Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A tak tam stál dál sám a sám .....

02. 03. 2009
1
3
477
Autor
Dalema
     Na jedné skále stál starý strom. Koukal na vyrůstající, sílící a vztekající se stromy. Neuměl jim uhnout a dát jim jejich vytoužené světlo. Měl staré kořeny, které už vrostly do skály. Dávno byl její součástí. Stále ale měl dost síly. A svou nehybnost se snažil těm mladým dole vynahradit svými zkušenostmi a svou silou.

     Uměl bojovat s větrem. Pod jeho větvemi nikdy nebyla tak krutá zima. Slyšel prskající a vztekající se stromky. Slyšel jejich výzvy k uhnutí. Už jej nebavilo odpovídat. Už jej dávno, dávno, strašně dávno přestalo bavit s nimi diskutovat. Ostatně už špatně slyšel a jejich slovům už nějak nerozuměl. Spíše nechtěl rozumět. Měl rád způsob jakým se mluvilo, když byl mladý a když se vztekal na starší stromy. Vzpomínal na ty, se kterými vyrůstal. Vzpomínal i na svou první zimu, ve které zůstal na planině sám a ve které přišel o většinu větví.

     Věděl dobře, že tu jednou nebude a přemýšlel o těch vzteklounech dole. Kterýpak z nich tu převezme jeho úděl.

     Stokrát rád by některému z nich pověděl: Ty blázne, víš oč se tady snažíš? Ale už to zkoušel. Nemělo to smysl. Nerozuměli mu. A nebo nedokázali dát najevo, že mu rozumí a vztekali se tam dole dál. Jen tím přiléval oleje do ohně. Však je za chvíli přestane bavit tady hulákat.

A tak tam stál dál sám a sám …


3 názory

zvedavec
10. 02. 2020
Dát tip

navyše, bol silný; a teda pomáhal nie tak, ako vykrikovali, že pomáhať má, ale tak, aby skutočne všetkým, aj tým nevďačníkom, pomohol


zvedavec
10. 02. 2020
Dát tip

Oslovila ma veľmi

páči sa mi, že nepresviedčal, a ani nebránil sa, lebo už vedel, že veď načo, aj tak nebude pochopený, ale snažil sa pomáhať


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru