Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní krajina mého domova

04. 01. 2009
0
4
629

Zimní krajina mého domova.

 

   S pomalu přicházející nocí, usedám na parapet v mém pokoji. Hlavu si oddaně položím na studené okenní sklo a svým pohledem zamířím v dál. Na zasněženou zemi se pomalinku snáší noc. Obloha je zcela temná, zkrz husté a ocelově zbarvené mraky není vidět jasného měsíce ani drobných zářících hvězdiček. Z té nekonečné pláně se pomalinku a lehce snášejí velké a chladné sněhové vločky, které jako peříčka plachtí oblohou a záhy přistanou na husté přikrývce naší země. Pod světlem pouličních lamp, jejíchž zářící kotouče lemují zavátou cestu, se třpytí jako miliony drahokamů a křišťálových kamínků. Všude je ticho a houstnoucí tma.

   Mráz na okenní tabulky kreslí nádherné obrázky z ledu, které by snad ani žádný malíř nedokázal vykouzlit na své čistě bílé plátno. Odkudsi z dáli se ozývají tóny známích vánočních koled a v každém domě panuje klidná a přátelská atmosféra.

   Svůj pohled pomalu stáčím na druhou stranu, kde se rozprostírají pole a staré sady, kam jen málokdy zamíří kroky člověka. Vše je zakryto tím magickým sněhem a jen po paměti vím, kde leží jaký strom, kde je velký svah s mohutnou borovicí, kudy vede stará cesta a kde začíná a končí velká dřevěná ohrada, ve které se přes teplejší období pasou stáda krav a ovcí. Teď, když tyto klidné a staré sady tiše odpočívají, na pokraji západu slunce zavítá vždy pár koní se svými jezdci. Lehký sníh, jenž spočívá na zmrzlé zemi, se před mohutnými kopyty ve třpytivých vlnách nese vzduchem, a ve kterém pak zůstávají hluboké stopy, jako jediná známka toho, že tento tajemný kraj i přes studené a pro mnohé nevlídné počasí, přece jen někdo navštíví.

   Uběhlo pouhých pár sekund a krajem zavládla opravdu hustá tma a na trůn usedla královna noci. Obzor splynul s nebem a ty smutné a nikým si nepovšimnuté pouliční lampy, jsou jediné, kdo nám dá trochu světla  a místo měsíce, jenž je ukrytý za klenbou neprostupných mraků, nám posvítí na cestu touhle krásnou a tajemnou krajinou mého domova.

 


4 názory

Každopádně děkuji za kritiku.Budu se snažit a polepším se.

Tragicus
05. 01. 2009
Dát tip
Hm, to už je minimálně třetí "povídka" za posledních 24 hodin, co s povídkou nemá nic společného. Popisnost až přehnáná, byť místy hezká.

DaNdÝ
04. 01. 2009
Dát tip
Právě ta slohovkovost. Ta se těžko oocení, koor tady. Jako ale vzít odstaveček z toho a strčit ho do nějjakýho děje by bylo i hezký, právě že z jakýs takýs tý atmosféry jde i vyjít a postavit na ní ten příběh.

za tečkou se obvykle dělává mezera, ale to jen tak na okraj také jsme na základce dostávali od paní učitelky podobná slohová zadání.. když bych si tedy odmyslel všudypřítomnou popisnost, místy až vlezlou, a připsal její přítomnost na bedra celkovému zadání, byl bych zřejmě spokojeně jedničkoval - vedle již zmiňované stereotypní snahy zachytit jakýsi statický vjem lze v díle vystopovat i decentní pokus o uchopení atmosféry

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru