Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vůně, člověče

30. 10. 2008
0
2
424
Autor
estel l.

Kdesi jinde jsem psala cosi o Debussym, sem bych mohla přišpendlit zmínku o impresionismu, ale nakonec jen složím poklonu a spoustu vděku těm, kteří mi napíší komentář.

„Pozoruješ květy, člověče?“

A květy uvadnou, jako každá pravda ukradená slovy.

„Ještě stále pozoruješ květy?“

Krájí kolečka pomeranče. Kolečko za kolečkem, až se místností rozšíří, do všech koutů, do všech koutů se rozšíří ta pomerančová vůně. Vůně! K zemi se snáší zmrzačené okvětní lístky. Stonek se po nich natahuje, ale nedokáže, nedokáže je uchopit, přitáhnout, zotročit. A on, člověk, krájí kolečka pomeranče. Stále další a další kolečka pomeranče.

„Mrtvé, mrtvé, mrtvé, člověče! Jsou mrtvé.“

Nůž ťuká o prkénko zmáčené pomerančovou krví, sladkou a… a ta vůně! Ta vůně! Chce ji uchopit. Chce ji, ale nemůže, nemůže, protože v ruce svírá nůž. V druhé přidržuje ubývající lunu citrusu. A okvětní lístky dopadnou do náruče koberce. Koberce? Co dělá v kuchyni koberec?

„Co dělá v kuchyni koberec, člověče?“

Je to směšné. Možná to není kuchyň. Možná svou kuchyň nemá rád.

„Nemáš rád svou kuchyň, člověče?“

A k čemu, k čemu by mu vlastně byla ta vůně – och, ta vůně – v kuchyni? V kuchyni není křeslo, žádné křeslo, na které by si sedl a ze kterého by vychutnal, vychutnával, miloval, dýchal pomerančovou vůni.

„Ale co s vůní, člověče?“

Co s tou prchavou vůní? Nepatří mu, uteče mu, uprchne mu.

„Ach, člověče, nedokážeš ji polapit.“

Má přece v jedné ruce nůž a v druhé poslední zbyteček pomíjivé krásy. Pomíjivé. Pomíjivé…

Naposledy…

„…naposledy, člověče…“

…naposledy klepne nůž o prkénko. Poslední krůpěje krve – je to tak divná krev – stékají na ubrus – ne, to nebude kuchyně – a vůně mizí.

„Utekla ti. Člověče.“

Utekla mu. Je zmatený, několikrát svírá prsty kolem vzduchu a pak usedá, ano, usedá do křesla, které v kuchyni nebývá. Loučí se s posledními zbytečky pomerančové vůně, než nadobro…

„Vůně, člověče!“

Vůně květů. Konečně ji našel.


2 názory

estel l.
01. 11. 2008
Dát tip
Ó, děkuji. S tím opakováním už jsi třetí, kdo mi to říká, takže se naprosto vzdávám. Máte pravdu... Příště zlepším, děkuji za připomínky...

DaNdÝ
31. 10. 2008
Dát tip
tak na jednu stranu si docela cenim originality toho textíku, a taky bych s ním souhlasil v tom, esli je to správnej souhlas, že ostatní smysly právě zvlášť vůně, i zvuk, jako to ťukání na prkénko sou v popise daleko lepčí a dávaj člověku víc prostoru si s textem hrát, pak ale to i když určitě záměrný opakování všeho mi přišlo trochu až jako vnucování, nebo tak, to člověče eště vpoho, stylový, ale pak furt ta vůně a pomeranč... taky můj osobní problém může bejt ta mlhavost děje, která mi není uplně po chuti. takže tipík přímo nedám, ale docela by mě zajímala povídka v který je jakoby imprese prostředek a ne přímo objekt či co, ale i tak docela fajn.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru