Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Válka

17. 08. 2001
1
0
970
Autor
_Irena_

Odjakživa bojovníci bojovali za svobodu a mír,
proto složili všichni přísahu,
ale nyní?

Válčí se jen proto, že se snobové
nedokáží dohodnout jen mezi sebou
Copak za to můžou ostatní lidé?
Kdo jim vrátí životy a ztráty
milovaných? A oni?

Oni nemají ani špatné svědomí
a stejně s dál žijí jako baroni.
Jsou to jen svině
a za to by měli zkusit žít
BÍDNĚ!

Semipalakva
22. 10. 2001
Dát tip
no tak to rozhodně!

Mahoney
24. 08. 2001
Dát tip
krel, máš pravdu, nevymotáme se z toho, dokud nebudeme věřit, že je možné se z toho vymotat, protože do té doby to ani nezkusíme...

Diana
23. 08. 2001
Dát tip
Báseň se mi nelíbí, připomíná mi silně osvětovou činnost politruka. Diskuse mne potěšila a obohatila, Mahoney,Wopi,Rivka,Albi -díky za moudrá slova.

Krel
23. 08. 2001
Dát tip
Psychopat: hmmm ale to je jedna z prvních přirozeností člověka, bojovat mordovat a jinak ubližovat jak sobě tak jiným. A máš pravdu po morální stránce nemá válka vítěze, jenže lidé se na morální stránku neohlíží pokud jim z toho kyne majetek zisk, sláva...právě kvůli jejich povaze a ta se nikdy nezmění. Vždycky tady bude někdo kdo bude chtít vládnout a tvrdě si půjde za svým. A aby se ty ostatní "mírumilovné " státy před ním ochránili, tak přece musí zbrojit a vyvýjet co nejmodernější válečnou techniku...a to je začarovaný kruh ze kterého se nevymotáme.

Krel
22. 08. 2001
Dát tip
hmmm.... válka za mír je dle mého vcelku dobrá a naivní blbost, nokdy se moc nebojovalo za mír, vždy musí být agresor a útočník... k diskuzi nade mnou : viz Wopi

Gastarbajtr
18. 08. 2001
Dát tip
Wopi: Asi jsi trochu mimo mísu ty. Já nemluvil o občanské válce v bývalé Jugoslávii, ale o nezákonném bombardování Srbska a Černé Hory v roce 1998. Neboj se, o poměrech v Jugoslávii jsem toho možná četl víc než ty, komunikoval jsem s lidmi z Bělehradu, Slavonskiho Brodu, emigranty - a člověk se diví, jak od místních lidí dostává zprávy "trochu" jiné než ty, co jsme mohli čítat v novinách a poslouchat ve zprávách. Téměř všichni ( Chorvati i Srbové) se shodli na tom, že občanskou válku nezavinil ani Miloševič, ani Karadžič, ale německo-americké uznání nezávislosti Chorvatska a Slovinska roku 1991. Téměř přes noc byli vyhnáni Srbové z příhraničního území a docházelo k jejich hromadnému vyvražďování. Pokud jsi viděl film Vukovar poste restante, tak zhruba tak je to tam vylíčené. A jestli mám mluvit o tom bombardování v roce 1998, tak podle čerstvě odtajněných materiálů byl celý konflikt uměle vyvolán Bílým domem a velením NATO. Je tristní, jak se americká tajná zbraň (Kosovští Albánci) teď obracejí proti nim.), ale dobře jim tak Astalavista: Můj výkřik není do tmy, já se pod něj podepíšu kdykoliv. A abych Tě uklidnil, podle módy se rozhodně nikam nezařazuju - to bych v roce 1998 horlivě schvaloval nálety na Jugoslávii. A zatím jsem měl obrovské problémy ve škole, když jsem přišel v triku se srbskou vlajkou a nápisem Nezaboravijo sam Jugoslavijo.

Gastarbajtr
18. 08. 2001
Dát tip
Albireo: Tohle povídej všem těm, kteří ztratili své blízké při náletu. Určitě s Tebou budou nadšeně souhlasit.

Gastarbajtr
18. 08. 2001
Dát tip
Wopi: Ano, souhlasím, Havel konflikt nevyprovokoval, ale jako jeden z mála (a samozřejmě jako první) prezidentů vyslovil plnou podporu paktu NATO při bombardování Srbska. Lidé mají krátkou paměť, jediný stát, který se postavil proti okupaci Československa v roce 1968 byla Jugoslávie... Dále s Tebou souhlasím, že během občanské války se děly strašná zvěrstva na civilním obyvatelstvu, ale je pozoruhodné, že souzeni jsou za ně pouze Srbové. Ještě jsem nazaregistroval, aby byl odsouzen Chorvat. Vítězů se nikdo na nic neptá... Je paradoxní, že dnes je souzen Miloševič, který byl v roce 1995 v širším okruhu kandidátů na Nobelovu cenu za mír, když podstoupil území Republika Srbská krajina Chorvatsku (tj. území, ve kterém žilo trvale více Srbů než Chorvatů) a zamezil tím prodloužení ozbrojeného konfliktu. NATO žádný důvod k bombardování nemělo - údajná genocida Albánců (i Haagem potvrzeno "pouze" 43 obětí dvouletých nepokojů v Kosovu, což je vzhledem k ostatním krizovým územím naprosté minimum, a to ještě na obou stranách), proč tedy dnes není pustošena nálety Makedonie, když brání své území proti těm samým lidem? Hledala se záminka, jak srvhnout vládu, mj. v demokratických volbách zvolenou, nepohodlného státu, který překážel geopolitickým zájmům Aliance. Byly porušeny mezinárodní dohody o zákazu vměšování se do vnitřních záležitostí suverénního státu, únos S. Miloševiče - přes zákaz ústavního soudu - je dalším porušením zákona (nijak nehájím Miloševiče, je to bezesporu záporná postava, ale ze své činy má být souzen v Srbsku a ne v Haagu, tento tribunál je snůškou nesnášenlivých lidí, kteří si ve jménu "demokracie a spravedlnosti" hrají na Boží soud. Srbové jsou dnes souzeni ve stylu: zákony se týkají všech, ale slouží jen někomu. Dnes je všechno nadšení ze svržení režimu v Srbsku pryč. Už se rozpadá vláda, země se zmítá na pokraji ekonomického kolapsu a Spojené státy neposkytly slibovaný "milodar" vy výši 1 mld USD za vydání Miloševiče, prý kvůli starému dluhu Jugoslávie, který činil (světe, div se) přesně onu jednu miliardu dolarů. KDO ZA TO TEDY MŮŽE? On už se obětní beránek časem najde...

nesdílím stejný názor:)))

Gastarbajtr
17. 08. 2001
Dát tip
sdílím stejný názor za zločiny proti Jugoslávii celý vedení NATO, Solanu, Clintona, Havla, Albrightovou před soud !!!!!!!!!!!!!!

Pepo
17. 08. 2001
Dát tip
ako Mahoney (aj keď dá sa to vždy?)

nebraska
17. 08. 2001
Dát tip
forma se mi nelibi...

Mahoney
17. 08. 2001
Dát tip
pepo: ano, dá se to vždy... bohužel, snad každý má nějakou mez, do které to ještě zvládne; a pak... :-((

Janis
17. 08. 2001
Dát tip
ano...válka bude...v úterý...

Bhati
17. 08. 2001
Dát tip
Já víceméně souhlasím s nebraskou...to poselství je samozřejmě krutě pravdivé,ale...spíš to má formu otázky do pléna. NEbo kolektivního zamyšlení.

Wopi
17. 08. 2001
Dát tip
Gastarbajtr: za Jugošku nemůže ani Clinton, ani Havel, ale nábožeská a národnostní nesnášenlivost lidí. Trochu se zajímej, jak to tam vypadalo, co si dělali mezi sebou, přečti si něco o mučení, vraždění malejch dětí, hromadném znásilňování ženských... Jsi mírně mimo mísu.

Rivka
17. 08. 2001
Dát tip
Ono vůbec - i ta báseň mi přijde pomýlená... (Bojovat za mír? Uf... jen o málo lepší než bojovat o zrno - a je to děsivá fráze... Vždycky, vždycky se bojovalo o peníze - ať se to nazývalo válkou za čest, uzmutí svatých míst pohanům nebo osvobození otroků... Tak se mi zdá, že jediná rozumná válka se vedla kvůli Heleně;) ) Jinak viz Wopi...

Albireo
17. 08. 2001
Dát tip
"Bojovat za mír je jako souložit za panenství" - starý vtip z hluboké totality. A má něco - spíš dost - do sebe. Naprosto souhlasím s Wopim. Jsou případy, kdy je použití síly prostě tím menším zlem. Viz Čapkovu Matku. V Jugoslávii nešlo o válku NATO proti státu, ale proti vládnoucí klice terorizující vlastní obyvatele.

Mahoney
17. 08. 2001
Dát tip
Rivka * * * * * *

Wopi
17. 08. 2001
Dát tip
Rivka, Albi - *** Albi: ten výrok je DOKONALÝ :-)))

Astalavista
17. 08. 2001
Dát tip
viz. Wopi Gastarbajtr: tyhle silácký výkřiky do tmy prostřednictvím lidí, kteří se jaksi tendenčně a v souladu s módou zařazujou tu sem, tu jinam, opravdu zbožňuju... k básni: Podle mě chybí hlubší znalost všeobecných dějin, protože když napíšeš, že odjakživa bojovníci bojovali za svobodu a mír, píšeš nesmysly.

Mahoney
15. 08. 2001
Dát tip
ale nejdřív se zbavme nenávisti a pak s láskou... ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru