Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koleje

12. 08. 2001
1
0
1170

sedneš si do kupé

nad sebe hodíš batoh

otevřeš okno

vykloníš hlavu

 

opájíš se tou rychlostí

tichým a přece uši rvoucím nebezpečím

vítr ti cuchá vlasy

rychlost je neuvěřitelná

 

ty s výrazem

němého zamyšlení

míjíš stanice

každáz nich má svůj příběh

své kouzlo

svou identitu

 

a jak tak zíráš z okna

před očima ti ubíhá fantaskní krajina

miluješ cestování

bez cíle životem

 

 

 


hermit
25. 08. 2001
Dát tip
já bych tuhle báseň rozhodně neodsoudil, mě osobně prostě až tolik nezasáhla, ale to neznamená, že jí pokládám za špatnou -jenom čistě z mého pohledu za slabší, nicméně slušnou. Wopiho výtku částečně chápu, ale tady to tak necítím, myslím, že Hankovu úmyslu se dá rozumět, nechápu ho jako násilné vtažení do děje... (hm, to jsem ale asertivní, co? :)))) vlastně, jak si to čtu už asi popáté, tak se mi to začíná upřímně líbit! :)) takže jestli jsem poprvé nedal tip, tak teď ho dávám...*

Wopi
25. 08. 2001
Dát tip
Spousta lidí žije v podivném bludu, že když místo prostého "vstal jsem, kouknul jsem se do ledničky, zapnul jsem televizi a zase jsem usnul" napíšou "vstal jsi, kouknul jsi do ledničky, zapnul jsi televizi a zase jsi usnul", posunuly prostý popis do sféry umění. Ani náhodou. Proto jsem na to upozornil. Du forma má své opodstatnění tehdy, kdy se opravdu snaží promluvit přímo lidem do duše (to slavné "opustíš-li mne..."). Jinak zní obvykle podivně. Bohužel v tom bludu nezkušené utvrzuje hodně českých písňových textů, které dost často znějí amatérsky neuměle a které negativně ovlivňují nezkušené posluchače. Tohle mám možnost pozorovat, neboť kluk, který nikdy nepřečetl jedinou báseň a rýmy zná jen z vysílání komerčních rádií se pokouší vytvářet právě takovéto věci...

hermit
25. 08. 2001
Dát tip
Wopi, já vím a beru to tak. Ale tahle báseň je - imho!! - programově povrchní: je o klouzání po povrchu - "miluješ cestování/bez cíle životem" -je povrchní píše o povrchnosti povrchními slovy - a to mi právě přijde - ale až po několikerém přečetní - jako dost kompaktní, možná i nezamýšleně... ne že by mě tenhle druh poerzie bavilo číst dlouho, ale občas... rád posvačím... :)))

pro pana Ukrajince:ja nevim, ale bez cile se da cestovat i pres nejake zastavky, bez potreby urcit si presne misto, kam se chci dostat. ja nevim, asi ti tohle nevymluvim, vzhledem k tomu, jak sebevedome pusobi tvoje "kritika". kazdopadne me docela mrzi, ze jakmile se nekde objevi alespon 1 negativni reakce, vsichni se zacnou zamyslet, co je na basni spatneho a vypichuji to. nerikam, ze tohle je super kousek, ja ji spis radim mezi ty "odpocinkove", ale zasadne jsem proti prehnanym reakcim. lidicky, zkuste nekdy vypichovat ty fajn veci na basnich, to, co se vam libi, a neomezujte se na pouhe "skvele, uchvatne, proste ***". zda se mi, ze neumite reagovat v pozitivnim smyslu. mozna jen prehanim, avsak neco na tom pravdepodobne bude. alespon ja mam takovy pocit...

jo, pokud sem Wopi podsouval neco, co nechce slyset, ci jestli si mysli, ze "du" forma je pro ni, tak se omlouvam. omlouvam za to, ze jsi vubec nepochopil/a, o co jde. proc si myslis, ze pokud pouziji osloveni, tak je venovano zrovinka tobe? nic proti, ale abych dosahl vetsiho emocionalniho prozitku pri cteni, rozhodl jsem se pouzit sugestivni vtazeni ctenare do basne. skoda, ze to nevyslo a nebylo pochopeno. snad jindy.

Wopi
24. 08. 2001
Dát tip
To, co píšeš, chápu, ale zato nechápu, proč myslíš, že "du" formou dosáhneš "většího emocionálního prožitku". K tomu tě vede co?? Znám mnoho poezie dávající úžasné emocionální prožitky, aniž by toho dosahovaly TAKTO. Mně osobně ten styl připomíná leda tak ony podivné "interaktivní" příběhy typu "stojíš u jeskyně a slyšíš zevnitř volání... vejdeš dovnitř - str.71, otočíš se a jdeš pryč - str.88, jdeš se za keř vymočit - str.19", jejichž literární úroveň je obvykle nulová. A že vtažení mě coby čtenáře se nepodařilo, jsem již napsal.

Gastarbajtr
13. 08. 2001
Dát tip
pokud jedu ve vlaku několik stanic, znamená to, že mám lístek, a když mám lístek, tak to není cesta bez cíle...

hermit
12. 08. 2001
Dát tip
****-

Wopi
12. 08. 2001
Dát tip
to neni pravda... nemiluju... proč mi to tvrdíš??? (aneb nikdy jsem nechápal básně ve druhé osobě - snaží se mi něco podsouvat... nevím proč...)

nic mi to neříká...

Kovi
12. 08. 2001
Dát tip
příliš popisné... nedáváš prostor čtenářově fantazii...

Wiki
12. 08. 2001
Dát tip
hmmmm....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru