Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Má nejoblíbenější hračka

03. 01. 2009
3
6
755
Autor
Rentigo

Jako malý kluk jsem trávil hodně času v Sudetech, v bývalé německé jižní Moravě, hned vedle dnešních hranic. Po revoluci zmizel trojitý ostnatý drát za barákem a my děti jsme si mohli vesele hrát. Všude. Vybrali jsme si opuštěný vojenský útvar, relikt komunismu. Vepředu byla stará secesní vila, šel z ní strach. Kolem byly pak další budovy, klece a garáže. Vypadalo to tam jako v poválečných filmech z Berlína – prázdno, vymlácená okna, nepořádek. Líbilo se mi tam.

Byli jsme čtyři. Já, brácha, sestřenice a bratranec. Země se právě privatizovala a my si hráli. Nejraději jsme prolézali největší opuštěnou budovu. Byla krásná. Dole byly zásobárny uhlí. Obrovské. Rodiny, co bydlely vedle, se po celé roky potýkaly s jejich nedostatkem. Nahoře byla věžička, pěkný výhled. Ve vile byly staré dřevěné ztrouchnivělé schody. Vrzaly. Sklep byl zatopen. Půda děsivá. Nikdy jsme ji celou neprohlédly, báli jsme se.

Už ani nevím, kde jsme je vzali. Ale vím, že kdykoliv jsme chtěli, měli jsme jich dostatek. Kolik jsme chtěli. Myslím náboje, ostré. Hlavně do brokovnice a ráže 9mm. Ty z brokovnice jsme rozdělali a vysypávali zvlášť střelný prach a broky. Náboje do pistole a kulometu jsme házeli skryti v příkopu do ohně. Pak jsme čekali na výstřel. Občas se neozval.

Trochu starší jsme si začali hrát jinde. Byly zde opuštěné hlídkové věže. Celé železné a hodně vysoké. Byl tam pěkný výhled. Jednou jsem mále spadl. Druhá „hračka“ byla podobná, ale tentokrát jsme se pohybovali pod zemí. Je zde plno starých bunkrů, „řopíků“. V jednom z těch desítek bunkrů zde kdysi uvízly nějaké děti. Zabouchly se za mini tlakové dveře. Naštěstí jedno dítě zůstalo venku a tak běželo zavolat pomoc. My je rádi prohledávali. Moc se toho tam už nedalo najít, jen sem tam nějaké mrtvé zvíře. Hlavní byla ale ta tma, neznámo a nádech druhé světové války.

To je má oblíbená „hračka“. Není to fotbalový míč, autíčko, prostě to není věc. Ale jednoduše mě to bavilo víc než cokoliv jiného. Doba se ale změnila, vojenský útvar koupila nějaká firma, je tam sběr starého železa. Rozhledny jsou rozřezané, odvezeny možná právě do této firmy. „Řopíky“ jsou zamřížované. Náboje dneska děti neseženou. A tak ta dnešní zkažená mládež tráví čas u televize a počítačů. Kde jsou ty staré časy, kdy se děti chtěly zabít? A vůbec, co ze mě může vyrůst?

6 názorů

Anetté
06. 06. 2009
Dát tip
jinak všechny děti si najdou nějakou zábavu, kde se můžou zabít, my sme třeba lezli po střeše a sestřenka se schovala v patym patře za okno, když hráli na skovku:))

Anetté
06. 06. 2009
Dát tip
Pěkný, mně přišly ty věty místama takový až moc sekaný, že je tam moc teček, ale to je možná můj problem

Santi€
15. 02. 2009
Dát tip
"Kde jsou ty staré časy, kdy se děti chtěly zabít?" ??? trochu víc fejeton než povídka každé dětství má svoje kulty

Také jsem si hrál v podobných kulisách. Na vojně.

MKbaby
05. 01. 2009
Dát tip
Tak tak! A se zbožím z tržnice se také lze smíchy potrhat!

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
řopíky jsou zase leckde zpřístupněné a na tržnici lze sehnat výbušninku, tak se staré dobré časy zase vracejí! *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru