Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem sobě hledal sport...

14. 07. 2001
0
0
888
Autor
OVEC

Název mluví za vše...

 Vzpomínám si na ten den, jako by to bylo včera. Bylo mi asi tak deset let a rodiče přišli s  „takovým malým překvapením“. Když jsem zjistil, co je tím překvapením, málem mě klepla pepka. Ne, neměl jsem dostat nový počítač. Měl jsem začít chodit na JUDO!!!

A vskutku, o tři dny později jsem již v novém kimonu naklusal do haly a hurááá na to. Bohužel. Po malé prezenčce, sestávající z představení se a předvedení svých tělesných schopností (myšleno sportovních, které u mě nejsou, nebyly a nebudou nikdy na výši – spíše by se dokonce dalo hovořit o níži), přistoupil trenér k věci. Naznačil mi základní postoj a ať to zopakuju. Co následovalo – pět minut upravoval držení paže, minutu polohu zápěstí, dalších pět minut postavení nohou a nakonec (kopancem do žaludku) zjistil moji stabilitu. Neustál jsem to, ale měl jsem opět zaujmout postoj (co následovalo v příštích deseti minutách už víte, jenom s tím rozdílem, že už do mě potom radši nekopal…). Pak řekl, že zkusíme něco jednoduššího – zvedl mne do vzduchu a chtěl se mnou praštit o zem. Já, v předtuše bolestivého konce, jsem se jakýmsi záhadným způsobem vzepřel, ale stejně se mu povedlo se mnou praštit. O radiátor. Po pěti minutách v bezvědomí jsem se (s dopomocí) zvednul, odešel a sportovní svět přišel o možná dobrého džudistu. A tímto smutným příběhem se započala moje snaha najít si sport, který mi (v rámci možností) půjde a kde nebude třeba moc namáhat svaly.

V jedenácti letech jsem trénoval střelbu a kamarád mi pistolkou vyrazil (ne vystřelil, vyrazil) zub. Ve dvanácti jsem boboval a (ten samý) kamarád mi vyrazil (rozhodně ne ten samý) zdravý zub. Tady bych se rád pozastavil, protože se to stalo velmi brutálním způsobem. To si takhle jedu na bobech z kopce a za mnou ten kamarád. Přede mnou lampa. Vybral jsem si špatně, zahnul boby a vyskočil z nich. Kamarád, vida mě, také opustil ježdík, kterýžto však nezměnil dráhu pohybu a udeřil mě vší silou do zubů. Před očima se mi zatmělo a já začal jazykem ohledávat zuby. Stoličky v pořádku, řezáky v pořádku ale co to... jeden z těch dvou předních zubů v horní čelisti (na jejichž název si nemohu vzpomenout) mi po hmatu připomíná horu Mt. Everest. Tak tohle chlapec zubovyrážeč opravdu přehnal. Bohužel, vzhledem k mým již zmíněním fyzickým (in)dispozicím, byl rychlejší a tak mi utekl.

Já se však nevzdal. Naopak, intenzita hledání sportu se ještě znásobila. Ve třinácti letech jsem se pokoušel hrát basketbal (do jehož tajů nyní, v patnácti letech, konečně trochu pronikám), fotbal (kopu pravou nohou, což je velmi těžké, poněvadž mám obě levé) a pozemní hokej (jeden z kamarádů má díky mně o hokejku méně). Ve čtrnácti letech přišel volejbal (rány do hlavy – následek honby za míčem, rozbitá kolena – následek rybičkování za míčem v hale, otlučené klouby – následek bitkaření z důvodu, že mi volejbal prostě nejde), beach volejbal (to už je o něco lepší – padá se do písku), ping pong (mé ruce nejsou dostatečně rychlé na to, aby stihly vybrat smeč, kterou vůbec nevidím), posilování (to se ujalo) a jízdu na kole (popsána v několika předchozích povídkách).

Však ke konci roku 1999 jsem nalezl zálibu a sport mé osobě zdaleka nejmilejší. Sport, při kterém se nemusím v průběhu utkání skoro ani pohnout, kde si nenamáhám své nevyvinuté svaly. Divím se, že jsem tento ideální a ostatními málo respektovaný sport neobjevil již dávno. Ano, přihlásil jsem se na šachy. Říkal jsem si, to bude pohoda – sem chytrej, budu dobrej. Ale ono houby. VŠICHNI (skoro) jsou lepší než já. No co, doufám že se to zlepší.. Ale asi to bude tak jako s ostatními sporty – prostě na to nejsem a tak si prostě zapařím NHL 2000 a půjdu spát. Dobrou noc...



Verita
14. 07. 2001
Dát tip
to jsem si taky říkala...budu hrát šachy, aspoň se nezraním....ale víš jak to bolí, když po tobě hážou figurkama...těma velkýma dřevěnýma... :( :)))

zkus lyže .. bude o čem psát :o)

Katerina
14. 07. 2001
Dát tip
co takhle jizda na koni? to se dre jenom ten kun :-)))) doporucuji!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru