlapci...:)

Jak pravil papouch, tipanec za práci je poctivý :)

papouch
30. 06. 2008
Dát tip
no vida :) Chceš tip? Tumáš .-) :> Za tu práci.

Fidorka69
30. 06. 2008
Dát tip
Poslušně hlásím, že překlad i transkripce ´sou úspěšně provedeny!!!

Fidorka69
27. 06. 2008
Dát tip
4Ježkovy voči: Upraveno jest... Orel už není hlodavec, játra mu byla "odevzdána" dobrovolně...:) A celé ´sem to pro jistotu svedl na NI, na TU, na ONU!!! Problémy s chlastem mají přece jen holky, že ano...;)

Fidorka69
27. 06. 2008
Dát tip
4Ježkovy voči: OK, souhlasím, orel není ani hlodavec ani plž, i když by se tímto směrem mohl tento text ubirat a dostal by tím jistě pěkný surreal nádech...;) Ale to nebylo v plánu, takže to překopu, díkes za upozornění... 4Kristova_noha: Ježka nehlaď, z toho článku mi totiž hlavně vyplynul fakt, že je to nebezpečný kanibal!!! :D Nicméně v tom "jedu" a spol.´si asi úplně nepochopila význam - je to přece metafora toho, že se člověk dobrovolně ničí některými "jedovatými" látkami, a že jejich účinky na jeho tělo a mysl naschvál přehlíží("přivírá oči"), kapišto?!? To samé s Prométheem, ten dělal v originální pověsti samože to, co tam dělal, ale v metafoře tohoto MÉHO textu může nakrásně třeba vyšívat a zpívat v chlapeckém sboru!!! Což ale nedělá, on se totiž v mém textu přibíjí sám sebe na tu skálu, i když ví, že ho tam přijde "ohlodat" ten starý, dobrý plž orel...;) Opět to byla metafora postupného, vědomého sebeničení... A s tím bludištěm taky moc nesouhlasím, protože slůvko "zapadat" či "zapadnout" je totiž použitelné v poněkud více významech než jen ve smyslu "zapadání slunce"!!! "Zapadnout" můžeš přece do baráku, do hospody, do bažiny, věci do sebe můžou krásně "zapadat", něco/někdo může "zapadnout" do/ve sněhu, atd.... A Mínotaurovo bludiště byla prostě jen stavba jako každá jiná, takže nevím, proč bys nemohla zapadnout do bludiště?!? Nemluvě o přeneseném významu tohoto slova - když přece někam "zapadneš", tak to může znamenat i to, že se tam "ztratíš", "zabloudíš", nemůžeš zkrátka najít cestu ven a to myslím naprosto dokonale sedí k bludišti nebo ne?!? A další a další a další se rád dozvím, takže klidně pokračuj...:)

ježek je domácí mazlíček, více zde prý se dá i hladit. já bych to nezkoušela. strejně si radši ani nezkouším představit, jak člověk leptaný jedem tiše přivírá oči... ostatně, Prometheus se nepřikoval sám, tak hloupej nebyl. a v bludišti se bloudí, zapadá slunce. a další a další a další... (půjčeno z prologu)

Jestliže je totiž orel hlodavec, co je ježek? Plž?

Teda to bychom chtěly vidět, orla kterak hlodá...

Fidorka69
26. 06. 2008
Dát tip
Jí vím, že se to čte tak trochu divně, ale do rytmiky toho songu to fakt sedí... Věčný problém...:D Nicméně díkes za kritiku i pochvalu...;)

moorgaan
26. 06. 2008
Dát tip
trochu tezkopadnejsi a nasilny rym..ale jinak dobry/**

Fidorka69
26. 06. 2008
Dát tip
Hm, taky ´sem si už všiml, že to tu řečtinu zrovinka moc nežere... Snažil ´sem se aspoň o přepis, ale nejsem si tím moc jistý, takže je to nakonec radši v češtině a basta...:)

papouch
26. 06. 2008
Dát tip
nějak se ti ta řečtina nepovedla asi to v názvu nefunguje, bo co δέκατοσ τρίτοσ αίθουσα

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru