Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seník

23. 08. 2001
0
0
535
Autor
centaur

další lehce absurdní povídka, tentokrát jen trochu, zato emotivnější

Seník - ad absurdum

 

Počasí bylo bouřlivé, dynamické a trochu mokré. Jako podmořští žraloci. Jenže jakmile se mraky vypršely, nastaly jen smutné chvíle. Bylo sychravo a Matěj mohl v duchu smutně konstatovat, že je víceméně mokrý. Eliška na tom nebyla o moc lépe a zvlhnul jí i její úsměv na rtech. Nebyl to moc příjemný pohled, protože vzbuzoval nutkání ji rozveselit, čehož se Matěj v této chvíli upřímně bál. Tedy ne toho, že by mohla být Eliška veselá, ale že by ji měl rozveselovat zrovna on, když je teď taky obtížený vlastními chmurami. Baťůžky na zádech nepříjemně ztěžkly a klouzaly za chůze po lesklých plášťenkách. Mlčeli oba a oba také mysleli na to, že jsou nepříjemně mokří a unavení. Ten týden už je trochu vyčerpával, ještě že tam nebyli sami dva, protože by si lezli do zelí a na nervy.

Matěj spatřil na okraji opařeného lesa seník. Dokonce s rozhledem nahoře nebo co to bylo. Vypadalo, že bude ještě pršet, mraky totiž začaly opět houstnout černat a celý nabubřelý se daly do stepu na místě. Nemohly se dočkat, až budou moci opět pomočit ty ubohé, nízké Vysoké Tatry. “Nezapíchenme to tady, v seníku?” zeptal se Elišky. “Kamže? Ty mě zveš do sssseníku?” opáčilu mu Eliška vystrkujíc přitom svůj šedý rozeklaný jazyk. Bože, to bude s ní zase radost, pomyslel si Matěj, ale hned napadlo, jaké by to bylo líbat se s tím zmijím jazykem, který tak ráda vystrkovala a jehož dva konce se tak svůdně vrtěly pokaždé, když ho opět zatahovala. Jenže hned si bolestně uvědomil, že on tenhle jazyk nikdy neokusí, že mu nezbývá, než tenhle jazyk provokovat a koukat se na něj.

“No jasně, tys nikdy nebyla v seníku?”

“Že nebyla? Tssssss, já tam jsem skoro pořád!” usadila Matěje a pyšně zvedla bradu. Tajně si přitom změřila ten seník a shledala ho velmi útulným. Jenže to přece nepřizná a bude ho považovat za barabiznu, aspoň dokud Matěj trochu nepookřeje.

“Eliško, Eliško, teče ti po bradě mlíčko,” prohodil Matěj ironicky se zvláštním uspokojením sledoval, jak zatnula pěstičky, až jí zbělely klouby. Prudce k němu otočila hlavu a vyplázla ne něj jazyk. Jenže v tom okamžiku, kdy jí jen bezvládně visel z úst, jako teplému psovi, vypadal hodně odpudivě. Eliška si to uvědomila a jazyk pomalu zatáhla. Styděla se.

“Tak co, jdeme tam?” zeptal se Matěj znovu.

“No jo klidně, mě je to jedno.”

Prošli okolo hájovny k seníku. Před ním stál ještě starý obytnů vůz, jaký mají cirkusáci a v kterém bylo jen samé harampádí. Když okolo něj procházeli, něco se v něm pohnulo. Eliška se zastavila. “Slyšels to?”

“Co?”

“Něco se tam pohnulo!” řekla Eliška už o poznání nervózněji.

“Jéžiš, snad to nebyl medvěd,” zděsil se Matěj “teď jich je v Tatrách plno. Nikdy nevíš, kdy a kde na něj narazíš.”

“Jsi hnusnej,” urazila se Eliška.

“Ale nejsem, však mě znáš. A medvěd je ještě hnusnější,” dodal. Eliška se jen ušklíbla. “Ale já Tě ochráním, neboj! Vytáhnu na něj svůj boviják a budu se s ním prát.”

“No to bych teda chtěla vidět,” odvětila cynicky, ale už potěšena tím všedním projevem přízně.

Vylezli na seník a pomalu ze sebe sundavali mokré oblečení. A vyměnili ho za suché, které měli pečlivě zabalené v igelitkách, které měli méně pečlivě zabalené v baťůžkách. Mokré oblečení rozvěsili po stranách seníku jako vlajky, které měli dát najevo hajnému, že jsou v seníku vetřelci.

“Hmm, koukáme přímo na hájovnu, to není moc dobrý,” ozval se Matěj.

“No jo, snad se nic nestane. Touhle dobou už všichni koukaj na Novu. Nebo na Markýzu,” dodala Eliška, když si uvědomila, že jsou na Slovensku. Bylo osm večer a v hájovně se nesvítilo. Bylo osm večer a Matěj s Eliškou už leželi ve svých spacích vacích, v suchém oblečení, v přístřešku ze sena, dřeva a mokrých kusů oblečení. Bylo osm večer a Matěj si uvědomoval, kolik času má na to , abys si s Eliškou povídali. Blažilo ho to.

Vzpomínali. Atmosféra byla plná starého, suchého sena, starých a také poměrně suchých událostí (kterým však minulost vetkla nádech výjimečnosti) a mladých a vlhkých těl. Eliška se rozkošnicky protáhla a našla pytlík s jídlem, konkrétně se sladkostmi. Její rozeklaný, zmijí jazyk přejel přes její smyslné plné rty v očekávání nějaké dobroty a její slinné žlázy vypouštěly do dutiny ústní další a další dávky slin s ptyalinem. Vyndala sáček se sušeným ovocem, obratně ho otevřela a začala krmit sebe i Matěje. Ten ležel na boku a věnoval Elišce něžné a smutné pohledy. A ona, radostná a usměvavá, ho cpala sušenýma meruňkama. Matěj meruňky mechanicky žvýkal a při pohledu na její šťastnou tvář mu bylo stále větší a větší smutno. S jeho smutkem mu v puse přibývalo nerozkousaných meruněk, protože Eliška ho krmila s neobyčejnou rychlostí. Když měl tváře nafouknuté jako sysel, lehce ho po nich pohladila přitom se tak krásně, dětsky upřímně smála. Matěj zavřel oči a ve svých představách se schoulil do klubíčka, bez spacáku a Eliška ho objala, velká Eliška, matka utěšitelka, země, do které by se mohl celý ponořit a ve které by se jednou provždy rozpustil jeho smutek, který stejně pocházel jen od ní. Jeho představy mu ale navodily jen další a intenzivnější smutek, takže raději otevřel oči. Spatřil Eliščin obličej tak blízko svého. Dívala se na něho smutnýma očima. Smutnýma, protože vycítila jak mu je a mlčky ho vybízela k tomu, aby se rozhovořil a vypovídal.

“Lítají tu netopýři,” prohodil Matěj jakoby zamyšleně. Jednu ruku měl pod svojí těžkou hlavou a druhou lehce objímal Elišku, která mu spokojeně vrněla na rameni.

“Já vím, tady je spousta netopýrů, hned přiletěj a vysajou tě,” řekla Eliška a hned to také Matějovi názorně předvedla na jeho krku. Matěj trochu odvrátil hlavu, aby mu Eliška neposlintala celý krk, ale ta mu ho už utírala svým suchým zmijím jazykem. Najednou zpozorněli, protože zaslechli pomalé plíživé kroky. To nebude netopýr, pomyslel si Matěj a přitáhl k sobě Elišku tak, aby se nemohla podívat, kdo to přichází. Zakousl se jí do ramene. Neměl proto zvláštní důvod, ale ono tak pěkně vyčnívalo zrovna před jeho ústy, tak se do něj zakousl jako do jablka. Aspoň nějaká satisfakce za ten krk, řekl si v duchu.

“Kdo to tu loupe per…, totiž kdo se to tu, kurva, camrá na seně?” ozval se hrubý hlas ze tmy. A je to tady, pomysleli si oba, Matěj s Eliškou, hajnej přišel. Hajný si na ně posvítil baterkou a když viděl Matějův obličej blázna, kterak je zakousnutý do ramene nějaké dívky, myslel si, že ne všichni a ne všechno je dnes v pořádku. Cejtil to v kostech (měl leukémii v prvním stádiu, ale ještě o tom nevěděl). Eliška nevěděla co se děje, protože byla k hajnému zády. Slyšela jen jeho hrubý hlas a jeho vulgární žargon jí trochu šimral v uších.

“Éééé,” začal Matěj, ale v tu chvíli mu málem vyrazila zuby Eliška, které se prudce otočila, když jí pomalu došlo, v jaké je situaci a chtěla si zachovat svoji důstojnost. Místo toho nepříjemně udeřila Matěje do zubů a teď se pro změnu na hajného dívala divoce vyhlížející rozcuchaná dívka, která se marně snažila zakrýt oči před prudkým světlem hajného baterky. Matěj padl obličejem do sena a řekl si, že vyjednávání nechá pro tentokrát na oslněné Elišce. Hajný už se nadechoval, že se zeptá znovu, ale rozmyslel si to, když uviděl, že se dívka snaží nějak upravit, aby nevypadala tak zvířecky. Eliška si zajela rukama do vlasů a trochu si je urovnala.

“Nóóó, víte,” spustila Eliška, ale pak se tázavě podívala na hajného. To hajného probudilo, uvědomil si kdo je tady pánem.

“Co tu sakra děláte v mym seníku a navíc v chráněné krajinné oblastí?!!” zařval hajný, když se vzpamatoval.

Vyplašíte zvěř, pomyslel si Matěj a asi mu něco z toho uklouzlo i nahlas, protože hajný se hned na něj obořil: “Cos to říkal?” “Nic, nic, jen že to bolí jako…, jako pěst,” odpověděl Matěj s rukolu na ústech a se slámou ve vlasech. Hajný se na něj nedůvěřivě podíval, ale nedůvěřoval především sobě. Nemohl uvěřit, že tady má dva obyčejné náctileté, kteří se mu válí na seníku a proto je taky nedokázal vyhnat.

“Co ‘ste vlastně zač?” zeptal se znovu nedůvěřivě. Matěj se zvedl na loktech, takže si je hajný mohl konečně prohlédnout oba. Eliška se mylně domnívala, že se Matěj opět zapojí do hovoru, ale ten se jen na hajného usmíval tím maskuliním, vševědoucím, debilním úsměvem. Ticho mezi nimi začínalo být už trapné, ale pak to Elišce opět došlo a rychle ze sebe vyhrkla: “Ne, to nebylo tak, jak si myslíte, my jsme tady ne to, víte, my nejsme ti, no, však víte. Milenci, nó,” dokončila. Matěj se na hajného ušklíbl a ten se cynicky rozřehtal, protože si vzpomněl na vlastní ženu. Do prdele s chlapama, pomyslela si Eliška a ve svém zamyšlení vyplázla svůj zmijí jazyk a nenávistně s ním zasyčela. Hajný už viděl ledacos, tak ho Eliščin jazyk nevyvedl z míry, spíš ho štvala dobrá nálada toho kluka, který tak bezostyšně nechává vyjednávat svou holku.

“No dobře, to je ostatně jedno. Ale v tomhle seníku nemáte co dělat!”

“Jenže nám se tu pase beránek,” nedala se odbýt Eliška a vytáhla ze spacáku malého plyšového beránka s červenou stužkou. Začala s ním poskakovat po seně a předváděla, jak žere tu medově zbarvenou píci. Trochu se do té hry zabrala, takže otěže převzal Matěj. “A taky je tu lev,” pokračoval Matěj a vytáhl z jejího spacáku o hodně většího plyšového lva, až to v něm zachrastilo (ve lvu). Hajný jen zíral a po vhodně zvolené dramatické pauze Matěj hrobově dodal: “a ten by vás klidně mohl sežrat.” V tom Eliška prudce zvedla hlavu, nechala beránka napospas jeho choutkám, vyplázla na hajného jazyk a zlověstně zasyčela. “To sssssi teda piš!”


Krel
23. 08. 2001
Dát tip
____ na jednu stranu dost zajímavá a nečekaná popinta, ale prosím Tě ta velikost písma je úmysl??!! strašně ruší při čtení.. ale není to špatný...líbí se mi to.

centaur
23. 08. 2001
Dát tip
aha, díky, nevšiml jsem si toho, chyba při vkládání

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru