Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kajícník

03. 07. 2008
1
2
1061
Autor
zabarnicka

Duben 2008

Jako tisíc jehel

a možná ještě víc

bodal mráz do rukou,

nedbal rukavic,

ale tys šel dál,

jak hlasy prosebnic.

Kam? Nevím.

Z míst, kde není nic …


2 názory

zabarnicka
03. 07. 2008
Dát tip
Díky za konstruktivní vyjádření. Celej vtip je v tom, že píšu jak to cítím. Nejsem dokonalá a moje literární vzdělání (i když nějaké mám) nepovažuju za bůhví jakou hitparádu ... Takže cokoli jsem napsala, nebylo napsáno s úmyslem vytvořit nesmrtelné umělecké dílo, ale vyjádřit myšlenky, které se mi honily hlavou. A napadlo mě to v těchto větách. Uznávám, že použití čárek není ideální (spíš mi tam tak samy naskakují a já je už neřeším). Možná na svoje řádky nenechám dopustit proto, že pro mě mají osobní hodnotu, vidím za nimi konkrétní lidi s příběhem a proto neřeším uměleckou dokonalost. Každopádně si tvoje připomínky zapíšu za uši a až mi půjde primárně o uměleckou hodnotu, vzpomenu si na ně. Díky.

JRR
03. 07. 2008
Dát tip
Mno... az na posledni dva verse to neni uplne ono, a i tam bych malinko zprehazel slova. 1. Rytmus: u rymu je mnohem dulezitejsi nez souzvuk poslednich slabik to, jak si rymujici verse rytmicky sedi. Rym muze byt klidne nenapadny, souzvuk rozhodne nemusi byt 100%, ale mel by byt spravny rytmicky. Neznamena to, ze by mely mit stejny pocet slabik, ten se muze klidne lisit, dulezite jsou akcenty. Napriklas "a mozna jeste vic - nedbal rukavic" nezni uplne idealne, ale celkove ty rymy nejsou rytmicky presne. Pokud opravdu neni moznost pouzit ty rymy jinak, da se to zcasti obejit tim, ze slova "rozhazis" - pouzijes zavorky, pomlcky, ... abys oddelila napr. predponu. Tim nejenom zmenis prizvuky, ale zaroven i basen ozvlastnis. Plno lidi to nema rado, ale ja osobne to povazuji za regulerni jazykovy prostredek, ktery k modernimu psani patri. 2. Nejednoznacnost vyjadreni: konkretne "a mozna jeste vic" me trosku "drasa". Jde o to, ze sice neni problem samotne pouziti jednoho verse pro upresneni vyznamu dalsich vyjadreni, treba i nezavisle na sobe, ale ctenar by mel vycitit, ze ten vers, pripadne privlastek, cokoliv... , rozviji jak vers nad nim, tak i pod nim. To je opet pomerne vitany prvek, ale proste by mel byt jasny. Tady nejde vycitit, jestli se "mozna jeste vic" vztahuje k mire bodani nebo k poctu jehlicek. 3. Oddelovani versu: Carky, tecky, otazniky... bud pouzivat tak, jak se pouzivat maji, nebo nepouzivat vubec. Osobne se klonim k nepouzivani, versovani samotne by melo, co se dojmu ctenare tyka, bez problemu nahradit minimalne carky a tecky. Otaznik uz je neco jineho, to je vec, bez ktere jednak otazku proste nepolozis a druhak spravne umisteny otaznik vyvola trochu te dramaticnosti... ;) Tohle je muj osobni nazor, delam i vyjimky, obcas se interpunkce hodi v cele basni. Kazdopadne kdyz uz tam je, tak by mela mit nejaky rad a pravidelnost, oboji by melo vychazet jednak z pravidel a jednak z "ucelu", tzn., ze tam, kde by mela veta koncit, kdyz uz pouzivame interpunkci, tak se udela tecka a ne carka. Napriklad nedbal rukavic, ale tys šel dál,... Po "rukavic" by mela byt tecka, jinak je to souveti strasne kostrbate... Celkove by stalo za to trosku na tom zapracovat, neni to uplne spatne, ale k dokonalosti bohuzel dost chybi :(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru