Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zápisky před smrtí

14. 12. 2008
0
4
772
Autor
Berzeger

Toto byl původně sloh do olympiády z českého jazyka na téma "zpracujte libovolným postupem situaci, v níž byste si řekli 'tohle (ne)překousnu.'" Posuďte sami, jak jsem s tématem popral.

            Byl bych blázen, kdybych si nalhával, že mou současnou situaci s přehledem zvládnu.

            Manželka ode mě utekla poté, co jsem se ji pokusil zabít, protože mě chtěla unést a prodat překupníkům orgánů. Radši ani nevycházím z bytu, zabarikádoval jsem se, aby na mě nikdo nemohl, zejména lidé mé ženy.

            Před chvílí mi navíc volal můj psychiatr, který stále nechce pochopit, že jsem naprosto zdravý, v pořádku. Beztak celý ten únos naplánoval on, samozřejmě jsem mu to také nezapomněl do telefonu před zavěšením pěkně od plic říct.

            V bytě mám až na svit svíčky úplnou tmu, nikdo nesmí vědět, že tu jsem.

            Slyším houkání. Poodhrnu černou roletu a opatrně nahlédnu z okna – sanitka. Tedy, vůz záchranářů to je, já nicméně vím svoje – už si pro mě přijeli. Tohle nepřekousnu. Beru ze zásuvky pistoli a zatímco toto píši, strkám si hlaveň do úst. Jakmile zazvoní, ukáži jim, že si na mě nic nevezmou.

            Už zvoní.

            Sbohem, krutý světe.

 

            Tyto zápisky byly nalezeny v bytě muže (38) trpícího vážnou duševní chorobou – schizofrenií. Projevuje-li někdo ve vašem okolí příznaky této nemoci, rozhodně situaci nepodceňujte! Schizofrenik může být nebezpečný nejen svému okolí, ale i sám sobě.

            Muž, který se přestal léčit v domnění, že už je zcela v pořádku, ohrozil zdraví své ženy a nakonec svým bludům sám podlehl.


4 názory

.
19. 12. 2008
Dát tip
chm..

domin.go
19. 12. 2008
Dát tip
No, řeknu ti to takhle: loni jsem byl na finále OČJ a ty slohovky (některý) měly takovou úroveň, o které se většině autorů tady ani nezdá (kromě tří, čtyř, max.pěti výjimek). Ale tohle je tak akorát na střed tabulky ve školním kole :)

Winter
15. 12. 2008
Dát tip
Já ti nevím. Takový pocit dejavu, řekl bych, aneb napsal jsi totální písmácký evergreen: zkratkovitý, nedodělaný, bez šmrncu a elegance .( S typickým "příběhem". Chtělo by to více zdrženlivosti a odstupu.

Tragicus
15. 12. 2008
Dát tip
První část byla dost marná, zkratkovitost apod., druhá to trochu pozvedla, nijak moc vysoko ovšem. Dost krátké na hlubší kritiku. Ale delší by to asi nemělo smysl psát. No, nicméně jsi to sem nemusel dávat v původní podobě a trochu na tom zapracovat. Ne že by to mělo smysl, ale kdo ví, třeba bys z toho něco vyždímal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru