Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bečvanské pověsti - Jak nám do stodoly narazil tank

07. 02. 2009
0
1
618
Autor
angelicek

tak tu mate dalši na pobaveni...

Už temu bude mysym sto let, kdy stařiček mojeho stareho taty postavil našu stodolu. Je to práca pořádna, pravda ale, že už do ni teče, bo sto let je sto let. Bylo to nekdy v obdobi, kdy nas Rusaci přijeli okupovať. Staříčkovi sa to tuze nelibilo, no bodejť by sa mu to libilo, když kolem baraku mu vedla cesta! Tež by sem na ty hajzly nadavala! Cely deň, co deň možna ai tyděň, jim jezdily tanky pod okny, tož mi řeknite, keho by to nenasralo!
Stařiček už tenkrat nebyl žadny mladik, tož si myslel, že aspoň na stara kolena bude měť pokoj, ale neměl! Sednul si teda na zápraži s fajfků, že sa aspoň pozre na tu promenádu. Na vojáky nadával, jak uměl. Kdyby mu rozuměli, aspoň by sa nedožil te katastrofy! Mysim, že to bylo asi čtvrty deň, kdy začaly tanky jezdiť, staříček zrovna stanul, po obědě měl ve zvyku stěhovať gauč. Už si bral fajfku a sirky, že si zas sedne na schodky a bude sa dívať, když tu naraz slyši ranu jak z děla! Myslil si, že po nekom střílajů, tož si hned vzal flintu, aby mohl jako pravy vlastenec braniť každeho suseda a střeliť si do tych smradu. Vyletěl z baraku, za nim hned stařenka a co neviděl! Okolo stodoly stalo kolco Rusaku! Hned tam išel, tož baže sa Rusaci lekli, že na nich vyletěl s flintu, nekeří ai zalezli zpatky do tanku! Stařiček sa podíval, na co tam všeci čuměli, tož málem dostal infakt! Zařval na nich, že když s tim jezdiť neumňá tož, co do teho lezu, blbečci! Nadaval jim až z něho šel strach! Stařenka sa tež šla podivať, prečo tam tak kleje, tož malem to s ňů tež šlehlo! Do stodoly nabural tank! Stařiček obchodil roh stodoly, kery sa stal rusackym tankum osudny a klél až za hory zelenaly! Děcka tež přišly, když slyšely tu ranu, aby zjistili, co sa děje, tož ložili sa, že stařiček s tyma tankama neco proved a jak jim spadla huba když to uviděly! Stařiček kopal do tanku, kery měl lehce promačknuty bok a div, že tym maníkom nevyliskal. O chvilu Rusaci jeli dalej, jakdyby sa nechumelilo. tož co, šak stodola byla cela!
Až teďkaj před par roky sme zjistili, že ten blby tank našu stodolu posunul o pul metra! Jinak je stodola stale cela, bo je to poctivá praca! Stařiček to Rusakom nikdy nezapoměl a ja jim to tež nezapomenu, až nejakeho uvidim vyliskam mu - za staříčka, budiž mu zem lehka...

1 názor

Pane na nebi :-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru