Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez šance (pro ně)

04. 12. 2008
0
28
594
Autor
Kikulina
A z ledu tvrdé bariéry
 

Špetka jasné nedůvěry
 

Rozskočí se všemi směry.
 

Nastolí Ti jízdní řád
 

Kdy máš ... a kdy máš spát
 

Chceš, aby to bolelo?
 

Však se nechej vést
 

Do temnoty prudce svést
 

Neřeknou Ti že Ti lžou
 

Hrají si s Tvou důvěrou
 

Pochop přeci pravdu děvče
 

Nedávej jim naději...
 

Pochop víc a trochu ještě
 

Dřív, než bude později...
 

Bída, vztek a nenávist
 

Z talíře je denně jíst
 

Neotvírej příliš srdce
 

Nenastavuj jim své ruce
 

Pochop, že je baví číst
 

Tvůj přesmutnělý list
 

Nedávej jim naději!
 

Zamysli se raději...

28 názorů

Kikulina
13. 12. 2008
Dát tip
Mimochodem, většinu básniček jsem třeba psala už mnohem dřív, než jsem vůbec věděla, že na bohemistiku půjdu (tato je také už poněkud starší). Nebyl to můj původní záměr tam jít, ale právě proto, že dřív jsem byla i párkrát za svou literární tvorbu oceněna (ano, bylo to už dost dávno, kdy jsem měla věk na to, abych semtam udělala chybu a měla jsem na to právo, ale asi to na můj věk bylo podle všeho dobré), tak jsem prostě zkusila bohemistiku, páč mám k tomu celkově jakýsi vztah, zkusila jsem krom prózy napsat i poezii, ne vždy se však povede, což je očividně tento případ - právě pro to, že k tomu mám vztah, když jsem si to četla, neviděla jsem v tom to, co mi k tomu PAK lidé napsali, teď to v tom hledám a vidím a poučuju se z toho, třeba i proto sem dám něco staršího, co mi asi na základě citů k tomu přišlo docela dobré, chcu si poslechnout, co ostatní - to je ten důvod, proč stojím o kritiku, víš? A když tady pořád mluvím o těch emocích, dle mého se tě báseň musí dotknout tam uvnitř - to je můj názor. Přece první bylo dílo a pak kritika, teorie, no ne?:) Měj se hezky, zdravím, K.

Kikulina
13. 12. 2008
Dát tip
Ok, nechce se mi to více řešit. Neříkám, že v lecčems nemáš pravdu, jen si právě stojím za tím, co dělám - i když sama vím, že to není nic extra, ale to je právě to, proč stojím o kritiku (což je taky docela relativní co to je a jak daleko to sahá, však tím, že jsme na amatérech, nepočítám, že o hlubší kritiku by měli stát jen lidé, co píšou profesionálně, výborně,...). stojím o ni, abych se z chyb poučila, po tvém příspěvku mám spíš pocit, že bych měla s tím vším seknout. Ale tak já to neberu, toto je třeba něco slabšího, co jsem napsala, vím, že nepíšu nijako extra... Dělám to spíš zábavu a právě pro poučení - když slyším co je špatně od jiných, tak si z toho vezmu ponaučení. Sama v tom třeba ty chyby nevidím, protože mám k tomu hlubší vztah. A už mne to nebaví řešit. Je to tvůj názor, neberu ti jej. Jsme tady také od toho, abychom se vzájemně kritizovali, pokud chceme, či o to stojíme. Jen mne neber za někoho, kdo se považuje za nějakého borce - prostě ráda něco semtam napíšu a ráda si poslechnu, co k tomu řeknou druzí. Ty ses již vyjádřila a tímto to uzavírám. Díky a měj se.

Myslet si pochopitelně můžeš, co chceš, ale nic to nezmění na tom, že kvůli informacím se čte Teorie všeho, nikoliv A zvoní Zikmund zvon. Ad mazání informací: Zaškrtla jsi políčko, že stojíš o hlubší kritiku, máš kritiku, i když není hluboká. Pro bohy, aspoň za těmi svými verši stůj, nešaltuj páky a nezaštiťuj se slovy o amatérském serveru a vzdělancích, kteří nepochopili tvou laskavou duši. Je to irelevantní. Musela sis myslet, že je to dobré - kdo si vylívá srdéčko, obvykle o hlubší kritiku svých mentálních pochodů nestojí (a proč to nerespektovat). A ono to dobré není. A jako bohemistka - člověk zabývající se jazykem a literaturou profesionálně - bys to měla vědět (sama). Chceš radu, dám ti ji: jdi si číst. Neznám nikoho, kdo by uměl psát, aniž by se poučil, kudy už cesty vedly. I když tady na Písmáku rádi lidé tvrdí opak, nu... Pokud to půjde dobře, za pár let pochopíš, jak zbytečné byly tvé pokusy z literárního hlediska. Pokud to půjde špatně, užiješ si aspoň mnoha báječných intelektuálních prožitků. A v mezidobí piš, když ti to dělá radost. Každý máme nějakou zábavu, akorát nežádáme svět, aby nám to hlouběji kritizoval. (Jo - a o co se snažím - nu, snažit se dokázat si, jak jsem dobrá, na literárních serverech typu Písmák by věru bylo příliš jednoduché.)

Kikulina
12. 12. 2008
Dát tip
A ještě jedna maloučká poznámka: vždyť v tvém profilu máš slovíčko Človíček. Je roztomilé, nevím co ti na něm vadí:)

Kikulina
12. 12. 2008
Dát tip
Asi tam budou terminologické chyby, omlouvám se, bohužel v tom ještě nejsem tak vžitá a navíc jsem šíleně unavená. Snad mne pochopíš a nebudeš chytat za slovo. Děkuji.

Kikulina
12. 12. 2008
Dát tip
U veršů je podstatná estetika, nikoliv informace? Tak já si teda myslím, že by to mělo být vyvážené. Slyšela jsem, že v Praze se ta literatura víc hrotí, je to vidět... Jestli ti to tolik vadí, vymažu tu informci, že studuji Českou filologii. Přece kdo studuje jazyk, neznamená to, že musí umět dokonale psát. Já píšu ráda, píšu pro to, že mne to baví a pomáhá mi to. Nevymýšlím si verše za tím účelem, abych prostě něco napsala. Když píšu, píšu, abych ze sebe něco dostala. Je mi jasné, že vzdělancům jako jsi ty, se to asi líbit nebude, ale vím, že jsou lidé, kteří si to přečtou a řeknou si, je to fajn, že v tom všem nejsem sám. Proto také píšu na AMATÉRSKÝ server, že ano. Jsem sice ráda, že jsem se setkala s jinou bohemistkou, ale nemám moc v lásce arogantní lidi. Jsem asi příliš mírumilovná a věřím tomu, že když někdo chce za něčím jít, nic mu v tom nemůže bránit... Jasně, že ostatní lidé můžou buď pomoci, poradit, podpořit; nebo nakopat do prdele, to už tak bývá no. Promiň za ten expresivní výraz - asi máš raději formálnější stránku věci, jak tak vidím. Nevím sice, o co se snažíš - jestli opravdu o kritiku, nebo jen ukázat, jak jsi dobrá - asi jsi, to ti neberu, ale věř tomu, že ne všichni jsou na Češtině pro to, aby se váleli v poezii. Jinak dík za info. Měj se, s podzravem K.

Na syntax jsem rozhodně nenarážela. Narážela jsem na to, že bohemista ve vyšším než prvním ročníku by měl poznat, že jeho verše nejsou dost dobré, což u tebe bohužel nezafungovalo. Doporučuji více číst, méně psát, alespoň zatím. Ostatní jsou, taktéž bohužel, jen řeči. O individuálním básnickém stylu se tu dá mluvit jen stěží (neplést si prosím s individuálním stylem jazykovým, který má každý). Na básnění rovněž není nejpodstatnější myšlenka, protože u veršů je podstatná estetika, nikoliv informace (od toho je věda). Konkrétnější nebudu, připadá mi to zbytečné. Dá se říct jediné: dobře tu není v podstatě nic. Neříkáš víc, než co cítí každý šestnáctiletý - a jak to cítí každý šestnáctiletý. To je trochu málo. (A neříkej mi, prosím, človíčku. Zní to strašlivě.)

Kikulina
08. 12. 2008
Dát tip
Jsem ve druhém ročníku. Nevím přesně, co má MORFOLOGIE společného s verši, možná narážíš spíše na syntax (slovosled?),... Pokud "vystavuji své verše" na veřejnosti, dělám to proto, že ráda píšu, každý má svůj styl, myslím si, že není tak důležité psát podle nějakých pravidel (které, co vím, v poezii momentálně neexistují...), důležitá je pro mne myšlenka. Pokud mne chceš kritizovat, nejsem proti, mám ale radši více konkrétní kritiku, bohužel si nedokážu představit, na co přesně narážíš... Děkuji, mnou vyděšený človíčku :)

Pevně doufám, že v Olomouci je morfologie na programu dřív než na pražské fildě. Možnost, že studuješ třetí a vyšší ročník bohemistiky a píšeš takovéhle verše - co víc, považuješ je za dostatečně dobré, abys je vystavila na veřejnosti - mě upřímně děsí.

Miroslawek
06. 12. 2008
Dát tip
Tedy mnoho štěstí ve studiu bohemistiky, už aby to začalo přinášet výsledky...

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
Americkej styl, to víš:) Sebedůvěra je někdy ale mocná:)

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
díky za důvěru, já si tak moc jistá nejsem:))

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
díky za důvěru, já si tak moc jistá nejsem:))

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
Ach ta morfologie... Za týden mě čeká zápočet, to bude sranda, ... Ale dle pravidel je to tvar dubletní, tak mne neopravuj laskavě:D To máš jedno, "brát" jako "dělat"...uf...se v tom zamotávám:)

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
Ach ta morfologie... Za týden mě čeká zápočet, to bude sranda, ... Ale dle pravidel je to tvar dubletní, tak mne neopravuj laskavě:D To máš jedno, "brát" jako "dělat"...uf...se v tom zamotávám:)

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
Teď si nejsem jistá, jestli mám dát na tvou radu a upravit si slovosled, protože tam není "Nenechej se vést" tam je "Však se nechej vést" NECHEEEJ....:D

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
:-P vždyť já JDU, JDU, JDU:-D

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
:D:D No tož dobré, no:))

Kikulina
05. 12. 2008
Dát tip
jo holky, díky:) beru to v potaz... těch pár teček značí, že si tam máš "něco" doplnit... s těmi vázanými verši máš asi pravdu, musím si to proštudovat ještě, teorii literatury bohužel nemám u sebe, leží kdesi na kolejích, a ač bych to dávno měla znát, trochu v tom očividně lítám...:) Zmatek - no je to možné, když si to čtu, nepůsobí to tak ale na mne, ta báseň je taková dost rychlá, a pokud působí zmateně, tak to tam asi má být - je to o důvěře k jiným lidem, a vystihuje to mé pocity, když přemýšlím o lidech, kteří mi třeba ublížili - tzn. jsem možná až příliš otevřený člověk, příliš důvěřivý, pak se občas spálím, když se potkám s takovýma, co si jen hrají na hodné kamarády... tak něco... Tu politiku bych do toho netahala ani ze srandy, protože to jde docela mimo mne, ale zajímavej nápad, když už teda:)))

Petrusha
05. 12. 2008
Dát tip
kiku ... to je zmätok, nie báseň Kdy máš ... a kdy máš spát ... čo to je za zvrat? to len napríklad a ... viazané verše sa vyznačujú nielen tým, že poslendé slabiky veršov sa zhodujú, ale i počty slabík vo veršoch sa musia vyznačovať istým rytmom ... to máš ako s tancom ... chce to trochu načúvať a vnímať

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru