Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Faunův labyrint

10. 03. 2009
3
22
1166
Autor
Gorik

Potřebovala bych, abyste byli hodně upřímní a popřípadě mě upozornili na chyby, kterých tam asi pár bude. Je to má první recenze, tak směle prosím o kritiku a ne plácání do vzduchu! Děkuji:)

Faunův labyrint

Natočil mexický režisér Guillermo del Toro, který má  na svědomí filmy jako jsou například: Blade 2, Hellboy nebo Princ bez království. Už jenom jeho jméno napovídá, že tento film bude něčím víc, než pohádkou. Z plakátů kouká malá holčička, nebo vysoký Faun, z kterého jde pohádkový děs. Děti se na tento film mohly koukat až od dvanácti let, jejich rodiče nechápali proč. V polovině filmu přišli na to, že počáteční varování mělo asi něco do sebe. Vylekané maminky zakrývaly svým dítkům oči a uši – dost ironie, když v kině potřebujete tyto dva smysly.

Gillermu del Torovi se totiž povedlo spojit dvě rozlučné linie filmu: realitu ztvárňující válku ve Španělsku z roku 1944  a pohádkový svět malé Ofélie - Ivana Baquero, která pomocí Faunových rad utíká do světa fantazie a kouzel. Celý příběh  se skládá z více žánrů. Del Toro chtěl zaujmout větší skupinu diváků, takže zasadil historické drama do světa pohádek a fantasy. Sama si myslím, že by se tu určitě našla aspoň jedna hororová scéna, která stojí za to! Mrtvolník, jež požírá děti a sleduje události pomocí svých stigmat v rukou, do kterých si dává své bulvy taktně ležící na podnosu před ním.

Příběh začíná stejně jako v Princi bez království – od konce. Sám režisér přiznává, že jsou to úzce spojené filmy, už jenom proto, že se odehrávají ve stejné době. Dokonce se zmínil o tom, že Faunův labyrint měl být natočen ještě před ním, ale bohužel k tomu neměl prostředky. Proto si počkal pár let a vytvořil mistrovské dílo. V příběhu se mu povedlo promítnout hrozbu fašismu a války mnohem lépe, než v Princi bez království. Film byl natáčen ve městě Belchyte, které opravdu zažilo tuto válku.

Malá Ofélie přijíždí se svou těhotnou matkou do městečka, kde sídlí otčím kapitán Vidal, který má za úkol potlačit partyzánské hnutí. Cestou potká vílu, která zprvu vypadá jako Strašilka australská. Del Toro později dokazuje, že dětská představivost nezná mezí, ze Strašilky se stane modrá víla. Vypadá přesně jako z pohádek, jež si Ofélie čítávala. Postupem času přichází na záhady nového domova. Otčím je zlý a služka Mercedes pomáhá partyzánům. Hlavní hrdinka objeví Faunův labyrint, díky kterému zjistí,  že je princezna Moanna, dcera krále podsvětí. A jak to v každé pohádce bývá, dostala Ofélie knihu odpovědí a cest. Aby se dostala zpátky ke královskému otci a matce, musela postupovat stejně jako Jiřík ve Zlatovlásce. Splnit tři úkoly, aby dokázala, že se během svého pobytu na zemi nestala smrtelnou. Avšak s rozdílem, že vše musí být vykonáno do úplňku.

Už úkoly sami o sobě byly dost drsné. Všechny sice podány pohádkovou formou, ale při jejich plnění vám vyvstávala husí kůže na krku. Podle mého soudu jsou výborné hororové scény, kdy vás chce zabít obrovská ropucha, kterou zničíte pouze tím, že jí do obrovského břicha dostanete tři kameny, načež vyzvrací celý svůj obsah plný slizu i s kýženým klíčem. Nebo obelstění Mrtvolníka bdícího nad svým stolem dobrot a ovoce, na stropech jsou fresky s malými dětmi, které si dává k obědu a jako třešnička na dortu jsou v rohu poházené dětské pantofličky. Jak romantické! Tyto úkoly jsou prokládány pátráním po partyzánech a osudy odvážných lidí, Mercedes a doktora, kteří si troufnou kout pikle před nosem kapitána Vidala.

Postava již zmíněného kapitána Vidala – Sergi Lopéz, který je Oféliiným otčímem, mě v určitých scénách dostávala do „varu“. Herecký výkon byl vynikající, splňoval všechny kritéria padoucha. Jako správný záporný hrdina měl větší výdrž, než obyčejný člověk. Dokazuje to ve scéně se zrcadlem, kde si zašíval svůj
polo – klaunský úsměv. Jeho role je brutální a cílevědomá. Přesný opak malé Ofélie, která pořád věří na pohádky a podléhá dětským touhám. Tehdy jedenáctiletá herečka Ivana Baquero tuto úlohu zvládla opravdu dobře. Sama se přesně vžila do role osmileté Ofélie a scény s vílami, které nebylo vidět, zahrála reálně. Její role byla oceněna soškou.

Jedna z nejdůležitějších rolí je Oféliin průvodce Faun – Doug Jones, který v tomto filmu hrál ještě jednu roli – Mrtvolníka. Po celý film provází hlavní hrdinku, dává jí různé rady, avšak ke konci se zdá, že chce Ofélii spíš pozřít, nebo ji použít pro své nekalé plány, než jí pomoci. Jako Faun jí půjčuje své víly a jeho jediným úkolem je dostat Ofélii zpět do královské rodiny. Za to Ofélie zaplatí tou největší cenou! A to, že zachránila svého novorozeného bratříčka, na tom nic nemění! Díky ztvárnění této postavy se děj odehrává ve dvou liniích. Aby vypadal opravdu věrohodně, musel se Doug Jones navléci do faunovského obleku a bez pomocí počítačových triků odehrál vše úplně sám. A protože se ve filmu mluvilo  španělsky, musel se i herec naučit celý text v tomto jazyce a to se mu  povedlo na výbornou.

Celkově mě film přímo fascinoval. Del Toro moc dobře ví, na jaké noty zahrát, aby  diváci na jeho film nezapomněli. V průběhu filmu  se u mě střídaly různé nálady, protože mě děj absolutně pohltil. Nemám k němu snad žádnou výtku, možná byla přehnaná odolnost kapitána Vidala, který honil Ofélii i po konzumaci většího množství tišících látek, ale díky němu ve mně tento snímek vyvolával hrůzu, děs, opovržení a nakonec i uspokojení, protože partyzáni vyhráli a Vidala zastřelili. Vůbec nejsem překvapena, že toto dílko bylo prohlášeno za nejlepší film roku a v roce 2006 dostal tři Oskary a to za kameru, výpravu a masky. Kritici tvrdí že je to zatím nejlepší del Torův film.

 


22 názorů

Eriu Crann
25. 03. 2009
Dát tip
Chce to číst recenze profesionální, ne recenze na Písmáku. Kdyžtak si kup nebo sežeň v knihovně nějaké časopisy,věnující se filmu.

Gorik
24. 03. 2009
Dát tip
Děkuju:) Už mám trochu překopáno:) Tak tam zkusím i něco zakomponovat:) Já sem si kvůli tomu přečetla pár recenzí, ale jedna byla fajn, jedna ne, další skoro nerecenze. Tak sem se pokusila najít nějaký střední proud:) Ale už jenom naznačuji:) Neprozrazuji:)

Eriu Crann
24. 03. 2009
Dát tip
Chceš poradit? Čti recenze. Na věci,které jsi už viděla. A dostaň čtenáře do napětí, vytvoř atmosféru, odpovídající filmu. "Jenže jaké jsou vlastně faunovy cíle? Smí mu malá Ofélie věřit, nebo je takový, jaký se jeví od pohledu? A nebude za svou pomoc něco chtít? Víc, než bude princezna moci zaplatit?" Vytvoř temnotu a beznaděj, ale i naději, maminka zemře, ale má malého bratříčka... Neprozrazovat, jen vytvořit atmosféru! Není dobré znát konec... Osobně mám Faunův labyrint moc ráda, i když na některé scény se nedívám...

Drayer Baba
17. 03. 2009
Dát tip
Není zač. Rád pomůžu. :D Myslím, že ti to půjde. Trocha cviku a je to. :)

Gorik
16. 03. 2009
Dát tip
Tééda, mockrát děkuju za ten odkaz, hnedka to tam dopíšu:) A neboj, rozhodla jsem se tam jenom naznačovat a nevyzrazovat konec:) Aby bylo aspoň trochu napětí:) pokud to svedu přesně nastínit:)

Drayer Baba
15. 03. 2009
Dát tip
Mě se líbí... Trošku mě štve, že odtajňuješ konec a máš trochu (občas) kostrbaté věty ale jinak ano. Jěště, že jsem na tom filmu byl, protože takhle bych věděl vše dopředu. http://www.aerofilms.cz/novinky/88-Ceske-deti-se-ve-Faunove-labyrintu-neztratily/ - zde aktualita *T*

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
Ujišťuju tě, že jsem amatér, teďko louskám knížky - aspoň se o to pokouším, ale když nedám scia, tak sem víš kde?!:(

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
ASpoň nějaký účinek to mělo:)

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
Teprve bude na fildu do Olomouce -filmová věda a historie a dějiny dramatických umění. Proč? Děsíš se?:) Tohle není konečná verze, ještě si s tím musím pohrát;) Jenom mě zajímají názory ostatních

A.H.
11. 03. 2009
Dát tip
"vyburcovalo" není ten správný výraz, jistě mne to ale zaujalo. Pokud na ten film někde narazím, jistě ho zhlédnu.

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
Vyburcovalo tě to k tomu, aby ses na ten film podíval?:)

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
No je to práce k přijimacímu řízení, tak jsem tam nechtěla posílat dílo o jedné a půl stránce, když to má bejt maximálně na deset... Už sem si dala za cíl, že v textu budu víc naznačovat, protože jsem si uvědomila, že jsem tam opravdu napsala víceméně skoro všechny důležité scény... a nebudu prozrazovat konec:)

Gorik
11. 03. 2009
Dát tip
No je to práce k přijimacímu řízení, tak jsem tam nechtěla posílat dílo o jedné a půl stránce, když to má bejt maximálně na deset... Už sem si dala za cíl, že v textu budu víc naznačovat, protože jsem si uvědomila, že jsem tam opravdu napsala víceméně skoro všechny důležité scény... a nebudu prozrazovat konec:)

Rabb
11. 03. 2009
Dát tip
film jsem viděl, nejsem z něj unesen jako ty, ale dobrý byl.. taková netradiční pohádka pro otrlé.. ..a ty máš zadání maximálně na 10 stran? je tam to "maximálně", takhle jsi nám pověděla, co se všechno stalo.. nemusela jsi to natahovat tak dlouho.. ..čtenář recenze by měl být na dobrý film navnaděn a na špatný film by po přečtení z vlastní vůle neměl chodit.. ale to, že v textu zjistí vše důležité, není dobrý tah recenzenta. .. ..si myslím

A.H.
10. 03. 2009
Dát tip
zní to zajímavě

Tragicus
10. 03. 2009
Dát tip
Ne, frázi: "A jak to v každé pohádce bývá" Přijde mi kostrbatá, toť vše, pokud tobě ne, v pořádku.

Gorik
10. 03. 2009
Dát tip
Počkej, počkej znova, jakou frázi přesně myslíš? S tím Jiříkem? To není dobrý říkáš? No jako ty maminy to bylo naschvál žejo.... teda jako mělo to tak bejt myšlený, je to tak myšlený:) Jo vypadá to asi jenom na naznačení, asi bych taky nebyla moc nadšená, kdybych si přečetla konec filmu. Pokusím se víc naznačovat:) A co se ti nelíbí dyg ta věta zas tak kostrbatá není? Teda spoň mi to tak přijde:) s těma dítky;)

Tragicus
10. 03. 2009
Dát tip
"Vylekané maminky zakrývaly svým dítkům oči a uši – dost ironie, když v kině potřebujete tyto dva smysly." To mi jednak jako ironie zrovna nepřijde (vždyť o to přeci šlo), navíc je to kostrbatě napsáno. "A jak to v každé pohádce bývá, dostala Ofélie knihu odpovědí a cest." Oh, really? Nechtěla jsi napsat tu frázi (což je také částečně chyba) až k plnění úkolů? "Za to Ofélie zaplatí tou největší cenou! A to, že zachránila svého novorozeného bratříčka, na tom nic nemění!" Vykřičníky by ses měla snažit nechat si od cesty. Osobně nevím, jestli je moudré v recenzi napsat závěr filmu, celkově, popis děje je spíše zbytečný a vždy uvádět spíše jen jeden příklad, pokud chceš na něco poukázat, byť chápu, že jsi zřejmě tak nadšená, že bys nám nejraději řekla vše. :] Pak je tam ještě pár kostrbatých vět. Jinak vcelku povedená recenze, na zdejší poměry.

Gorik
10. 03. 2009
Dát tip
No já mám zadání na maximálně 10 stránek víš? tak sem se z toho snažila vytáhnout co nejvíc to šlo:) Dík

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru