Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z kolejního života: Mrdník

17. 11. 2008
1
7
1658
Autor
emko
Znáte taky ten pocit, kdy uklízíte pokoj a nevíte, z kterého konce se do toho mrdníku pustit? A když se k tomu nakonec odhodláte, býváte překvapeni, co že se kde neválí? Já jsem jednou přijel na kolej v neděli večer v domnění, že mám ještě kus chleba od pátku. Hledal jsem bezúspěšně. Našel jsem jej až při páchání „velkého úklidu“ v místech, kam normálně dávám špinavé ponožky. Na témže místě jsem našel i dlouho ztracený zubní kartáček.

Samozřejmě, že do chleba se za dobu, kterou strávil v „šuplíku smrti“, již pustil penicilin. Obdobně dopadl i zubní kartáček, který bych se nyní zdráhal použít k jeho původnímu účelu. Alespoň mohu machrovat, že mám přenosnou štětku na hajzlík. A absolutně mi hlava nebere, jak se na onom místě chleba s kartáčkem mohly octnout. Že by nějaký zlý duch? Tehdy už jsem si začínal myslet, že jsem se svým mrdníkem velmi extrémní případ, avšak při návštěvách pokojů některých svých kamarádů zjišťuji, že jsem „pouze“ lehký nadprůměr v uklizenosti (přijměme postulát, že dívčí pokoje se nepočítají ;-) ). Nicméně jeden takový Nerudovský problém musíme řešit všichni, my bordeláři i ti, co mají v pokojích uklizeno.  ... „Kam s ním?“, tedy kam s odpadem, kterého se na kolejích vždy vyprodukuje více než dosti.

Na našich kolejích se musí sejít do mínus druhého podlaží, projít na vedlejší blok, vylézt zadním vchodem a teprve tam je možno spatřit kontejnery na odpad. Toto je stav velmi, velmi ... řekněme iritující. Proto jsme přemýšleli kde a jak se pytle s odpadem zbavit rychle a pohodlně. Pokud bychom to řešili tak jak jisté etnikum ve „čtvrtích-kam-není-radno-v-noci-chodit“, tedy vyhazováním odpadu oknem, asi by nám ostatní spolubydlící moc nepoděkovali, nemluvě o správci budovy a městské policii. (PS: Někteří kořeňové již měli koule na to, aby okenní způsob vyzkoušeli ... zřejmě neúspěšně, neb již u nás nebydlí.) Na balkón jej také hodit nelze, neboť ty na našem bloku nejsou. A jednoduše šupnout pytel s odpadky ven na chodbu není nejlepším nápadem, neboť uklízečka se dostane do takového duševního rozpoložení, že obyvatele pokoje, před kterým se odpad nachází, div nepochválí mokrým hadrem přes držku. (PS: Máme vyzkoušeno.)

S dumáním nad tímto odpadovým problémem souvisí i obyvatel sousedního pokoje. On a jeho přítelkyně byli velmi hluční zrovna v době, kdy jsme se chtěli učit na písemku. Takto „hluční“ nebyli pouze jednou, nýbrž několikrát během onoho večera. Ťukání do dveří, bouchání do stěn a otázky typu „Nemohli byste se prosím ztišit?“ nepomáhaly. V tom nás napadla spásná myšlenka jak zabít dvě muchy jednou ranou. Pytel s odpadem jsme hodili ven za dveře, avšak tentokrát ne za ty naše. Ráno nás probudil řev velmi nasupené pokojské, která i zkontrolovala, zda kořeňova přítulkyňa bydlí na našich kolejích. (Co myslíte? Bydlela? :-) ) Pomsta byla sladká. Nicméně v skrytu duše stále doufáme, že lekce s mrdníkem za dveřmi je nenaučí mrdat potichu, jinak přijdeme o skvělé místo, kam odmr... ehm... odkládat odpad.

7 názorů

emko
07. 12. 2008
Dát tip
Až bude po zápočtech, tak si s tím trochu pohraju. Každopádně oba víme, že mne nemůžeš srovnávat s Vaudem ;-)

Augustus
21. 11. 2008
Dát tip
Tak Nox chtěl jednu dobu vydávat vše, co mu v rámci soutěží přijde, bez ohledu na kvalitu. Což považuji, vzhledem k faktu, že máme zatím článků docela dosti, za velmi neuvážené. Také mi jde o Tebe. Poté Vaud nasadil laťku tak vysoko, by nemuselo být příjemné se ve Splatu prezentovat s něčím polovičatým.;-)

emko
19. 11. 2008
Dát tip
Děkuji za názor. Kdyžtak jej ještě na Splatu nevydávej (pokud jsi to měl v úmyslu (Noxovi by prý tak jak je nevadil)), zkusím si s ním ještě pohrát (třeba to ještě trochu půjde :-) ).

Augustus
18. 11. 2008
Dát tip
Dobrý nápad, i když to není tak docela fejeton jako spíš humorná povídka. O spotřební text by jít nemuselo, kdyby sis na něm dal ještě trochu záležet, koncipoval jej více obecněji, přidal pár motivů (viz to WC) a prostě si s tím ještě pohrál. Dá to sice mnohem víc práce a leckteré věci budeš muset v konečné verzi stejně znovu vyházet, ale odměnou by Ti byl fakt, že by mohlo jít o fejetonek, k nemž by se třeba lidé vraceli i po letech. Vzorem Ti budiž Vaud.

emko
17. 11. 2008
Dát tip
Jsem rád, že se Ti líbí i když jak již podotkl Aldřich N. - je to "spotřební text", který nevyniká kvalitou a bezpochyby zapadne (ostatně tak byl i koncipován, vznikl de facto jenom během přednášky). Když Tě tak slyším ... asi se přestěhuji do Olmützu - tady v Brně platíme 2.500 za osobu a úklid pokoje musíme obstarávat sami. O kuchyňce/sprše/záchodu na pokoji si mohu nechat pouze zdát a již se raději ani nezmiňuji o nápisu, který máme na záchodě ("Odhazujte použitý toaletní papír do opadkového koše, WC se ucpává").

Opět jsem se na Písmáku pobavila - což je tady mezi těmi zkostnatělými rádobybásníky, kteří píšou rádobymodernistickou poezii, které sami ani nerozumí, docela zázrak. Dííky! Jinak - musím se pochlubit - na našich kolejích nám uklizečka odpad nejen DENNĚ vynáší, ale ještě nám i mění pytlíky ve všech čtyřech koších v buňce, také nám na předsíňce vytírá a uklízí i obě koupelny :-P Nojo, dostatečně ji za to platíme :-D

takový na blog

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru