Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen na chvíli...

22. 11. 2008
1
2
527
Autor
18elizabeth1

Je den jako každý jiný v tomto roce, jenže během toho dnešního se stala jedna nepatrná změna, která narušila zaběhnutý stereotyp nudně plynoucích dnů. Asi tak kolem desáté hodiny ranní začal padat měkký, nevinný a tolik studivý sníh, ten obávaný nepřítel řidičů a věrný kamarád lidské smečky lačnící po jeho pádu z nebes dolů na zelenou zem. Na zem, která dává toliko a přece se jí, za péči o její nevěrné ovečky, nikdo neodvděčí. Sníh padal a uspával tu zelenou naši matku, nic nebral na nikoho ohledy, pouze padal, létal, sem tam dělal piruety a neslyšně přistával do černých kabátů lidské společnosti. Tísnící se na autobusové zastávce, která jim však nehodlala poskytnout  bezpečí před oním, pro ně nevítaným, společníkem. Chyběla zde střecha, a tak se lid tísnící na zasněženém chodníku nevědomky choulil k sobě. Někteří mimoděk sledovali černou silnici, nyní už zcela pokrytou nemilosrdně rozježděným sněhem, jiní pokukovali po svém sousedovi, myslíc na ranní hádku se svou chotí, další hlasitě posmrkávali do vyšívaných či papírových kapesníčků. Jen promrzlá dvojce, teple oděných dívek, se lišila od ostatních, pohled měla stočený vstříc šedavým oblakům, ústa zkroucená v blažený úsměv. Okamžiky jako tento někteří lidé nechápou, snad ani chápat nechtějí, menší možná větší část z nich pocit toho okamžiku objeví dříve či později, ovšem změna chápaní už je za vstupními dveřmi jejich domu. Zatajený dech obou dívek láká pohledy blízkých sousedů, pobízí k mírnému záklonu, který i těm nevěřícím Tomášů pomůže poznat to, co jim bylo zatím utajeno. Virová onemocnění se přenáší rychle, tak proč by nemohlo i toto procitnutí ze zaběhnutých kolejí, hlava za hlavou se zvedá a kouká na tu krásu. Každodenní spěch je pryč, zmizel pro tuto chvíli, ruch utichl, na krátký okamžik stojí vše, co je na této ulici přítomno. Naprosté ticho, klidný dech a jiskřící oči spojují každého s každým. Ovšem svět, velká i malá města musí fungovat dennodenně, tak je tomu i zde, v této ulici. Autobus zabrzdí, ledová břečka pod jeho koly čvachtá a energicky míří vstříc černým kabátům. Vlak nalezl své koleje a jede dál. Lidé nastupují do nitra autobusu, dynamicky oprašují pošpiněné svršky, moment souznění je pryč, zbyla pouze zapomenutá dvojce.


2 názory

DaNdÝ
23. 11. 2008
Dát tip
bych skorem i doporučil takovýhle dílko dát spíš do miniatur, už proto že sou víc čtený než povídky, koor dyž tohle v podstatě povídka neni. tadle věta s přehozeným slovosledem mi přišla trošku moc juako bijící: zelenou naši matku, nic nebral na nikoho ohledy. I náč to i docela šlo, určitý vyjádření pocitů, hezkej vobraz s těma holkama koukajícíma do nebe, i jak se lidi mimoděk choulí k sobě možná trochu moc dlouhý věty, nebo zbytečně překomplikovaný.

to naprosto chápu,taky vždycky zírám,proč se ty lidi tak na tu nádheru mračí-pochopím,třeba v půlce zimy,když už padá pokolikáté,ale ten první sních je přece vždyck tak krásný.A já-chodila jsem venku a užívala si ho,koukala jsem na ty padající vločky-a ani mi nebyla moc zima.Už dneska jsem vlastně měla vánoce

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru