Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když paříš, tak paříš

03. 09. 2008
2
4
981
Autor
Manon2

hrátky se slovy, volné asociace, které nejsou tak důsledně rozváděny jak u poetistů(díkybohu!), hlubší myšlenkové přesahy, které mohu zůstat překryty hravostí textu, nebo se taky z ničeho nic můžou vyloupnout jako vánoční voříšek, akže hlavně pro zábavu ...

   Když paříš, tak paříš, k čemu tedy Paříž? Poláci ji nazývají [Paryž] a Frantíci celou Paříž (co patří za mříž) ošklivě oklestí o poslední souhlásku s(ss) a vznikne z toho paravodivné [pary] a mě napadá, že mi může celá Paříž (i pařížský dort) vlézt na krk za krk, protože já stejně nejradši pařím v Děčíně, kterej si někteří lidé pletou s Jičínem. A Jičín je přitom mnohem menší (chcete-li větší) díra než Děčín. DC (né Washington, D.C.) zaujímá desátou příčku mezi nejrozlehlejšími městy naší milé české vlasti. Ha, a teď se ty -Jičíne- s chabou rozlohou 24,93 ha třes před rozlobeným Děčínem (jsme v přesile o několik desitek tisíc lidí) a nediv se, že je Děčín nakrklý, když ho lidé neznají a pletou si ho s takovým zapadákovem (kolik z té hrstky Jičíňáků jsem si právě znepřátelila?) Jitschin tak hloupě proslavil afektovaný zlodějíček Rumcajs s pracovitou manželkou Mankou (Čtvrtek se jistojistě přepsal, určitě měl na mysli mamku. Za každým mužským činem hledej ženskou! Rumcajs žádný mužný čin nezrobil – cožpak se ňáký vynález jmenuje po Rumcajsovi? Znáte ňákou ulici dedikovanou Rumcajsovi? Zas a znova tu máme naše oblíbené ha!)a rozmazleným frackem Cipískem (Rumcajs asi nebyl jeho papá, bo jinak si nedovedu vysvětlit, proč ho ten malý výtržník neoslovoval tatínku, taťko, táto.) Kdyby věděli, jakou slávu si tahle pofidérní česká rodinka vyslouží, rozhodně by se situovali spíše na krutě krásný sever (i lesy máme hezčí) do města tak libě znějícího

 Djéééčííínn

A nikdy více by neproběhl onen kruťácký rozhovor:


- Odkud jsi.

- Z Děčína.

- Pohádkový města mají své kouzlo.

- Děčín! Ne Jičín!

- Děčín? Ne Jičín?

Jsem velká holka, mám velké pochopení pro poplety, co v první třídě (ty vole, na základní škole) nepobrali hlavní rozdíl mezi „d“ a „j“, mezi krásným městem a dírou. S čím jsem se však nesrovnala je cestování (miluju o něm vyprávět dlouhé hodiny při láhvi vína, napsat o něm nepřeberné množství cestopisů, vzpomínat na něj celý život). Cestuju jenom proto, abych mohla poučovat své kumpány u pivního tácku:


- Hele, Franto, nesmrkej mi u stolu, copaks nevěděl, že to je hlavní společenskej prohřešek v Turecku?

- Hele, Pepíku, neříkej jak „tajemnej hrad v Karpatech“, bo na něm není vůbec nic tajemnýho, tedy, snad jenom ti němečtí turisti.

- Hele, Honzo, víš že každej správnej sergej na Ukrajině musí mít zpřelámanej nos? A když ho náhodou zpřelámanej mít nebudeš, tak ti ho určitě ňákej jinej sergej rád zpřeláme.


Chvástat se cestováními zážitky jak Hašek v zázemí děčínské pivnice – ANO! Cestovat – NE! (Koneckonců –už jsem se o tom někdy zmiňovala, že by se rozhodně nemělo začínat slovem koneckonců- nic není černobílé, jednoznačné ano/ne v čisté podobě existuje pouze u oltáře. Ano – beru si tuto poetickou ženu. Ne – neberu si tohoto prozaického může.) V cestovních chvílích vám za krkem sedí těžký batoh, před vedrem se nedá utéct (nebo zimou, ale rozhodně NIKDY nemůže být příjemně), otravný sou-cestovatel, co chce vidět ještě tohle a tamto a otravní domorodci, co se zajímají akorát odkud jsme. Doma je doma. Klid, jídlo, postel, televize (v tývý funguje spousta malých tvorečků majících za úkol vysávat z lidí energii, takže ty lidi už ani nebudou chtít cestovat a radši se budou dívat na cestopisy doma, jak už jsme se zmiňovala … v klidu, s jídlem, v posteli) a ti šťastnější lidé v té posteli nebudou ležet sami, ani s nikým ošklivým, ale s NĚKÝM! Jenomže ten můj někdo chce pořád cestovat a spát v lesíku na zemi a mrznout ve spacáku, namáhat si achillovku a kolena, pořád se někam tahat, lozit, něco zjišťovat, zajišťovat a večer ještě provádět opičí tance a ani po těch opičích tancích (které vám taky lezou krkem. Všimněte si, že za krkem už máte mnohem víc věci než byste mohli snést.) si nechtít pokojně odpočinout, ale znova se někam tahat, lozit, ničit si záda, namáhat achillovku a kolena, něco zjišťovat a zajišťovat, protože TEĎ je to v noci a nikdy jindy se sem už v noci nedostanete! Koneckonců (ne, tím nyní skutečně nezačínám, nýbrž končím), cestování stačí zprostředkovaně z nějakýho rozkošnýho cestopisu a hezky v klidu, s jídlem a tím někým v posteli. Ale až si někdo uvědomí, že na pohlednici všechno (Paříž, Jičín i ten Děčín) vypadá líp (správně nasvícené, slušivý úhel, vyretušováné) zvlášť když máš toho někoho v té posteli vedle sebe. A pak může klidně celá Paříž za mříž, protože když paříš, tak paříš.


4 názory

Makrelka
04. 09. 2008
Dát tip
To asi nebude povídka... spíš úvaha, zamyšlení nebo něco takovýho

a to nemluvíme o Trutnově/Turnově :o)

Honza_Princ
03. 09. 2008
Dát tip
je to svěží (místy potácí se ten text) je to svěží II..., narodil jsem se v Děčíně, předevčírem sem se vrátil z Paříže, silvestr oslavil v Jičíně. ****

Alojs
03. 09. 2008
Dát tip
na můj vkus moc velké skákaní - ať už z jíčína na děčín, nebo něco jiného. Je to z A na B, z B na C, z C... a to v takovém tempu, že to degraduje čtenářovu pozornost a samotnou zábavu. Kategorie je mylná (spíš Úvahy), hrátky jsou hravé málo... ... chápu, neútočíš tímto textem na vysoké cíle, chceš jen pobavit... ... snad se u ostatních dostaví jiný výsledek než u mě. počkám si na tvůj příští výplod, protože vím, že psát umíš... teď jen vychytat to téma.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru