Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

3

22. 10. 2008
5
15
1966
Autor
amputace
Trojka je pohádkové číslo.
V potravinách zase zavřeli o něco dříve. Musel jsem ještě koupit dlouhé lano a nabrousit nože. Cestou domů jsem si hvízdal oblíbenou melodii. Šel jsem přímo do sklepa. Rozsvítil jsem a začal brousit. Bylo chladno a venku foukal silný vítr. Zapnul jsem si rádio a naladil stanici, kde hráli ryze tvrdou hudbu. Pravou nohou jsem si podupával do rytmu. Cítil jsem se nadmíru spokojený. Nic mi nechybělo; tedy kromě vepřové konzervy a pár rohlíků.
„Nevíte, kde by mohli mít touhle dobou ještě otevřeno?“ prohodil jsem ke třem svázaným figurám.
Trojka je magické číslo.
„Nevíte…No co se dá dělat, dnes zůstanu o hladu,“ protnul jsem šerý svit lampy úsměvem. Píseň dohrála, následovala série odrhovaček z osmdesátých let.
„Nedáte si něco k pití? Vypadáte tak vysušeně.
Já vím, nevěříte mi, určitě bych vás otrávil.“
Nahnul jsem nožní ostří na světlo a obdivně pozoroval jeho třpyt. Přes všechen ten rozmar jsem zapomněl na nůžky, na neodlučitelnou součást své výbavy.
„Abych se přiznal, nevzpomínám si, kdy přesně jsem s tím začal. Stala se z toho taková malá tradice.
Ustřihávat lidem vlasy před tím, než zemřou, je jistým způsobem příjemně povyšující.“
Trojka je číslo plné sebechvály.
Otřel jsem si z rukou krev a posadil se za stůl. Zrovna jsem měl rozečtený román Pravidla moštárny. Natáhl jsem se, abych mohl zesílit hudbu. Jen se opřít o pevný základ a bezduše relaxovat, takový má život být.
Trojka se tváří důležitě.

15 názorů

pozorovatel
22. 10. 2008
Dát tip
tos mě nepochopil stereotypní by to bylo, kdyby autor textu tak moc nepočítal s přítomností více čtenářů a nepokoušel se čtenáře co nejvíc zaujmout.. i tím domnělým stereotypem neříkám, že je špatný psát pro čtenářovo zaujetí, ale přijde mi zajímavější napsat něco, co je natolik autentické (i autentické stereotypem), že si čtenář začne myslet, že máš doma tři svázaný a nahlásí tě policii - za to bych ti dal snad i ten výběr

amputace
22. 10. 2008
Dát tip
Děkuji ti. Vychloubačný ani ne, to spíš stereotypní :)

pozorovatel
22. 10. 2008
Dát tip
takový ten vychloubačný styl bylo by hezký přikládat text k mrtvolám

Winter
22. 10. 2008
Dát tip
Jednozančně za za zachování Pravidel. V té chvíli jsem se prostě musel pousmát a ta povídka dostala zcela nový rozměr. Slabinu bych viděl ve větě: "Ustřihávat lidem vlasy před tím, než zemřou, je jistým způsobem příjemně povyšující." přijde mi poměrně moc doslovná - ostatně jako celý ten monolog. Ale jinak - v intenci miniatury - opravdu fajn, řekl bych, tudíž tip.

amputace
22. 10. 2008
Dát tip
No ono je docela logické, že člověka co píše tak dlouhé povídky, fragmenty nebudou příliš zajímat :) Já v Pismáku vidím právě šanci ukázat jakýsi styl a neodvážil bych se, dát sem něco dlouhého, protože je mi jasné, že by to nikdo nečetl :) Tak z toho důvodu vkládám jen podobné útržky. Každopádně moc děkuji za názor

Lakrov
22. 10. 2008
Dát tip
Děkuji za avízo. Mně to přijde poněkud zvláštní. Hra s čísly i podivná zákoutí lidské duše mě pochopitelně přitahují. Snažim se pak přijít na příčiny a odhadovat následky. Tady je pro mě málo textu a nic z toho, co hledám, z něj neumím vyčíst. A tam, kde neumím najít 'důvod' mě samotný sloh okouzlit nedokáže.

Honzyk
22. 10. 2008
Dát tip
..no, po svym, ale libila....)

amputace
22. 10. 2008
Dát tip
Díky Honzyku, jsem rád, že se líbila. Ještě si dovolím jedno malé avi.

Honzyk
22. 10. 2008
Dát tip
jo.........* (.................silenost , velmi kultivpos a civilos podana, o to pusobivejsi)---

amputace
22. 10. 2008
Dát tip
No...to už by se dalo zvážit :)

hmm chápu* chladknokrevnost by byla moc.. Květy zla* :)

amputace
22. 10. 2008
Dát tip
Já právě chtěl knihu dojímavou, kdybych zmínil třeba Chladnokrevnost, bylo by to až příliš do daného kontextu padnoucí a nepřekvapivé, což nebyl nebyl záměr. Ale přiznám se, že zrovna Pravidla moštárny mi vytanuly na mysli jen proto, že zrovna včera dávali v televizi filmovou adaptaci :)

dobrý to je* jen ty pravidla moštárny.. bych zaměnil za knihu která bude lépe definovat tvůj příšernej folklór :)/teď mě nic nenapadá/

Peggy
22. 10. 2008
Dát tip
Dala bych tři tipy, kdyby to šlo:) Povedené, běhá mi mráz po zádech.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru