Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Červený bazmek

24. 07. 2008
3
4
2046
Autor
emko

Drobné zamyšlení se nad lidovým výrazem "bazmek" a nad tím, co všechno a proč jsou schopni lidé ukrást.

Červený bazmek


Drobné zamyšlení se nad lidovým výrazem „bazmek“ a nad tím, co všechno a proč jsou schopni lidé ukrást.

Obchodní dům v malém městě, 20:15, tedy čtvrt hodina po zavíračce. Šmejdím v prostoru kolem pokladny, která se na dobu prázdninové brigády stala mým druhým domovem. Prohledávám odpadkový koš, prohledávám kýbl s bahnem a špínou (pardon, vodou na umývání pásů), prohledávám šuplík s igelitovými sáčky. Nakonec se podívám i pod pásy, kam zákazníci vykládají zboží. Nic. Zůstávám zaraženě stát.

Kolegyně se ptá "Co je?", odpovídám "Přísahal bych, že na začátku směny jsem měl čtyři tyhlety červené bazmeky, před hodinou stopro byly tři a teď mám jenom dva!" přičemž ukazuji na přepážky, kterými zákazníci oddělují jednotlivé nákupy na pásu.

"Ach jo, ti lidi už kradou fakt všechno", povzdychne si kolegyně. K čemu je komu červený bazmek s logem Kauflandu dobrý? Těžko říci.

Je to příliš krátké a lehké na použití jako vražedná zbraň, dokonce se to nedá ani použít jako pracovní nástroj. Kvůli jeho křehkosti s tím není možné ani vykolejit vlak, natožpak spáchat teroristický útok. A ani ten věčně ožratý bezdomáč to za levné krabicové "víno" nevymění. Jelikož jsou povětšinou staré, špinavé a oprýskané, je vyloučena i možnost použití jako dekorace. Pro použití na záchodě, kdyby došel toaletní papír, je to svým tvarem též nevhodné. Což se vylučuje se závěrem, ke kterému jsme po důkladném rozboru situace došli - že to může být každému tak maximálně na hovno. Možná, že to chtějí zakopat na zahradě - za dva tisíce let to bude bezpochyby cenný archeologický nález.

Kolegyně se pozastavila i nad zvolením výrazu "bazmek". Neodpustím si tudíž drobné zamyšlení nad tímto slůvkem. Tak tedy, “bazmek“ rovná se označení pro nějakou jinak neurčitelnou věc. Prostě jak U.F.O. je označení pro neidentifikovaný létající objekt, "bazmek" je neidentifikovaný ne-létající objekt, tedy U.nF.O. Anebo spíš jakýkoliv neidentifikovaný (či neidentifikovatelný) objekt, U.G.O. Pražák by použil slovo "píčovina", P.č.A. Já, ač nejsem z Brna, raději použiji jihomoravský výraz "bazmek". Hlavně pro to, že toto slovo ještě nikdo nemá spojené s něčím vulgárním. Přeci jen, když něco nejde či nefunguje, např. když čtečka čárových kódů ne a ne přečíst čárový kód od tampónů a zákaznice, mladá dívčina, se už začíná za pultíkem červenat, je moudřejší uvolnit atmosféru slovy "cajzlovské bazmek", než ekvivalentním výrazem "zkurvená píčovina". Hned je totiž jasné, na co nadávám - na čtečku. Kdyby to totiž jasné nebylo, mohla by si zákaznice tento obrat vysvětlit i jinak. A už by bylo faux pas! V tomto případě bychom mohli francouzské "faux pas“ nahradit českým "pěstí přes držku“. Anebo pokud by si holčina nechtěla špinit ruce od krve, tak "červeným bazmekem přes držku“.

Proto je dle mého názoru někdy lepší využít výrazu z nářečí, který přesněji vystihuje podstatu věci, než se striktně držet obecné češtiny a použít výraz obecnější. Tento můj závěr se sice neshoduje s názory většiny učitelů Jazyka českého, nicméně nejlepším učitelem je přeci život, ne? Takže doufám, že se během brigády nedopustím žádného faux pas – už totiž vím, že červený bazmek je dobrý nejen na oddělování nákupů na pásu, ale že by se dal použít i na mlácení pokladních. A to přeci nechci zažít na vlastní ... držku.

4 názory

emko
24. 07. 2008
Dát tip
Děkuji za rady a za tipy. To pořekaldo můžeš kdyžtak napsat do zpráv ;-)

Godfrey
24. 07. 2008
Dát tip
Celkem povedené. Dost možná nejlepší věc, co jsem od Tebe četl. *

Winter
24. 07. 2008
Dát tip
Jj, taky bych řekl (jestli můžu), ale dávej si větší pozor na tématickou soudržnost textu - už v začátku by měl být avizovaný konec, obzvláště u fejetonu. Jo a s tím bazmekem, znám jedno takové maďarské pořekadlo, které není úplně slušné.

Augustus
24. 07. 2008
Dát tip
Viditelně se zlepšjuješ. Dávám TIP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru