Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Projev na maturitní ples

15. 01. 2009
0
3
9380
Autor
Paperback
Vážení učitelé, milí rodiče, přátelé, kamarádi,
 
 
je velice těžké začínat tento projev jinak než myšlenkou čím jsme byli, čím jsme a čím budeme. Celkově je velmi složité mluvit tady- na maturitním plese, který se týká něčeho, co ani zdaleka nemáme- a to maturitu.
 
Kdysi někdo řekl, že život je jako kniha- a měl pravdu. Ta naše kniha má přes sedm set stran- jednu stanu za každý školní den. A i když jsme nyní za půlkou, přesto nevíme, jak kniha skončí.
 
Hned na prvním stránce našeho knižního vyprávění je 1.září 2005, kdy nám začínalo něco nového, něco co nezažil nikdo z nás. Nikdo nevěděl, jakým směrem se děj- naše studium bude ubírat, jaké postavy na své cestě potká a které stránky budou právě pro toho či onoho kritické. Věděli jsme jen, jak se naše kniha bude jmenovat a jak přibližně skončí.
 
Moc dobře si pamatuji na svůj první školní den. Přišla jsme do třídy a kolem sebe viděla nové tváře, nové lidi, které jsem neznala, ale přesto věděla, že je poznám, že brzy najdeme stejný můstek, ze kterého odrazíme naše osudy.
 
Když si vzpomenu na již přečtené stránky, zjišťuji, že každý rok někdo odešel a každý někdo přišel. Nikdo s tím nepočítal, nikdo to nevěděl dopředu a přesto to přišlo.
 
Doufám, že se mnou budou ostatní souhlasit, když řeknu, že se nám ty už skoro čtyři roky krásně uběhly. Že když prolistujeme přečtenými listy, že si vzpomeneme na krásné okamžiky, strávené s našimi spolužáky, ze kterých se časem stali ti nejlepší přátelé.
 
Ráda bych vám řekla, jak kniha skončí. Jestli po jejím dočtení budeme plakat dojetím nebo se trápit. Ale to nikdo neví. Nevím to já, nevíte to Vy. Kniha ještě nebyla dopsána, protože její autor čeká na správný čas. Na dobu, až hlavní hrdinové složí onu zkoušku a z dětí se stanou dospělí. Teď je jen na nás, jak kniha skončí. Doufejme, že dobře, a že ve chvíli, kdy dočteme poslední sedmistý list, budeme šťastní a zaklapneme naši knihu s hezkou vzpomínkou,. A právě v té době, v čase měsíce máje začne psát kniha nová...Tak nám držte palce...
_____________________________________________________________________________________________________
Dobrý den, ráda bych slyšela vaší kritiku. Velice si vás všech tady cením, a právě proto, že vaše názory jsou objekivní bych chtěla
posouzení, jesli je projev vhodný.
Mnohokrát děkuji:)

3 názory

Dero
15. 01. 2009
Dát tip
Změna kategorie.

Anetté
15. 01. 2009
Dát tip
já nevim, mě tyhle papírový projevy štvou.)) konec střední musí bejt už dost depresivní věc sama o sobě na to aby se to ještě zdůrazňovalo:) Ale máš to pěkný:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru