Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jel pes!

26. 09. 2008
1
6
485
Autor
Vacina

Jede pes!

Na vysoké škole jsem v průběhu svých studií zjistila neuvěřitelnou skutečnost: Pokud jedu na zkoušku nebo jinou písemku a jede se mnou v tramvaji pes, mám štěstí a vždycky mi to dopadne dobře.

Zpočátku jsem to brala jen jako náhodu. Zlomovým okamžikem byla zkouška z managementu, na kterou jsem uměla zhruba polovinu učebnice. Naskočila jsem tenkrát na poslední chvíli do již zavírajících se dveří tramvaje a u jednoho sedadla uviděla černého vlčáka. Pes klidně ležel na podlaze a ukazoval mi svůj růžový jazyk.

Tonoucí se stébla chytá. Proto i já, skoro neplavec v oblasti managementu, zadoufala, že mi ten pes přinese štěstí. Přinesl. Vytáhla jsem si otázku z první půlky učebnice, kterou jsem uměla.

Pes jedoucí v tramvaji se stal symbolem úspěšně složené zkoušky a celkově úspěchu jako takového.

Časem se působnost štěstí rozšířila i na psy jedoucí v autobuse, trolejbuse nebo ve vlaku. Každá cesta jakýmkoli dopravním prostředkem ve kterém jsem cestovala společně s jakýmkoli psem byl pro mě zážitkem plným euforie.

Problém nastal, když jsem se přestěhovala blíže ke škole a nemusela již hromadnou dopravu využívat. Co s tím udělat, zamýšlela jsem se plná obav ze zkoušky z ekonomických teorií. Myšlenku, že budu ráno před zkouškou jezdit po městě sem a tam, než v některé najdu psa, jsem zavrhla.

Tonoucí se stébla chytá. Jelikož jsem se cítila téměř utonutá, vzala jsem papír a začala kreslit. Z obrázku se na mě usmíval hnědý pes, jehož rasu nebylo možné identifikovat, kterak sedí u dveří chatrné tramvaje jedoucí po kostrbatých kolejích.

Výtvor jsem zasunula do průhledné fólie, dala ji do tašky a vzhůru na zkoušku.

Své obavy, jestli se tenhle druh psa taky počítá jsem si uměla vysvětlit. „Vidím psa v tramvaji? „

„Vidím. Takže žádný strach.“

Zkoušku jsem udělala. Jestli to bylo tím, že jsem to uměla, nebo tím psem na papíře, jsem neřešila.

Nastal den mých státnic.Přemýšlela jsem, že v tak závažném okamžiku není možné spoléhat na psy v jakékoli formě. Musela jsem z hlavy dostat myšlenky pověrčivosti. Přece mě nevyhodí, jen kvůli tomu, že nepotkám v tramvaji psa! Toho papírového jsem samozřejmě vzala s sebou a k tomu jsem ho i pohladila. Tonoucí se stébla chytá. Dnes jsem ležela na dně moře zcela utopená.

Nastoupila jsem do zadní části autobusu. Sedla jsem si proti směru jízdy a sledovala vosu, která systematicky narážela do okenního skla. V tom jsem si ale vzpomněla na psi. „Jsem takhle obráceně a kdyby nějaký jel, tak si ho ani nevšimnu!“ Pomalu, pomaličku jsem otáčela svou hlavu doprava směrem k řidiči. Pod sedadlem jsem zahlédla nohy. Psí nohy. Nohy černého psa ležícího na podlaze.

Jsem inženýrkou ekonomie. Jestli to je tím, že jsem všechno uměla, nebo tím černým psem, neřeším.

6 názorů

pété
03. 10. 2008
Dát tip
no, na slohové cvičení je to dobré. ale chybí mi tam uvolněnost, hravost, vtip. A hodně mi vadí, jak opakuješ "tonoucí se stébla chytá". Jakobys to chtěla čtenáři za každou cenu vtlouct do hlavy. A máš tam pár chyb, čárky vě větách hlavně...pro inspiraci dávam tipa:) ale chce to ještě zapracovat...takhle to je vážně jako slohovka na téma Nevšední zážitek nebo tak něco...strohé, strojené.

Winter
26. 09. 2008
Dát tip
Takový skoro fejeton, řekl bych. Vcelku fajn, ale přijde mi, že ti občas pocyhbí nějaký originální postřeh - což jke v oblasti fejetonů klíčové. A možná bych tak často nezarážel na odstavce, ale což. Jinak vcelku fajn, má to spád a vůbec mě to docela bavilo.

Alojs
26. 09. 2008
Dát tip
ha, ty jsi tu nová :) v tom případě good luck. rukopis máš konzumní, takže jsem zvědav, čeho se dočkáme příště :)

Alojs
26. 09. 2008
Dát tip
vcelku fajnově napsané. textu tohoto charakteru chybí každopádně vtipná pointa. ... já jsem taky pověrčivý. ale ne tak drasticky jako ty :) ... "Každá cesta jakýmkoli dopravním prostředkem ve kterém jsem cestovala společně s jakýmkoli psem byl pro mě zážitkem plným euforie." - čárky před "ve kterém" a před "byl" ... mrknu na tvá další dílka

Petrusha
26. 09. 2008
Dát tip
kurnik, že som to nevdela skôr ... stačilo si zobrať psa a bolo by to ... :))) hm hm hm jednoduché, čisté, isté ...

to jsou mi věci:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru