Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Arogance je parukou k zakrytí duševní pleši

07. 01. 2009
5
12
3058
Autor
roorybacky

Arogance. Slovo cizího původu, které se svému významu přibližuje nejvíce v podobě syntézy výrazů krutost, bezohlednost a sprostota.

 

Arogance. Může být dílem špatného charakteru jedince či produktem nedostatku správné výchovy ze strany rodičů a vůbec ze stran všech lidí, kteří se kolem nás točili nejčastěji v dobách pokládání základů naší morální vyspělosti a popřípadě stáli při nás až do aktuálního momentu, kdy všichni jsme na svém vrcholu veškerého vývoje nás samotných. Ať už tento vývoj proběhl úspěšně – ve smyslu dosažení naší dospělosti nebo alespoň ve smyslu kroků vedoucích správným směrem, anebo ať už byl tento výboj neúspěšný a my stojíme, přežíváme či nežijeme správně – v obou těchto případech platí následující.

 

Nejsme nic jiného, než v co nás svět kolem nás a život sám proměnil; s malým přídavkem té dědičnosti.

 

Arogance. Může být i maskou dotyčného, nevyjadřujíc pranic z jeho pravého já. Zdaleka ne vždy platí, že lidé projevující se arogantně, za což jsou mnohými podle logiky odsuzováni, činí takto z vlastní vůle a že jsou takto šťastni. Často pro ně arogance slouží jako obranný mechanismus. Proti čemu? Proti jí samotné.

 

Lidé, setkávající se s arogancí od samého dětství anebo i jenom delší dobu v jakémkoliv období jejich života a z nich především ti, kteří jí byli či stále jsou pravidelně zasahováni a trpěli či stále ještě skrze ni trpí, tito lidé byli její zničující silou násilně a nedobrovolně přetvořeni v její roznašeče, aniž by přestali býti její obětí. Naopak – stali se na ní závislí.


Zlo neplodí nic než zlo a arogance je zlo. Je to nemoc.

 

Spousta lidí sebe ve svojí aroganci našla, dále si jí pěstuje a dělá je to v jejich očích lepšími a silnějšími než ostatní, přestože přesný opak je pravdou a ubohost se zoufalstvím těchto lidí je, bez jakékoliv ironie či posměchu, smutná a pomoc zasluhující.

 

Arogance. Je parukou k zakrytí duševní pleše. Věta, která může být brána jako pravdivá, ale častokrát pravdivá prostě není. Arogance je mnohdy jen voláním o pomoc, které nikdy nemůže býti vyslyšeno, i když by mělo být. Není to správné, přesto je. Tak jako svět, ve kterém žijeme, přežíváme, nebo nežijeme správně.


12 názorů

podnětné:)

Saintzero
10. 09. 2009
Dát tip
V celku s tím souhlasím, ale má to pár nedostatků.Píšeš tam, že je to nemoc, ale v dnešní době platí, že vyhraje ten kdo je krutý bezohledný a jemu všechno jedno.To jsou ty dnešní manažeři, právníci, politici,... Je to prostě touhle dobou, že jsou lidi takový, nevím jestli to mám brát jako nemoc.Je prostě doba kdy se určité věci musí brát jako nutnost,a pokud je arogance bežný jev, pak ji rozhodně nebudu brát jako nemoc. Jo a prosím tě je to moc křečovitě napsaný, já když jsem byl ve tvým věku, tak jsem tak taky psal, a teď vidím jako to vypadá.

Rajmund
17. 05. 2009
Dát tip
S arogancí nejdál dojdeš, voe!

Lightdancer
04. 04. 2009
Dát tip
částečně se shoduji s tvrzeními, částečně si myslim že je v nich nedostatek zkušenosti každopádně: Determinovanost nás předurčuje, jen naše převědčení z nás ale dělá to, čím doopravdy jsme...***

johanne
20. 01. 2009
Dát tip
Osobně nenávidím poznámky typu: ale slečno, vy jste mladá, vy nemáte zkušenosti, to všechno teprve uvidíte (atp.), takže k tématu, jestli víš nebo nevíš, o čem píšeš, nic, připadá mi to dost nepodstatné. Po formální stránce: nezačínala bych čtyři odstavce slovem "arogance", působí to rádoby efektně (něco jako: myslete... ready-steady-go!). Celkově je to psáno trochu moc mudrlantsky, bylo by lepší jednotlivé myšlenky trochu rozvést a neházet to takhle od boku jako úžasné pravdy. Taky gramatika nic moc. Celkově si moc nerozumím s generalizacemi čehokoli; rozhodně není dobré přecházet od jednoho krajního pólu k druhému (zjednodušeně: arogantní lidé jsou zlí x arogantní lidé vlastně zlí nejsou). Jo, chce to hodně práce, jestli to budeš předělávat...

roorybacky
15. 01. 2009
Dát tip
S tím, že nevím o čem píšu, nesouhlasím. Ta práce je produkt dvou hodin ve škole, bez domácí přípravy - jinak by to vypadalo podstatně lépe, troufám si tvrdit. Forma krkolomná je, musím na ní zapracovat, jelikož si na to stěžuje spousta lidí, ačkoli mě samotnému se takovále zamlouvá. No a co se týče myšlenkové stránky, nesmysly to nejsou. Mimochodem jsem ve třeťáku na střední, což je podle tebe jistě přinejlepším "smutné".

Tragicus
09. 01. 2009
Dát tip
Kravina...

Marcela.K.
07. 01. 2009
Dát tip
Mluvíš jako člověk, který se s arogancí setkal a přemýšlíš o tom proč...za to si jistě zasloužíš tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru