Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když více znamená méně

14. 07. 2001
1
0
1381
Autor
dimitrij

 

Asi každý, kdo byl někdy  mladý už řešil problém, jaké množství vypitého alkoholu přiznat rodičům po prohýřené noci. Každého automaticky napadne trošičku ubrat, aby rodiče moc nevylekal. Je to ovšem metoda zrádná, mamince se často i silně podhodnocené zdá příliš: „Čtyři piva??? To se nedivím, žes tak vypadal.“

Naprostá „amatérština“ je říci nic. Vzduch dětského pokoje je ještě ztěžklý lihovými výpary a po rodičích bychom chtěli aby nám „sežrali“ nějakou kofolu.

Několikrát jsem se vytrestal výše uvedenými neprofesionálními postupy. Nakonec jsem přišel na novou metodu. Světe div se, ale dávné zásada o mluvení pravdy dostává naprosto nový kabát. Dialog pak vypadá asi takhle.

Rodič: Tak kolikpak jsi toho včera vypil.

Dítě: Ale nic.

Rodič: Nevykládej.

Dítě: Tak dobře. Šest piv. Čtyři vodky. Petr tam měl ještě nějaký víno, toho nevím kolik jsem měl a na konci jsem si dal s Adamem rum.

Rodič: Blbče, ještě si dělej srandu.

Dítě potom spokojeně odejde do svého pokoje a rodiče se už radši neptají. V životě totiž od svých dětí slyšeli tolik výmyslů, že jim pravda paradoxně přijde jako nesmysl.

Jinými slovy, čím víc toho vypijete, tím menší je pravděpodobnost, že z toho budou doma nějaké problémy.


S
21. 01. 2005
Dát tip
Ano, je pravda, že říkat pravdu, pokud CHCE být slyšena, bývá velmi účinné. Na druhou stranu - ve svém osobním životě jsem měl opačný problém ... rodiče si o mě mysleli, že jem alkoholik a přitom jsem byl do 22 úplný abstinent. Hádat se o to nemělo cenu, věci stejně jsou takové, jaké jsou, mínění druhých je až druhé. Proč si tedy lhát do kapsy?

linka
23. 02. 2004
Dát tip
narozdil od helčy jsem těmto tématům neodrostla a myslím, že patřím k těm šťastlivcům, co konkrétně tomuto tématu neodrostou nikdy....ale nevim, estli by tvé rady pomohly u nás doma...

blázen
23. 08. 2001
Dát tip
Jo, tohle se mi líbí. Kromě toho mi to připomíná, že mi ještě dlužíš vodku a pár piv...

Deltex
26. 07. 2001
Dát tip
No, je to hezké... ale kdybych řekl to co ty... nic by se nestalo, možná by jim bylo divné, že jsem pil tak málo:-) Když jsem ji kdysi dávno udělal výčet toho, co jsem všechno za jednu noc vypil, jsou rádi, že jsem naživu a od té doby se mě raději neptají:))) Měj se fajn!

dimitrij
26. 07. 2001
Dát tip
no jde o to, že moji rodiče mají zkreslené představy,

Vio
25. 07. 2001
Dát tip
Docela dobře napsáno. Ale já tomu stejně nerozumím ;-)

Helča
25. 07. 2001
Dát tip
stejně jako předchozí fejeton- asi už jsem těmto tématům odrostla.

dimitrij
15. 07. 2001
Dát tip
No ještě ne, ale někdy si ho dáme. Pouhá shoda jmen.

Astalavista
14. 07. 2001
Dát tip
Já nevim, ale myslím si, že by mi ten tvůj dialog naši asi věřili. Mám kamaráda, jehož máti nesnáží alkohol, a ač je mu už dvacet stále před ní úspěšně tají svou pravou tvář. Bohužel se posledně u nějaké akce nachomýtla jeho sestra, která je na něj ochotna prozradit i vraždu, a tak jsme se pak horko těžko snažili přesvědčit ji, že těch 6 Budvarů za hodinu byla opravdu výjimka...:-)

dimitrij
14. 07. 2001
Dát tip
No je pravda, že to byla ještě mírná sestava, ale toho vína bývá obvykle kolem litru

MM
14. 07. 2001
Dát tip
rum... my jsme pili rum? :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru