Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Děda Mutaf

05. 09. 2008
1
1
1055
Autor
Prlenec

Bylo nebylo......

...ve vesnici Lihin žil byl otec Sued se svoji ženou Aed. Vzájemně je přitahovaly jejich rozdíly. Měli se rádi a brzy splodily své dvě děti: dceru Sisyhp a syna Sugluva.
 Dcera byla šikovná v domácích pracích a milovala přírodu, hlavně nedaleký les. Sugluv byl zvědavý, mocichtivý a namyšlený. Jednoho podzimního dne Aed vařila oběd pro svého muže, který  se měl vrátit z práce. Sisyhp si pletla věneček z bylin a Suglev se toulal kolem lesa. Den jako každý jiný. Jen táta se nevracel. První, komu to z dětí přišlo divné byla Sisyph. Hlídala všechny možné cesty. Měla svého otce ráda a svoji mámu ještě víc. Utíkala se podívat domů, zeptat se mámi. Dům byl skoro celý ze dřeva. Měl okna, kterými pronikalo světlo.
Sugluvovy byo divné, že nevidí sestru a vidal se jí hledat. Ale něcoo ho znepokojovalo, velká tmavě šedá stužka směřující vzhůru z místa, de by měl stát jeho dům Rozběhl se, aby mohl nejhorší vyvrátit, ale bohužel. Jeho rozum se nemílil. Viděl svůj dům v plamenech. Slyšel křik matky. Vydal se dovnitř. Plameny spolu tančili. Když se oběvil uvnitř uvděl staršího pána, který stojí nad svázanou matkou a sestrou. Chtěl jim pomoci, ale stařec si ho všiml. Chytil ho a zvolal: " Máš jedinou a poslední možnost se zachránit. Znič ni a neublížím Ti!" dořekl, podal chlapci těžkou sekyru a ukázal na Sisyhp. "Ne... to ne... neudělám to!" bránil se Sugluva. Neslyšel matku ani sestru, slyšel pouze plameny, své srdce a starce. "Tak zab ji!" namířil svůj starý prst na Aed a postričil syna k matce. "To nemůžu!. Ne, to ne!" rozbrečel se. Najednou jakoby z dálky uslyšel matčin hlas: "Udělej to... zachráníš sestru a sebe... prosím".
Sekyra se zvedla do výše a sekla matku do ramene. "Ještě! Doraž ji!ůkřičel dědek. Sugluv znovu sekl, trefil se do hlavy. Z matky se stal člověkupodobná věc, která dopadala na zem, jako strašák v poly. Sestra nebrečela. Jen upřeně koukala na bratra. Ten opustil zakrvácenou sekyru a vydal se na útěk. Stařec se jen smál. Syn mrtvé zamířil k lesu. Chtěl se stratit mezi stromy. Cítil úskost, žal, ponížení, strach ale utěšla ho slova starce: "Neublížím Ti." Pln naděje se otočil a.... sekyra se mu zasekla do břicha. Viděl mlhovitě. A jen jedno. Svoji sestru.
Otec se nikdy nevrátil. Pro Sisyhp se vrátil stařec. Nezabil ji. Jen ji utišil a přestavil se jako Mutaf.

1 názor

neroušek
08. 02. 2011
Dát tip
Mrazivé...............*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru