Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kaly

11. 01. 2009
2
8
388
Autor
Lusinda

Kaly

ON:

Centrem Londýna jde muž. Spěchá, v ruce má jednu bílou kaly. Jde do hotelu za milenkou.Znají se jen krátce, týden. Ještě spolu nespali, dnes večer se uvidí možná naposledy. Je vzrušený, těší se na ní, zároveň ale lehce nervózní. Přeci jen je o 10 let starší než on. Nikdy by neřekl, že už jí je 50. Je tak šarmantní, milá a okouzlující. Vždyť je Francouzka, ty to mají v krvi.

Jde hotelem, blíží se k pokoji. Ještě se v zrcadle pro jistotu upraví. Je u ní, mile ho přivítá, je úžasná. Sedí na židli a pozoruje ji, čůrák mu stojí. Nejradši by ji ohnul o stůl a vyšukal jí díru do hlavy. Něco se v něm ale zlomí a udělá velmi zvláštní věc, pouze si s ní povídá. Žádný sex, sexuální narážky ani fyzický kontakt. Důvěrně si povídají. Mluví o všem možném, o dětství, prvních láskách, problémech vážných i směšných, o rodině. Během noci si o sobě řeknou úplně všechno, leží spolu v posteli, jen v negližé, a jeden druhému si vylévají srdce, je to dojemné.

Ráno leží v posteli a snídá. Raní Timesy, čaj a opečenou topinku s džemem. Kochá se pohledem, jak se obléká. Odkládá noviny na noční stolek a přitom si všimne knížky. Knížky, s úžasnou koženou vazbou. Zaujme ho, vezme knihu do ruky a začne v ní listovat. Narazí na věnování, je od jejího manžela. OD JEJÍHO MANŽELA…Netuší proč, ale přepadne ho žárlivost, štve ho to. Myslel si, že je jenom jeho, aspoň teď a tady. Měl za to, že je ve městě sama, cizinka a on jí chrání.

Také se obléká přičemž si na stolek položí šál. V raních londýnských uličkách bývá často zima. Všimne si, že šál omylem zakrývá knihu a přepadne ho uspokojivý, hřejivý pocit. Záměrně bere pouze Timesy. Šál zůstává na knize. Zakrývá tak jedinou věc v pokoji, která připomíná jejího manžela. Objímá milenku a odcházejí.


ONA:

Dnes večer za ní přijde milenec. Jediná zábava, kterou ve městě má. Dá se říct, že jediná zábava, kterou posledních pár let má, jsou milenci. Má manžela, s kterým si nerozumí, jezdí s ním od města k městu. A v každém si najde milence. Jen to jí drží nad vodou.Je v londýnském pokoji a čeká na něj, tenhle je o 10 let mladší než ona. Je milý, pozorný. Jaký asi bude v posteli? Bude stát za hřích, bude jiný než ostatní?

Už je tu, přinesl jí květinu, jak hezké. Sedá si ke stolku a pozoruje jí, je v rozpacích. Najednou se stane něco zvláštního. Povídá si s ní, k ničemu se nemá, nevrhá se na ni. Jen si tu sedí a zajímá ho úplně vše. Je jí dobře, otevírá se a vyzpovídá se mu úplně ze všeho. Jsou v posteli a celou noc si jen povídají.Ráno jí je přímo božsky, jako by omládla o 10 let. Nádhera…takhle se necítila už hodně dlouho. Zná ho krátce, žádný sex v noci nebyl. Tohle se jí ještě nestalo, cítí k němu něco jiného.

Obléká se a přemýšlí, proč mu neřekla o manželovi. Znamená pro ni pořád hodně a schválně tu skutečnost zatajila? Nebo už vůbec nic a přišlo jí to bezvýznamné?... Ohlédne se po pokoji a zaujme jí jeho šál na její knize. Přemýšlí: zjistil to, ví, že má manžela a teď dumá, proč mu to neřekla? Nebo to je jen náhoda? Ne, to náhoda není, to je skrytý záměr. Jaký? Také ho objímá a spolu odcházejí.


8 názorů

StvN
31. 01. 2009
Dát tip
Souhlasíš Lusindo se zařazením této povídky do Povídky měsíce?

moorgaan
31. 01. 2009
Dát tip
dobre udelane a vykreslene- povidkove jednoduche a pritom rozsahle..vystihlas jak atmosferu,tak pointu..moc libi, nominuji do povidky mesice leden/09..tip/*

comas
15. 01. 2009
Dát tip
Jo a to kritizování milenců, že neměli spolu sex...U milenců jde hlavně o duševní pouto a útěchu...Tak nekritizuj povrchní chudáku

comas
15. 01. 2009
Dát tip
Tak tohle bylo super pohled obouch dvou fakt sem ani nedejchal když sem čet druhou část a říkal sem si co měla ta francouzka v hlavě, že chlápek neudělal nic s čurákem:-) Bylo to moc pěkný dojemný a milí zahřálo mě to na srdci

comas
15. 01. 2009
Dát tip
Tak tohle bylo super pohled obouch dvou fakt sem ani nedejchal když sem čet druhou část a říkal sem si co měla ta francouzka v hlavě, že chlápek neudělal nic s čurákem:-) Bylo to moc pěkný dojemný a milí zahřálo mě to na srdci

Tragicus
11. 01. 2009
Dát tip
Nevím, nakolik se dá mluvit o milencích, když spolu nemají sex. Trochu mne zaráží to: "čurák mu stojí", je to jediné vulgární slovo v celém textu a nevšiml jsem si nějakého hlubšího důvodu pro jeho použití. To nadepsaní "ON", "ONA" mi přijde zbytečné a hloupé. A co je na tom k zamyšlení jsem také nepochopil. Ale napsáno je to jinak docela slušně.

bubu71
11. 01. 2009
Dát tip
Lusindo,Lusindo,píše Ti to hezky.**********

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru