Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půlnoční Valčík

29. 07. 2008
2
10
991
Autor
Krutejbalvan
Pod hlavou světla lamp,
tancují s měsícem,
v kaluži krve.

10 názorů

No hájkem určitě ne, jenom hajku:)) jo czaiku zní hezky:)

Zvrhlík
30. 07. 2008
Dát tip
Oldjerry: Já vím. Ale ty taky shromažďuješ czaiku, jestli se nepletu. Proto jsem taky slovo czaiku psal s malým počátečním (nikoliv s velkým) písmenem.

Oldjerry
30. 07. 2008
Dát tip
Jo - ještě jednu drobnost : Czaiku je klub StvN, ale jsem v něm taky. Můj Klub se jmenuje Příběh třířádkový. Jinak vše sedí, jak zadek na nočníku...

Oldjerry
30. 07. 2008
Dát tip
Velice přesně jsi vystihl můj záměr.

Zvrhlík
30. 07. 2008
Dát tip
Zkrátka mohou zaznít přece oba hlasy. 1) Můj: není to haiku, tak to sem necpěte. 2) Tvůj: haiku to sice není, ale jako czaiku (miniatura) se mi to líbí a zařazuji to do svého klubu. Pokud bych si chtěl přečíst některá czaiku, najdu je v tvém klubu. A o to jde.

Zvrhlík
30. 07. 2008
Dát tip
Oldjerry: Já naopak tvůj klub vítám, protože z kategorie haiku často odfiltrují díla, která haiku (často) nejsou, ale přesto jako miniatury nemusí být úplně špatné. To, že nějaký začátečník nenapíše hned napoprvé haiku je úplně normální, ale spojení "moje haiku" mě fakt dovede vytočit. To je jakoby někdo napsal čtyřveší a nazval to "můj sonet". Pokud slovo haiku má mít nějaký obsah, tak si prostě každej do této kategorie nemůže dávat co chce. A když už dá a jako miniatura to není nejhorší, tak to aspoń zařadíš do svého klubu a upozorníš tak mimochodem čtenáře: "toto není ani tak haiku, jako spíš miniatura (především svou formou) haiku (haikem? :) ) inspirovaná.

Oldjerry
29. 07. 2008
Dát tip
Zvrhlík - přesně ! a dík, žes s taktem sobě vlastním negativně nezmínil haikuoidně laděné Příběhy třířádkové.

Cairo
29. 07. 2008
Dát tip
na haiku by to asi muselo mít "lamp" v druuhém řádku což by trochu vyrušilo obsah, jinak atmosféru to má.

Zvrhlík
29. 07. 2008
Dát tip
Žádné haiku není moje nebo tvoje. Je jenom haiku a Nehaiku. A toto haiku IMHO není. "Záměrně vynechávám pojem "České" haiku, i když všechna pocházejí od českých (slovenských) autorů. Mimo jap. haiku, totiž žadné jiné (místní, osobní atd.) haiku neexistuje. To, že někdo vytvoří nějaké dílko (povětšinou velmi slabé úrovně), použije přitom formu 5-7-5 a potom to nazve "svým" haiku, vidím jenom jako alibismus nekritizovatelnosti, tedy strachu před negativní kritikou. Autor tím jenom zakrývá svoji neschopnost vytvořit to, co by alespoň splňovalo základní kriteria tohoto lit. útvaru. Navíc ani není schopný, ve své tvůrčí bezradnosti, vymyslet pro to jiný – svůj – název, než už přece jenom ověřený a fungující (co kdyby)...haiku. Pokud by tomu tak nebylo, tak zde máme Pepíkovo haiku, Terezčino haiku, haiku z Jihlavy, haiku z Bělehradské ulice, haiku z Třeboňska, tisíce druhů haiku. Co dílo to nesmysl, ale originální "moje" haiku." zdroj: http://www.haiku.bloguje.cz/558461-uvod.php

:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru